Luister naar

Er komen koude dagen aan, maar schaatsen kan waarschijnlijk niet

Nieuws
De komst van koude dagen hangt in de lucht. Toch is de kans niet zo groot dat het hard gaat vriezen. Op basis van de weermodellen van dinsdagavond concludeert meteoroloog Reinier van den Berg dat het spannend is welk winterweer Nederland komend weekend krijgt. ‘Ik schat de winterkou vrij groot in, maar er is tegelijk veel onzekerheid. De weermodellen vertonen namelijk onderling grote verschillen. Dat komt vaker voor, maar dit maakt het lastig een eenduidige voorspelling te doen.’
Lucas Versteeg
woensdag 3 februari 2021 om 03:00
Een eenzame schaatser op de Oostvaardersplassen in december van vorig jaar.
Een eenzame schaatser op de Oostvaardersplassen in december van vorig jaar. beeld anp / Sander Koning

Wageningen

Nederland ligt voor een deel op de grens tussen koude lucht boven Denemarken en Schotland, en warme lucht boven België, Frankrijk en een deel van Duitsland. Wint de koude lucht, dan gaat het vriezen met mogelijk een dik pak sneeuw. Maar er kan ook bijna niks gebeuren, voorspelt Van den Berg. ‘In Noord-Nederland is de kans op sneeuwval het grootst en uiteindelijk zal het hele land vorst krijgen. Het is alleen niet duidelijk hoelang dit gaat duren en welke temperaturen onder nul we krijgen.’

Bij een beetje koude komt bij Nederlanders al snel de schaatskoorts op. Het weerbericht wordt op de voet gevolgd en de schaatsen worden geslepen. Is dat terecht? ‘Ik denk dat het na het weekend best een paar nachten gaat vriezen, maar of dat genoeg is om goed te kunnen schaatsen? Ik weet het niet, maar alles kan. Ik schat de kans op optredende vorst in ieder geval groter dan dat het niet gebeurt.' Zelf hoopt Van den Berg ook erg op een koude week: ‘Een dik pak sneeuw vind ik fantastisch. Ik hou echt van winter.'

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.