Het verlies van de trots van de arbeidersklasse, maar in Geitenkamp is de hoop nog niet dood

Reportage
In Arnhem groeit een op de acht kinderen op in armoede, in de wijk Geitenkamp bijna de helft. ‘In een rechtvaardige samenleving zou dat niet moeten’, zegt burgemeester Ahmed Marcouch. Hij wil aandacht voor het wankele bestaan in ‘typisch’ Nederlandse volkswijken. Het verlies van trots in de arbeidersklasse is de onbetaalde rekening van de twintigste eeuw. Bijna nergens ervaar je dat zo duidelijk als in Geitenkamp.
Hilbrand Rozema
zaterdag 6 februari 2021 om 03:00
Afbeelding
beeld Tonke Koppelaar

De wijk Geitenkamp heeft haar uiterlijk mee. Waar je ook kijkt, overal ‘vintage’ Amsterdamse School: bochtige straten, trappen, doorkijkjes, pleintjes, markante woontorens en poortjes. De hoogteverschillen, oranje pannendaken en gele muren geven een fraai totaalbeeld, geïnspireerd op Engelse tuinsteden in de negentiende eeuw, toen volkswoningbouw mooi was en wat mocht kosten. Maar het is nu honderd jaar later. Bij de bakker en slijter en in de snackbar is het gezellig, maar veel levens balanceren langs armoede, schulden en werkloosheid. Deze wijk heeft iets ruigs en rafeligs, een vermoeide Assepoester. Al kan het ook een Doornroosje zijn, die zich na honderd jaar weer wakker laat kussen. Maar dan moet er wel wat gebeuren. Bij het fotogra..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stikstofbemiddelaar Remkes wil snelle actie om uitstoot te verlagen. Boeren noemen gedwongen uitkoop onacceptabel.

Zowel bij de agrarische sector als het kabinet zal zijn stikstofadvies niet met gejuich zijn ontvangen, denkt Johan Remkes. De stikstofbemiddelaar die werd ingehuurd om te bemiddelen tussen kabinet en boeren deelde woensdag zijn bevindingen nadat hij wekenlang gesprekken voerde..

Afbeelding

Rode Kruis collecteert niet meer aan de deur

Het Rode Kruis gaat voortaan niet meer met de jaarlijkse collecte langs de deuren. Het meeste geld komt tegenwoordig binnen via andere initiatieven, meldde de hulporganisatie woensdag. Dat terwijl het organiseren van een collecte veel tijd en moeite kost.

Afbeelding

‘Antisemitische uitingen nooit straffeloos laten passeren’, zegt Nationaal Coördinator

Holocaustontkenning moet een expliciet strafbaar feit worden in het Wetboek van Strafrecht en niet langer onder ‘groepsbelediging’ vallen. Alle uitingen van antisemitisme, ook online en in voetbalstadions, moeten worden bestraft.

Afbeelding

Een extreme griepwinter op komst? Nieuwe berekeningen beloven niet veel goeds

Deze week is de jaarlijkse campagne voor de griepprik begonnen, terwijl ook het coronavirus vrijelijk rondgaat. Maar wat doen corona en griep als ze samen circuleren: elkaar versterken, of elkaar in de weg zitten?

Afbeelding

Melkveehouders Alien en Pieter: ‘Er moet vastigheid komen en één duidelijk plan’

Het Nederlands Dagblad volgt de Van Zijtvelds in Rouveen. Boer Pieter heeft de presentatie van het rapport-Remkes niet gezien: hij moest maaien. Zijn vrouw Alien is er wel voor gaan zitten.

Afbeelding

Asieldeal lost crisis (nog) niet op: Van der Burg schiet zelf ook tekort

Meer dan duizend asielzoekers kunnen het komend halfjaar terecht op het evenemententerrein naast Walibi. Het is een opsteker voor staatssecretaris Van der Burg in een week waarin het vooral misgaat op asielgebied.