Hoe besluit je of je die AstraZeneca-prik wilt? Dit zeggen een huisarts en een ethicus

Achtergrond
Een behoorlijke groep zestigplussers weigert het AstraZeneca-vaccin. Tegelijk bedelen zestigminners of ze alsjeblieft die prik mogen krijgen. Hoe kun je nuchter en ethisch verantwoord omgaan met het risico op de mogelijke bijwerkingen?
Dick Schinkelshoek
vrijdag 16 april 2021 om 17:10 aangepast 19:14
 Bij de afweging of je je wel of niet laat vaccineren met AstraZeneca bestaan geen foute keuzes, zegt Theo Boer.
Bij de afweging of je je wel of niet laat vaccineren met AstraZeneca bestaan geen foute keuzes, zegt Theo Boer. beeld anp / Marco de Swart
Coronavirus

Amersfoort

Zestigplussers krijgen nog gewoon de AstraZeneca-prik. Hoe verantwoord is dat?

Eerst was er al een tijdelijke stop, toen besloot het kabinet mensen onder de zestig helemaal geen AstraZeneca meer te geven. Logisch dat dat bij de leeftijdsgroep erboven, de zestig- tot zeventigjarigen, tot onrust leidt, vindt ethicus en gepensioneerd huisarts Wim Graafland. Zelf heeft hij de uitnodiging nog niet gekregen, maar hij gaat de AstraZeneca-prik zeker halen. Want je zorgen maken over de bijwerkingen, dat hoeft eigenlijk niet. ‘Het vaccin heeft een paar ernstige, maar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.