Randstedeling verhuist steeds vaker naar de regio. Maar dat komt niet alleen door de crisis
Vorig jaar verhuisden veel meer mensen uit de Randstad dan zich er nieuw vestigden. De Veluwe kreeg er de meeste nieuwe inwoners bij, maar ook Oost-Groningen, grote delen van Drenthe, de Achterhoek, Midden-Limburg, Zuidwest-Gelderland en Zeeland zijn populair.
-
- Hans-Lukas Zuurman aangepast 07:54

'De Veluwe is een aantrekkelijke plek vanwege rust en groen. Daarnaast zien we met name vijftigers en zestigers wegtrekken uit de Randstad naar het buitengebied.'
(beeld anp / Sem van der Wal)Den Haag
De regio’s buiten de Randstad waren al langer meer in trek en worden dat steeds meer, concludeert socioloog Tanja Traag van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over verhuizingen van april 2020 (na het ingaan van de lockdown) tot en met december 2020 tussen drie zogeheten macroregio’s, gebaseerd op het aantal banen dat binnen vijftig kilometer te bereiken is: Randstad, intermediaire zone en nationale periferie (zie kaartje). De cijfers zijn vergeleken met die in dezelfde periode van 2015 tot en met 2019. Volgens Traag wordt als verklaring in de media doorgaans al gauw gewezen naar het door de coronacrisis toegenomen thuiswerken. Immers, de noodzaak om dicht bij je werk te wonen vanwege de reisafstand,..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .