Luister naar

De Koninklijke Luchtmacht bereidt zich voor op een inzet in Mali

Achtergrond
Twee C-130 Hercules-vliegtuigen vliegen de komende tijd laag boven Nederland om het droppen van parachutisten en ladingen te trainen. ‘Ziekenhuizen, sanatoria en mensenverzamelingen worden zo veel mogelijk gemeden.'
Riekelt Pasterkamp
maandag 12 april 2021 om 03:00 aangepast 06:08
Tijdens de oefening Port Defender in 2019 werden vanuit een helikopter speciale eenheden van Defensie en politie afgezet op het dek van een veerboot in de Rotterdamse haven.
Tijdens de oefening Port Defender in 2019 werden vanuit een helikopter speciale eenheden van Defensie en politie afgezet op het dek van een veerboot in de Rotterdamse haven. beeld mediacentrum defensie

Rotterdam

Met de oefening bereidt de Koninklijke Luchtmacht zich voor op een inzet in Mali later dit jaar. Vanwege alle coronamaatregelen is het beperkt mogelijk om in het buitenland te oefenen, zo geeft de luchtmacht aan. ‘Noodzakelijke voorbereidingen’ voor de missie in Mali spelen zich daarom onder de noemer 'Orange Bull' (oranje stier) in en boven Nederland af.

Tijdens de oefening wordt ’s middags en ’s avonds op een lage vlieghoogte gevlogen: overdag op minimaal 300 voet (91 meter) en in het donker op 500 voet (152 meter). Tijdens het overvliegen worden ‘ziekenhuizen, sanatoria en mensenverzamelingen zo veel mogelijk gemeden’, aldus commodore J.P. Apon, directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, in zijn beschikking. Tijdens de avondvluchten maken de vliegers gebruik van nachtzichtapparatuur. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt tijdens de vluchten het droppen van parachutisten en vracht geoefend. Exacte tijden en locaties geeft Defensie niet om een eventuele toeloop van vliegtuigspotters te voorkomen. Voor de oefening zijn wel een aantal gebieden gereserveerd waarbinnen de vliegtuigen laag zullen rondcirkelen, zoals de Marnewaard en de Ginkelse Heide bij Ede.

De Lockheed C-130 Hercules is een middelzwaar transportvliegtuig dat tot 17.500 kilo, 128 infanteristen of 92 parachutisten over een afstand van circa 5500 kilometer kan vervoeren. Achter in de romp bevindt zich een grote laadklep voor het in- en uitladen van goederen. Deze klep kan tijdens de vlucht ook worden geopend om parachutisten te laten springen. De luchtmacht beschikt over vier C-130’s. De toestellen worden de komende jaren vervangen.

De oefening Orange Bull start maandag. Dan dropt een Hercules parachutisten in de omgeving van Rotterdam tijdens de antiterreuroefening 'Port Defender'. Deze oefening duurt tot woensdag. Er wordt samengewerkt met de Koninklijke Marine, de Dienst Speciale Interventies en het Defensie Helikopter Commando. De oefening wordt voor de vijfde keer gehouden. In diverse scenario’s krijgt de Rotterdamse haven te maken met verhoogde dreiging. De vorige keer, in april 2019, kwam het op de laatste dag van Port Defender tot een enerverend slotstuk: de gijzeling van ‘nietsvermoedende’ passagiers op een veerboot. Vanuit een helikopter werden speciale eenheden van de DSI afgezet op het dek van de veerboot. Nadat de terroristen waren uitgeschakeld moesten de gewonden van boord. ‘De kruisbestuiving tussen de verschillende veiligheidsdiensten is het belangrijkste om te oefenen’, aldus een marinewoordvoerder. ‘Dit geldt vooral onderlinge communicatie, werkwijze en procedures. Dit alles om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op situaties waar we uiteraard niet op hopen, maar die we zeker niet kunnen uitsluiten.’

luchtgevechten

Dan is er ook nog de oefening 'Deviant Dragon' die duurt tot 22 april. Ongeveer 50 gevechtsvliegtuigen van Nederland, België, Denemarken en de Verenigde Staten trainen op grootschalige luchtgevechten. Van maandag tot en met donderdag vliegen er grote formaties; de toestellen komen elk vanaf hun eigen basis en trainen gezamenlijk boven de Noordzee en Noord-Nederland. De trainingen zijn volgens Defensie van belang om in coalitieverband te kunnen opereren, zoals bij de inzet tegen ISIS-doelen in Irak en Syrië. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.