Bruisende plannen voor Zuid-Limburg: krimp en groei gaan samen op

Achtergrond
In tien jaar moeten er een miljoen woningen bij. Maar niet in krimpregio’s, daar moeten duizenden woningen weg. Toch is er, aan de rand van Nederland, volop hoop en optimisme. Parkstad Limburg bereidt zich voor op iets dat onmogelijk klinkt: groei en krimp tegelijk.
Hilbrand Rozema
vrijdag 26 februari 2021 om 13:38
Sommige open plekken in Heerlen doen denken aan Berlijn. Jan Rademaker, adviseur woningmarkt van Parkstad Limburg, en de Heerlense wethouder Jordy Clemens, schetsen de toekomstplannen.
Sommige open plekken in Heerlen doen denken aan Berlijn. Jan Rademaker, adviseur woningmarkt van Parkstad Limburg, en de Heerlense wethouder Jordy Clemens, schetsen de toekomstplannen. beeld nd

In aanloop naar de verkiezingen trekt het Nederlands Dagblad door het land op zoek naar de kloven en breuklijnen, die mensen verdelen. Vandaag: grote plannen in een krimpregio.

De woningmarkt is overspannen. Het tekort aan woonruimte in de grote steden drijft de prijzen elders op. Sinds 1 januari 2021 geldt in de regio Parkstad Limburg niet meer de sloopplicht. Die sloopplicht – voor elk nieuw huis een ander huis slopen – is ingevoerd in 2014, om leegstand in krimpregio’s aan te pakken. Dat ging te snel, er ontstond een gebrek aan woningen waar nog wél behoefte aan was: senioren, starters en huren tussen de 700 en 1000 euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorg moet beter samenwerken

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van ‘s werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’