Zeer gevaarlijke vogelgriep leeft toch weer op in noorden
Groningen
Het gaat om de voor vogels zeer gevaarlijke variant H5N8. Het virus treft vooral brandganzen en kokmeeuwen, maar mogelijk lopen ook zeldzame roofvogels gevaar. Bij een eerdere uitbraak van het H5N8-virus onder wilde vogels in 2016, ging naar schatting 10 tot 40 procent van de in Nederland overwinterende slechtvalken dood.
‘Er is een algemene tendens gaande dat dit hoog pathogene (ziekmakende, red.) vogelgriepvirus zich steeds meer aanpast aan wilde vogels', zegt Thijs Kuiken, viroloog aan het Erasmus MC. Ook in Duitsland, Denemarken en Zweden vindt op dit moment sterfte van wilde vogels plaats.
De laatste opleving van het H5N8-vogelvirus was dit najaar onder wilde watervogels en in pluimveebedrijven. Bij twaalf bedrijven raakten toen eenden, kuikens, kippen en kalkoenen besmet. In totaal werden toen 700.000 vogels geruimd.
Vooral als het virus overgaat van wilde watervogels op roofvogels, kan dat groot effect hebben op de populatie. Afgelopen weekeinde werd een nestje aangetroffen met een dode twee weken jonge zeearend in het Groningse deel van het Hunzedal. Waarschijnlijk is het jong besmet geraakt door een verorberde brandgans. <