Actie christelijke hulporganisaties voor coronahaarden in India en Nepal

Nieuws
Het Christelijk Noodhulpcluster, een samenwerking van zes hulporganisaties, start een campagne om extra steun te bieden in landen die zwaar getroffen zijn door het coronavirus.
redactie nd
woensdag 12 mei 2021 om 12:40
Familieleden van een Nepalees coronaslachtoffer rouwen bij een crematorium in Kathmandu.
Familieleden van een Nepalees coronaslachtoffer rouwen bij een crematorium in Kathmandu. beeld epa / Narendra Shrestha

Zwolle

Het gaat onder meer om India en Nepal, waar de situatie schrijnend is. ‘Onze collega's in India smeken ons om extra hulp’, vertelt woordvoerder Anki van Bruggen van het noodhulpcluster. ‘Vrijwel iedereen verliest daar dierbaren doordat er te weinig medische hulp is. Hele gezinnen zitten zonder eten in lockdown en worden steeds kwetsbaarder.’ Het noodhulpcluster, waarin Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA samenwerken, richt zich onder meer op voorlichting en op bescherming door schoon water, mondkapjes en quarantainecentra. Ook wordt directe hulp geboden in de vorm van voedsel, medische en psychosociale hulp en zuurstoftanks. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.