Vaccinatie-expert: ‘De hele heisa rond betrouwbaarheid vaccins is pure emotie’

Nieuws
Oud-programmamanager Herman van der Weide van het vaccinatieprogramma tijdens de pokkenpandemie en de Mexicaanse griep-pandemie is niet tevreden met de vaccinatiesnelheid en strategie. ‘Met een betere prikstrategie kunnen we binnenkort echt los in Nederland.’
Gershon Osnabrugge
donderdag 8 april 2021 om 15:35 aangepast 06:22
Afbeelding
beeld ina Fassbender / afp

Rotterdam

Verscheidene mensen hebben de afgelopen weken hun geplande AstraZeneca-prik afgezegd, terwijl de bijwerkingen miniem zijn. Waarom zien zij van een vaccinatie af?

‘Het begint bij de uiterst gebrekkige communicatie en de beroerde start van het vaccinatieprogramma. Er is zo veel misgegaan. Daardoor is maar weinig nodig om het vertrouwen te schaden, zoals je ziet. Het pauzeren en weer beginnen met AstraZeneca draagt niet bij aan vertrouwen van de mensen, en dat was al niet bijster groot. Ik voorspel dat het alleen maar erger wordt.’

Vorig jaar zeiden experts al dat vaccins onvermijdelijk bijwerkingen hebben. Wat vindt u ervan dat er nu pas ophef over is?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.