Voor veel studenten is het een worsteling om te voldoen aan alle verwachtingen. ‘Investeer preventief in welzijn’

Achtergrond
Bijna zeventig procent van de studenten in het hoger onderwijs lijdt onder prestatiedruk, blijkt uit onderzoek van Jolien Dopmeijer die daar vrijdag op promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Hogescholen en universiteiten kunnen door structureel te investeren in studentenwelzijn, een hoop ellende nu en in hun latere leven voorkomen, voorspelt ze.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 2 februari 2021 om 21:07 aangepast 08:51
Het mentale welzijn van studenten lijdt onder de coronamaatregelen.
Het mentale welzijn van studenten lijdt onder de coronamaatregelen. beeld anp / Koen van Weel

Amsterdam

Het drukke leven van docent-onderzoeker Jolien Dopmeijer (38) van hogeschool Windesheim in Zwolle kwam op 21 februari 2017 abrupt tot stilstand. Ze botste met haar auto op een bus nadat ze een rood verkeerslicht had gemist. ‘Ik kwam er wonderwel goed vanaf.’ Het ongeluk zette haar aan het nadenken over haar leefstijl, waarin ze diverse ballen in de lucht hield. ‘Ik was moeder, maar had ook twee banen en was bezig met een promotie. Ik ontleende mijn identiteit aan mijn omgeving en deed er alles aan om te voldoen aan alle verwachtingen. In feite was ik heel onzeker.’ Ze zocht hulp en inmiddels heeft ze die periode kunnen afsluiten, vertelt ze. ‘Ik ben erg gegroeid.’


Jolien Dopmeijer - beeld nd

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.