Luister naar

Terrassen willen open, maar dat is spelen met vuur, stelt minister Grapperhaus

Varia
Horecazaken die volgende week de terrassen openen, kunnen op een boete rekenen, zo stelde minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vrijdag. Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) deed deze week een oproep om volgende week de terrassen weer te openen. Grapperhaus heeft begrip voor de frustratie van horecaondernemers, maar roept ze toch op de terrassen dicht te houden. ‘Als mensen in strijd met de maatregelen handelen: ga dat nou niet doen. Dan krijg je eerst een boete, en vervolgens wordt je zaak gesloten. Dan ben je helemaal de verkeerde kant op.’
zaterdag 27 februari 2021 om 03:00
Een restauranteigenaar in Helmond bouwt zijn terras open. Verschillende horecazaken willen versneld open.
Een restauranteigenaar in Helmond bouwt zijn terras open. Verschillende horecazaken willen versneld open. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Kappers, schoonheidsspecialisten, rijinstructeurs en masseurs kregen dinsdag het bevrijdende bericht dat zij volgende week weer aan het werk mogen. De horeca ziet met lede ogen aan dat met het mooie lenteweer de terrassen leeg moeten blijven, terwijl het water hen aan de lippen staat. Die boete maakt dan ook het verschil niet meer, reageert Johan de Vos, die de horecaondernemers met terrasplannen vertegenwoordigt. 'De minister kan dreigen met een boete van 4000 euro of welke geldboete dan ook, maar wij hebben alleen maar schulden op dit moment dus dat komt alleen maar op dezelfde berg terecht.'

De Vos vindt de uitlating van Grapperhaus ook opvallend omdat onder andere de Nederlandse Politiebond sympathie heeft voor de actie. Bovendien pleitten burgemeesters in het Veiligheidsberaad deze week al voor het toestaan van meer buitenactiviteiten. De minister zegt wel in gesprek te zijn met KHN om te kijken wat voor plannen er kunnen worden gemaakt voor heropening in de toekomst. Maar te veel hoop wil hij niet wekken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.

Afbeelding

Een kerkdienst en een stille tocht: De Watersnoodramp zit in het collectieve geheugen van Oude-Tonge

Met een herdenkingsdienst in het bijzijn van prinses Beatrix is in Oude-Tonge de Watersnoodramp van 1953 herdacht. ‘We kunnen er alleen maar van leren.’ En er blijven zorgen: ‘We moeten waakzaam zijn.’