Gesprek over ‘mens naar wens’ is nog niet klaar. ‘Techniek gaat de menselijke soort aan en daarmee iedereen’

Achtergrond
Met de mogelijkheid DNA aan te passen in embryo’s, lijkt een nieuwe stap in de voortplantingstechnologie aanstaande. Mits Nederland nieuw onderzoek toestaat. ‘Je kunt er potentieel iets wezenlijks mee veranderen aan de mensheid en daar moet je met de samenleving eerlijk over in gesprek gaan’, zegt medisch-psycholoog Sam Riedijk.
Hans-Lukas Zuurman
maandag 25 januari 2021 om 17:00 aangepast 19:08
Tijdens een van de bijeenkomsten van de DNA-dialoog in Rotterdam spraken deelnemers over de vraag of het wenselijk is DNA in embryo's aan te passen.
Tijdens een van de bijeenkomsten van de DNA-dialoog in Rotterdam spraken deelnemers over de vraag of het wenselijk is DNA in embryo's aan te passen. beeld Chris van Koeverden

Utrecht

Het klinkt zo eenvoudig: pas het DNA van een embryo aan, zodat je nageslacht niet die erfelijke ziekte krijgt die jij hebt. Maar zo simpel is het niet. De nieuwe techniek levert vooralsnog - veelal onbeantwoorde - vragen op zowel ethisch, wetenschappelijk, juridisch en medisch gebied. Dat bleek maandag uit de uitkomsten van het project DNA-dialoog waarin ruim duizend Nederlanders in 27 bijeenkomsten hun gedachten en gevoelens deelden over de wenselijkheid van inzet van de techniek die momenteel nog verboden is.

De wetenschap kan nu bijvoorbeeld nog niet overzien wat de gevolgen zijn als het DNA van een embryo op onbedoelde plaatsen wordt aangepast. Eenmaal gemaakte aanpassingen zijn niet meer terug te draaien bij toekomstige person..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’