Luister naar

In multiculturele wijken zijn meer coronaboetes uitgeschreven. Politie ontkent etnisch profileren

Nieuws
In Den Haag en Rotterdam zijn meer coronaboetes uitgeschreven in wijken waar veel mensen met een migratieachtergrond woont. Volgens de politie komt dit niet doordat handhavers etnisch geprofileerd hebben.
Remco van Mulligen Remco van Mulligen
dinsdag 9 maart 2021 om 03:01 aangepast 07:26
Een arrestatie in Rotterdam-Zuid.
Een arrestatie in Rotterdam-Zuid. beeld anp

Amsterdam

Terwijl 31 procent van de Hagenezen woont in een wijk waar de meerderheid een migratieachtergrond heeft, schreef de politie in die wijken 69 procent van haar boetes uit. In Rotterdam woont 25 procent in een dergelijke wijk, terwijl daar 48 procent van de boetes uitgeschreven werden. In Amsterdam was de verhouding juist redelijk in balans.

Dit blijkt na analyse van gegevens die de overheid aan Vrij Nederland heeft verstrekt. Journalist Fréderike Geerdink wist via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) gegevens over de uitgeschreven boetes te bemachtigen. Haar onderzoek is representatief en baseert zich op ongeveer 15.000 boetes, uitgeschreven in de grote steden.

etnisch profileren

De politie ontkent bij het uitschrijven van de boetes aan etnisch profileren te hebben gedaan. ‘Er is geen beleid om in de ene wijk meer of anders te handhaven dan in de andere’, zegt een woordvoerder tegen VN. ‘Wel kunnen er logischerwijs verschillen tussen wijken zijn in de mate waarin bewoners zich aan de coronamaatregelen houden.’

Daarnaast wijst de politie erop dat de gegevens gaan over de plek waar boetes zijn uitgedeeld. Het hoeft niet zo te zijn dat de bekeurde mensen ook in die wijk wonen. VN werpt tegen: 'de suggestie dat mensen op straat heel andere zijn dan de bewoners van de wijk waar die straat ligt, zéker in coronatijden, is twijfelachtig'.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat via een woordvoerder weten dat de politie bij het handhaven van de coronaregels geen beleid heeft om in de ene wijk meer te controleren dan in de andere. De andere burgemeesters hebben niet op het onderzoek gereageerd.

handhaving

Controle Alt Delete werkte mee aan het onderzoek van Vrij Nederland. Deze organisatie zet zich in voor gelijke behandeling van burgers door wetshandhavers, zoals de politie. ‘De politie stelt dat ze in alle buurten evenveel controles hebben uitgevoerd, maar dat kan de politie niet bewijzen’, stelt medewerker Dionne Abdoelhafiezkhan.

‘De politie monitort niet waar agenten controles uitvoeren, een waarschuwing geven of direct een boete uitdelen. De bewijslast dat er geen sprake is van etnisch profileren ligt daarmee bij de politie.’

De politie heeft geen verklaring gegeven voor het hogere aantal boetes in etnisch diverse wijken. Ze gaf geen antwoord op de vraag of het VN-artikel tot nader intern onderzoek gaat leiden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.