Luister naar

Zeer gevaarlijke vogelgriep leeft toch weer op in noorden

Nieuws
Aan de noordelijke kust en in Groningse natuurgebieden zijn de afgelopen weken honderden dode wilde vogels gevonden, die zijn getroffen door het vogelgriepvirus. Dat is uitzonderlijk, omdat het virus normaal gesproken met de komst van het voorjaar verdwijnt.
Hedwig Fossen / vk
zaterdag 1 mei 2021 om 03:00

Groningen

Het gaat om de voor vogels zeer gevaarlijke variant H5N8. Het virus treft vooral brandganzen en kokmeeuwen, maar mogelijk lopen ook zeldzame roofvogels gevaar. Bij een eerdere uitbraak van het H5N8-virus onder wilde vogels in 2016, ging naar schatting 10 tot 40 procent van de in Nederland overwinterende slechtvalken dood.

‘Er is een algemene tendens gaande dat dit hoog pathogene (ziekmakende, red.) vogelgriepvirus zich steeds meer aanpast aan wilde vogels', zegt Thijs Kuiken, viroloog aan het Erasmus MC. Ook in Duitsland, Denemarken en Zweden vindt op dit moment sterfte van wilde vogels plaats.
De laatste opleving van het H5N8-vogelvirus was dit najaar onder wilde watervogels en in pluimveebedrijven. Bij twaalf bedrijven raakten toen eenden, kuikens, kippen en kalkoenen besmet. In totaal werden toen 700.000 vogels geruimd.

Vooral als het virus overgaat van wilde watervogels op roofvogels, kan dat groot effect hebben op de populatie. Afgelopen weekeinde werd een nestje aangetroffen met een dode twee weken jonge zeearend in het Groningse deel van het Hunzedal. Waarschijnlijk is het jong besmet geraakt door een verorberde brandgans. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.