Rutgers: coronamaatregelen remmen relationele en seksuele ontwikkeling
De coronamaatregelen belemmeren jongeren in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Dat blijkt uit een onderzoek van Rutgers Kenniscentrum en Soa Aids Nederland onder ruim vierduizend jongeren van 16 tot 20 jaar.
- Lucas Versteeg aangepast 10:08
Utrecht
Jongeren hebben minder sociale contacten, terwijl die er juist voor zorgen dat ze ervaring opdoen met relaties. Jongeren ontmoeten elkaar in normale omstandigheden vooral op school, op feestjes of in vriendengroepen en daar ontwikkelt zich hun liefdesleven. ‘Corona heeft grote invloed gehad op mijn liefdesleven. Ik werd begin dit jaar verliefd op een meisje. Afspreken kon niet. Deze band is zo verwaterd dat we elkaar niet meer spreken’, zegt een van de jongeren die meededen aan het onderzoek.
Voor het maandag gepresenteerde onderzoek zijn ook resultaten gebruikt van eerder uitgevoerd onderzoek naar het liefdesleven van jongeren tijdens corona. Uit het geheel blijkt dat de coronamaatregelen de seksuele ontwikkeling van jongeren overduidelijk beïnvloeden, zegt Suzanne Meijer, expert jongeren bij Soa Aids Nederland.
Een duidelijk voorbeeld zijn de cijfers over daten. In de zes maanden voor de coronacrisis had 51 procent van de jongeren een date, tijdens de tweede lockdown was dat 21 procent. Voor corona spraken de meeste jongeren hun dates offline, bijvoorbeeld via vrienden (42 procent), school (36 procent) of feestjes/uitgaan (33 procent).
Tijdens de tweede lockdown komen dates nog wel vaak tot stand via vrienden (32 procent) of school (29 procent), maar nu staan datingapps met 26 procent op de derde plaats, terwijl online daten voor jongeren in normale omstandigheden niet echt aantrekkelijk is.
Uit het onderzoek blijkt ook dat singles minder seks hebben. Voor corona gaf 67 procent aan recent seks te hebben gehad, tijdens de tweede lockdown was dit 52 procent.
Rutgers en Soa Aids Nederland maken zich zorgen over de seksuele ontwikkeling van jongeren. Meijer: ‘Met seksuele ontwikkeling bedoelen we alles wat met liefde, relaties en seksualiteit te maken heeft. De beperking van sociale contacten zorgt ervoor dat een deel van de jongeren geen ervaring opdoet met relaties en seks, terwijl die behoefte er vaak wel is.’
Meijer wijst erop dat sociale interactie en verbinding belangrijk zijn voor de welzijnsbeleving van jongeren. Met name de avondklok beperkt jongeren, leert onderzoek van het Rode Kruis onder 713 jongeren. Daaruit blijkt dat 38 procent van hen zich door de avondklok ‘iets of veel slechter' is gaan voelen.
stabieler
De noodzaak die de onderzoekers leggen op het seksuele experiment voor een gezonde seksuele ontwikkeling, ergert relatietherapeut Cocky Drost. 'Het lijkt erop dat Rutgers en Soa Aids Nederland vinden dat je voor een goede seksuele ontwikkeling vooral veel moet experimenteren en dat dat nu moeilijk is, omdat kort gezegd de hapsnap seks niet voorhanden is. Ik denk zeker dat deze groep jongeren veel moet inleveren, dat ze inderdaad op relationeel niveau veel missen, maar dat er ook kansen liggen. Er ontstaat iets nieuws.' Drost merkt dat jongeren stabielere en duurzame relaties zoeken. <
week van liefde
De onderzoeksresultaten van Rutgers en Soa Aids Nederland worden gepresenteerd in de Week van de Liefde die tot 12 februari duurt. Samen met GGD-organisaties roepen ze middelbare scholen en mbo's nu op om aandacht te besteden aan liefde en seksualiteit. ‘Juist in deze tijd is het belangrijk om hierover te praten en ervaringen uit te wisselen over bijvoorbeeld elkaar ontmoeten of het gemis van contact. Online over dit thema praten is lastiger, maar wij leveren handvatten voor docenten', zegt Meijer.