Vooral rijke Nederlanders spaarden meer in coronatijd

Nieuws
Sparen in coronatijd blijkt vooral weggelegd voor mensen met een hoog inkomen. Ongeveer een derde van de Nederlanders zag hun spaargeld toenemen sinds het begin van de coronacrisis. Dit zijn voornamelijk mensen met een bovenmodaal inkomen.
Gershon Osnabrugge
maandag 3 mei 2021 om 11:29 aangepast 16:33
Afbeelding
beeld ina Fassbender / afp
Coronavirus

Utrecht:

Dat blijkt uit een enquête die de Rabobank hield onder 1500 Nederlanders tussen de 20 en 70 jaar. Onder Nederlanders met een modaal inkomen, tussen de 36.500 en 43.500 euro bruto per jaar, zag 40 procent hun spaargeld stijgen. Voor Nederlanders met een bovenmodaal inkomen is dat 56 procent, tegenover 24 procent van de mensen met een inkomen beneden modaal. ‘Hoe meer je verdient, hoe makkelijker je kunt sparen’, legt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar uit. Dingen die sinds de coronacrisis niet meer kunnen, denk aan op vakantie of uit eten gaan, doen mensen met een hoger inkomen nou eenmaal sneller. Daardoor hebben ze ook meer kunnen sparen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.