Gesprek over ‘mens naar wens’ is nog niet klaar. ‘Techniek gaat de menselijke soort aan en daarmee iedereen’

Achtergrond
Met de mogelijkheid DNA aan te passen in embryo’s, lijkt een nieuwe stap in de voortplantingstechnologie aanstaande. Mits Nederland nieuw onderzoek toestaat. ‘Je kunt er potentieel iets wezenlijks mee veranderen aan de mensheid en daar moet je met de samenleving eerlijk over in gesprek gaan’, zegt medisch-psycholoog Sam Riedijk.
Hans-Lukas Zuurman
maandag 25 januari 2021 om 17:00 aangepast 19:08
Tijdens een van de bijeenkomsten van de DNA-dialoog in Rotterdam spraken deelnemers over de vraag of het wenselijk is DNA in embryo's aan te passen.
Tijdens een van de bijeenkomsten van de DNA-dialoog in Rotterdam spraken deelnemers over de vraag of het wenselijk is DNA in embryo's aan te passen. beeld Chris van Koeverden

Utrecht

Het klinkt zo eenvoudig: pas het DNA van een embryo aan, zodat je nageslacht niet die erfelijke ziekte krijgt die jij hebt. Maar zo simpel is het niet. De nieuwe techniek levert vooralsnog - veelal onbeantwoorde - vragen op zowel ethisch, wetenschappelijk, juridisch en medisch gebied. Dat bleek maandag uit de uitkomsten van het project DNA-dialoog waarin ruim duizend Nederlanders in 27 bijeenkomsten hun gedachten en gevoelens deelden over de wenselijkheid van inzet van de techniek die momenteel nog verboden is.

De wetenschap kan nu bijvoorbeeld nog niet overzien wat de gevolgen zijn als het DNA van een embryo op onbedoelde plaatsen wordt aangepast. Eenmaal gemaakte aanpassingen zijn niet meer terug te draaien bij toekomstige person..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.