Opnieuw een rechtszaak om de identiteit van een zaaddonor te onthullen: ‘Wie is B-605?’

Achtergrond
Vijf donorkinderen en vier ouders staan vandaag voor de rechter om de identiteit van hun biologische vader te achterhalen. Het is de tweede zaak in korte tijd. Hun vraag: ‘Wie is B-605?’
Aaldert van Soest
donderdag 4 maart 2021 om 20:22 aangepast 09:03
Advocaat Tim Bueters na de uitspraak.
Advocaat Tim Bueters na de uitspraak. beeld anp / Bas Czerwinski

Den Haag

Haar achternaam heeft ze liever niet in de krant. Rosa (21) kent haar biologische vader alleen als nummer: B-605. Het voelt niet goed dat hij dan wel haar volledige identiteit zou kunnen achterhalen. Want ze gaat ervan uit dat haar donorvader de rechtszaak om zijn persoonsgegevens op de voet volgt.

Rosa is één van de vijf kinderen die vandaag samen met vier moeders voor de rechter in Den Haag staat. Hun eis is simpel: ze willen weten wie donor B-605 is. In de jaren negentig liet hij zich namelijk registreren als ‘bekende donor’. De kinderen die zouden worden geboren met zijn zaad, zouden vanaf hun zestiende kunnen opvragen wie hij is. Maar toen Rosa dat ruim vijf jaar geleden deed bij de stichting die de donorgegevens beheert, kre..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.