‘Groen van Prinsterer zou moeite hebben met de stijl van de huidige oppositie’

Interview
Als historicus is Groen van Prinsterer (1801-1876) niet gezaghebbend meer, meent zijn jongste biograaf, Gertjan Schutte. Maar van zijn manier van politiek bedrijven valt iets te leren.
Willem Bouwman
vrijdag 14 mei 2021 om 17:20
Gertjan Schutte, de jongste biograaf van Groen van Prinsterer: 'Groen is veelzijdiger dan ik dacht.'
Gertjan Schutte, de jongste biograaf van Groen van Prinsterer: 'Groen is veelzijdiger dan ik dacht.' beeld Ron Beenen

Amersfoort

Dat er in Nederland bijzonder onderwijs bestaat, is voor een groot deel te danken aan de gereformeerde politicus, jurist en historicus Guillaume Groen van Prinsterer (1801-1876). Volgende week, 19 mei, is het 145 jaar geleden dat hij overleed. Naast de vele aanzienlijken die het woord voerden aan zijn graf, stond een eenvoudige onderwijzer, Meijer, uit Rotterdam. ‘Hier sta ik dan’, zei hij. Namens zeshonderd onderwijzers en tienduizenden kinderen sprak hij over de grote betekenis van Groen, ‘de Evangeliebelijder’.

Groen geldt als de geestelijke vader van de antirevolutionaire richting in de politiek. Protestantse politici, in het CDA, de ChristenUnie en de SGP, noemen zich erfgenamen van Groen. Zijn voornaamste boek, Ongeloo..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’