Het verlies van de trots van de arbeidersklasse, maar in Geitenkamp is de hoop nog niet dood

Reportage
In Arnhem groeit een op de acht kinderen op in armoede, in de wijk Geitenkamp bijna de helft. ‘In een rechtvaardige samenleving zou dat niet moeten’, zegt burgemeester Ahmed Marcouch. Hij wil aandacht voor het wankele bestaan in ‘typisch’ Nederlandse volkswijken. Het verlies van trots in de arbeidersklasse is de onbetaalde rekening van de twintigste eeuw. Bijna nergens ervaar je dat zo duidelijk als in Geitenkamp.
Hilbrand Rozema
zaterdag 6 februari 2021 om 03:00 aangepast 09:28
Afbeelding
beeld Tonke Koppelaar

De wijk Geitenkamp heeft haar uiterlijk mee. Waar je ook kijkt, overal ‘vintage’ Amsterdamse School: bochtige straten, trappen, doorkijkjes, pleintjes, markante woontorens en poortjes. De hoogteverschillen, oranje pannendaken en gele muren geven een fraai totaalbeeld, geïnspireerd op Engelse tuinsteden in de negentiende eeuw, toen volkswoningbouw mooi was en wat mocht kosten. Maar het is nu honderd jaar later. Bij de bakker en slijter en in de snackbar is het gezellig, maar veel levens balanceren langs armoede, schulden en werkloosheid. Deze wijk heeft iets ruigs en rafeligs, een vermoeide Assepoester. Al kan het ook een Doornroosje zijn, die zich na honderd jaar weer wakker laat kussen. Maar dan moet er wel wat gebeuren. Bij het fotogra..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De VerradersRTL 4, 20.00-21.35 uur

Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.