‘Groen van Prinsterer zou moeite hebben met de stijl van de huidige oppositie’

Interview
Als historicus is Groen van Prinsterer (1801-1876) niet gezaghebbend meer, meent zijn jongste biograaf, Gertjan Schutte. Maar van zijn manier van politiek bedrijven valt iets te leren.
Willem Bouwman
vrijdag 14 mei 2021 om 17:20
Gertjan Schutte, de jongste biograaf van Groen van Prinsterer: 'Groen is veelzijdiger dan ik dacht.'
Gertjan Schutte, de jongste biograaf van Groen van Prinsterer: 'Groen is veelzijdiger dan ik dacht.' beeld Ron Beenen

Amersfoort

Dat er in Nederland bijzonder onderwijs bestaat, is voor een groot deel te danken aan de gereformeerde politicus, jurist en historicus Guillaume Groen van Prinsterer (1801-1876). Volgende week, 19 mei, is het 145 jaar geleden dat hij overleed. Naast de vele aanzienlijken die het woord voerden aan zijn graf, stond een eenvoudige onderwijzer, Meijer, uit Rotterdam. ‘Hier sta ik dan’, zei hij. Namens zeshonderd onderwijzers en tienduizenden kinderen sprak hij over de grote betekenis van Groen, ‘de Evangeliebelijder’.

Groen geldt als de geestelijke vader van de antirevolutionaire richting in de politiek. Protestantse politici, in het CDA, de ChristenUnie en de SGP, noemen zich erfgenamen van Groen. Zijn voornaamste boek, Ongeloo..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De VerradersRTL 4, 20.00-21.35 uur

Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.