Luister naar

Jaap van Dissel (RIVM) waarschuwt voor vierde golf in zomer

Nieuws
Er lijkt maar geen eind te komen aan de beproevingen door het coronavirus. Als de coronamaatregelen eind volgende maand te snel worden opgedoekt, kan dat leiden tot een ‘zomergolf’ in juni, boven op de derde golf die experts voorzien voor april.
Maarten Keulemans / vk
donderdag 25 maart 2021 om 03:00 aangepast 06:21
Jaap van Dissel woensdagochtend in de Tweede Kamer tijdens een briefing over het coronavirus.
Jaap van Dissel woensdagochtend in de Tweede Kamer tijdens een briefing over het coronavirus. beeld anp / Sem van der Wal

Den Haag

Alleen wanneer de coronamaatregelen pas per 1 juni worden opgeheven, zal een vierde golf vrijwel zeker niet optreden. Dit blijkt uit nieuwe doorrekeningen die RIVM-wetenschapper Jaap van Dissel woensdag presenteerde aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De doorrekeningen zijn zoals altijd met veel onzekerheden omgeven, benadrukt Van Dissel. Zo is nog onduidelijk wat het zachtere lenteweer precies voor dempend effect op de uitbraak zal hebben. Van Dissel wil echter voorkomen dat de lockdown te snel wordt afgebouwd waardoor het virus weer kan oprukken.

Bij een zomergolf van het virus en het vroeg opheffen van de maatregelen zou het aantal patiënten met corona op de ic kunnen oplopen tot meer dan drieduizend half juni. Dat is vijf keer zoveel als nu, en meer dan twee keer zoveel als de ic’s aankunnen.

zomergolf

Het zou anders lopen bij een lockdown die duurt tot 1 juni. Tegen die tijd zijn naar verwachting ook 60-plussers ingeënt. Dan zou de nieuwe ziektegolf zo goed als uitdoven, blijkt uit de modelberekeningen. Een voorteken is te zien in de ziekenhuizen, waar het aandeel 80-plussers haast halveerde door de vaccinatiecampagne. De naderende zomergolf is nog een ruw scenario, benadrukte Van Dissel. ‘En natuurlijk ga je niet wachten met het afschalen van maatregelen tot er helemaal geen risico meer is’, aldus de OMT-voorzitter. Dat opheffen zal voorzichtig moeten, laten de cijfers zien: te snel loslaten, en pas eind juli zou het aantal ic-patiënten dalen tot onder de 500.

De hoopvolste signalen komen intussen uit de verpleeghuizen. Terwijl in alle leeftijdsgroepen het aantal besmettingen de afgelopen tijd weer toenam, daalde het aantal infecties in verpleeghuizen van tegen de 2000 besmettingen per 100.000 inwoners in januari, naar minder dan 200 nu.

gewoon somber

In de ziekenhuizen neemt het aantal veertigers, vijftigers en zestigers juist toe. ‘We vinden de situatie nu gewoon somber’, aldus Van Dissel. ‘En we hebben liever dat we de golf voor ons uit kunnen schuiven, tot meer vaccinaties ons gaan redden.’ Momenteel koerst het land af op een derde golf, met tussen de 500 en 3000 ic-patiënten in de loop van april. Oorzaak is de ongeveer 34 procent besmettelijkere ‘Britse variant’ van het virus. Inmiddels zijn haast alle besmettingen die in ons land plaatsvinden van dat type. Begin maart lag het R-getal daardoor, ondanks alle maatregelen, op 1,11: honderd mensen steken 111 anderen aan. Stevige kanttekeningen plaatst Van Dissel bij de sneltests. ‘Een test op zich is geen bestrijdingsmaatregel’, benadrukte hij. Een probleem is vooral het hoge aantal vals-negatieven, waarbij de test geregeld ten onrechte iemand virusvrij verklaart.

‘Als je dan losgaat, heb je natuurlijk een grotere kans om het virus weer door te geven’, aldus Van Dissel. ‘Het is dus belangrijk dat je ook na een negatieve test niet zomaar de anderhalve meter afstand negeert.’ Een ander probleem is dat sneltests maar een momentopname geven. Om het virus onder controle te krijgen, zou men zich meerdere keren per week moeten testen, bleek eerder uit onderzoek van onder meer het Utrecht UMC. <

vaccinaties

Mensen van 75 en 76 jaar oud krijgen sinds woensdag een uitnodiging om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Half april zijn 70- tot 74-jarigen aan de beurt en eind april mensen van 65 tot 69. Zij krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat zei Jaap van Delden, die voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het vaccinatieprogramma leidt, woensdag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Oudere stellen mogen zich samen laten vaccineren. Die regeling, de ‘partnerprik’, geldt voorlopig alleen wanneer de oudste van de twee een 75-plusser is en wanneer de partner maximaal twee jaar jonger is, aldus het RIVM.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Archieffoto van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Irene Blom: 'In contact maken, in verbinding aangaan, zit hoop.'

Klinisch psycholoog Irene Blom: 'De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar'

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra meer mensen met huidproblemen.

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: 'Stug materiaal en chemisch bewerkt'

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

'Veel studenten vinden het irritant om steeds een mondkapje te dragen.'

Studenten blij met versoepelingen. 'Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk'

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Marieke Idema en Ada Huijgen.

De eerste golf in Spakenburg: 'Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien'

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport over de aanpak van de coronacrisis. In het onderzoek is speciaal gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan.

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.