Luister naar

Inbox

Nieuws
poeriemsoep voor de voedselbank
redactie nd
vrijdag 26 februari 2021 om 03:00
Het grootste historische orgel van Nederland, in de Nieuwe Kerk.
Het grootste historische orgel van Nederland, in de Nieuwe Kerk. beeld Evert Elzinga

Poeriem, ook wel het Joodse carnaval of Lotenfeest genoemd, is een tijd van vrolijkheid, verkleedpartijen, grappen en grollen. Het is ook de enige dag in het jaar dat het een gebruik is om dronken te worden. Maar de feestdag, die dit jaar op 26 februari valt en de redding van het Joodse volk door koningin Ester gedenkt, is er ook een van vrijgevigheid en liefdadigheid. Zo is het een gebruik om elkaar eten te geven en minderbedeelde mensen te steunen. In het licht van deze vrolijke traditie doneert het Joods Cultureel Kwartier speciale Poeriemsoep aan de Voedselbank. De Voedselbank levert momenteel wekelijks aan 1877 huishoudens voedselpakketten. Volgens de organisatie steeg door de coronacrisis de vraag naar hulp in Amsterdam de afgelopen maanden met 40 procent. Het Joods Cultureel Kwartier draagt met Vos Kosher Catering een steentje bij door deze week 200 liter soep af te leveren bij de voedselbank.

Bernard Winsemius in De Nieuwe Kerk

Op dinsdag 2 maart (17.30 uur) organiseert De Nieuwe Kerk Amsterdam een online-orgelconcert met Bernard Winsemius. Dit is de tweede editie in een digitale reeks orgelconcerten die plaatsvinden in de tentoonstelling History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk, die momenteel gesloten is voor het publiek. Via een livestream is het wereldberoemde hoofdorgel van de kerk in ieders huiskamer te horen én te zien. Deze editie is extra bijzonder. Dit jaar is het namelijk 400 jaar geleden dat de beroemde componist Jan Pietersz. Sweelinck overleed. Speciale aandacht gaat daarom uit naar zijn werk. Bernard Winsemius speelt daarbij ook muziekstukken van andere beroemde componisten, onder wie Bach en Hanff. Het concert duurt ongeveer 50 minuten. Tickets voor de livestream van 2 maart zijn online te bestellen. De data van de andere concerten worden gepubliceerd op nieuwekerk.nl.

online-event kansen voor de kerk

Donderdagavond 11 maart organiseert Alpha Nederland ‘Kansen voor de kerk’, een online-evenement met Nicky Gumbel. De pionier achter Alpha zal speciaal voor mensen met hart voor de kerk in Nederland delen over zijn visie voor de kerk in coronatijd en hierna. Het is uniek dat Nicky Gumbel de kerkleiders in Nederland via een online-evenement persoonlijk zal toespreken en inspireren. In 2011 heeft de voorganger van Holy Trinity Brompton in Londen en wereldwijd veelgevraagde spreker voor het laatst een bezoek gebracht aan Nederland. Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland: 'We zijn blij dat Nicky Gumbel tijd heeft weten vrij te maken om de kerken in Nederland te inspireren. In deze tijd kan het voor kerken lastig zijn om binding te houden met gemeenteleden. Kerkleiders kunnen zich ontmoedigd afvragen: hoeveel mensen komen er straks nog naar mijn kerk? Wat is de toekomst van mijn kerk? Juist hen wil ik oproepen om aan te haken bij ‘Kansen voor de kerk’. Het is bemoedigend om te horen welke kansen Nicky ziet voor deze tijd en met elkaar te ontdekken hoe we vitaal kerk kunnen zijn én blijven.' Tijdens de meeting zal Gumbel onder andere spreken over: wat is de rol van de kerk in dit seizoen? Wat zijn de grootste uitdagingen van online kerk-zijn? En hoe ziet Gumbel de toekomst van de kerk, na corona? Ook zal hij ingaan op vragen van deelnemers die zij vooraf bij inschrijving kunnen insturen. Gumbel zal aan het einde van het evenement de tijd nemen om samen met de deelnemers te bidden voor het land en onze kerken. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via de website alphanederland.org/kansenvoordekerk.Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.