‘Sorry meneer Osman, we hebben geen passende vacatures in de zorg’

Achtergrond
Statushouders kunnen een rol spelen in het oplossen van het personeelstekort in de zorg als er niet zoveel hindernissen zouden zijn. Waarom moet de erkenning van buitenlandse diploma’s vier jaar duren? In Duitsland is het in vier maanden gepiept.
Marieke de Ruiter / vk
dinsdag 11 mei 2021 om 20:05 aangepast 07:53
Zainab Osman en Rami Alfaouri
Zainab Osman en Rami Alfaouri beeld Marcel van den Bergh

Amsterdam

Toen de eerste coronagolf de ziekenhuizen overspoelde, stonden bijna tweehonderd artsen, verpleegkundigen, apothekers, radiologen en laboranten klaar om te helpen. Allemaal vakkundig opgeleid en gemotiveerd. Er was één ‘maar’: ze kwamen uit het buitenland. Dus toen de Vereniging voor buitenlandse Artsen hen aanmeldde voor het platform ‘extra handen voor de zorg’ werd slechts één van hen opgeroepen.

Het is exemplarisch voor hoe ingewikkeld het is voor zorgverleners met een migratieachtergrond om in Nederland aan de slag te gaan. Terwijl de sector tienduizenden handen aan het bed tekortkomt, komt het merendeel van de asielmigranten (ook die met een zorgachtergrond) niet aan het werk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.