Luister naar

Groep adoptieouders en geadopteerden verzet zich met petitie tegen adoptiestop

Nieuws
Een groep adoptieouders en geadopteerden probeert de volledige adoptiestop waartoe het kabinet vorige week besloot van tafel te krijgen. Een petitie hierover is binnen een week ruim achtduizend keer ondertekend.
Georgia Oost / vk
dinsdag 16 februari 2021 om 03:01 aangepast 07:01
Sander Dekker, demissionair minister voor Rechtsbescherming, praat online met belangengroepen over het opschorten van interlandelijke adoptie.
Sander Dekker, demissionair minister voor Rechtsbescherming, praat online met belangengroepen over het opschorten van interlandelijke adoptie. beeld anp / Sem van der Wal

Den Haag

Demissionair minister Dekker kondigde de adoptiestop vorige week aan in reactie op een rapport van de commissie-Joustra, waarin ‘structureel ernstige misstanden’ in het Nederlandse adoptiesysteem worden beschreven.

De initiatiefnemers van de petitie zeggen zelf positieve ervaringen te hebben met adoptie uit het buitenland en noemen de aanbeveling van de commissie een ‘onaangename verrassing’ omdat deze ‘op een beperkte, slecht onderbouwde en niet-inzichtelijke wijze tot stand is gekomen’.

riskant

Een van de initiatiefnemers, Karen Gregory, vindt de adoptiestop een ‘drastisch en riskant’ besluit: ‘Hiermee ontneem je kansen. Natuurlijk erken ik dat er sprake is van misstanden in bepaalde landen en dat er geadopteerden zijn die een trauma hebben opgelopen. Maar het is geen goede oplossing om vervolgens alle landen over een kam te scheren en het algehele adoptieproces te stoppen.’ Gregory heeft haar twee kinderen uit de Verenigde Staten geadopteerd.

Inez Teurlings, geadopteerd uit Bangladesh, sluit zich daarbij aan. ‘Geadopteerden hebben vooral behoefte aan transparantie: dat duidelijk wordt hoe het adoptieproces is verlopen. Vóór adoptie zijn betekent niet dat we voor kinderhandel zijn. Er moet een beter systeem komen, maar een complete stop helpt niet. Je gaat niet voorkomen dat er kinderen worden afgestaan.’

Een commissie onder leiding van Tjibbe Joustra, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, deed in opdracht van het kabinet onderzoek naar de rol van de staat bij misstanden in buitenlandse adoptieprocedures. De uitkomst: een vernietigend rapport waaruit blijkt dat zich bij Nederlandse adopties jarenlang structurele en ernstige misstanden hebben voorgedaan. De commissie onderzocht Nederlandse adopties tussen 1967 en 1998 uit Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka. De patronen in de verschillende landen vertoonden opvallende gelijkenissen, aldus de onderzoekers.

kinderroof

Tijdens de adoptieprocedures was er sprake van corruptie en werden documenten vervalst om het achterhalen van de afkomst en identiteit van een kind te bemoeilijken of onmogelijk te maken. Ook werden kinderen onder dwang of tegen betaling afgestaan. Verder was er sprake van ‘baby farming’ (vrouwen die op bestelling kinderen krijgen voor anderen) of zelfs ‘regelrechte kinderroof’, aldus het onderzoeksrapport.

Volgens Teurlings bevat het rapport meerdere onjuistheden. ‘Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat de opvang in eigen land altijd beter is: dat is absoluut niet waar. In het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind staat dat de kindertehuiszorg uitgefaseerd moet worden, omdat het schadelijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Door te stellen dat opvang in eigen land beter is, impliceer je dat het voor een kind gezonder kan zijn om in de pleegzorg terecht te komen, dan in een stabiele adoptiefamilie.’

‘Soms lijkt het alsof mensen zich niet kunnen voorstellen dat er ook moeders zijn die er bewust zelf voor kiezen hun kind af te staan, maar die zijn er wel', zegt Inez Teurlings. ‘Alsof iedereen binnen de adoptieketen er per definitie op uit is om geld te verdienen. Zo wordt er ook niet naar pleegzorg gekeken. Daar zijn we wel bereid om te zien dat er ouders zijn voor wie het beter is dat hun kind niet bij hen opgroeit. Zeventig procent van de geadopteerden wil adoptie behouden, omdat ze er ondanks alles iets positiefs in zien. Zo zie ik het ook.' <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.