WODC ziet wetenschappelijk onderzoek naar ritueel misbruik niet zitten

Nieuws
Het onderzoek naar de aard en omvang van georganiseerd sadistisch ritueel misbruik in Nederland is afgeblazen door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).
Hans-Lukas Zuurman
maandag 1 maart 2021 om 19:58 aangepast 23:41
SP-Kamerlid Michiel van Nispen: 'Deze motie moet worden uitgevoerd. Anders heeft de minister een probleem.'
SP-Kamerlid Michiel van Nispen: 'Deze motie moet worden uitgevoerd. Anders heeft de minister een probleem.' beeld anp / Sem van der Wal

Den Haag

Het WODC, dat de analyse in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid zou uitvoeren, kan die ‘niet op een methodologisch verantwoorde manier’ uitvoeren. De uitkomsten zullen ‘van onvoldoende wetenschappelijke kwaliteit’ zijn, blijkt een mail die Stichting Kenniscentrum Transgenerationeel Georganiseerd Geweld (KTGG) ontving van het WODC. Het kenniscentrum, dat zich al jarenlang bezighoudt met overlevers van ritueel misbruik, had het WODC haar diensten aangeboden. Het vernam de boodschap, toen het informeerde naar de stand van zaken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.