Meerderheid deelnemers DNA-dialoog voor aanpassen van DNA embryo, maar alleen bij ernstige erfelijke ziekten

Nieuws
Het aanpassen van het DNA van embryo’s mag in Nederland alleen worden toegestaan om doorgifte van ernstige erfelijke ziekten te voorkomen. Aanpassen moet onder strenge voorwaarden plaatsvinden.
Hans-Lukas Zuurman
maandag 25 januari 2021 om 17:00 aangepast 18:25
Ook kinderen deden mee aan de gesprekken over het aanpassen van DNA in embryo's.
Ook kinderen deden mee aan de gesprekken over het aanpassen van DNA in embryo's. beeld Levien Willemse

Utrecht

Dat vindt een meerderheid van de deelnemers aan het project DNA-dialoog. Ruim duizend mensen dachten na over de vraag of een embryo-DNA aangepast mag worden. Onder andere kinderen en jongeren, wetenschappers, mensen met een migratie- en/of religieuze achtergrond en ouderen deden aan in totaal 27 gespreksrondes in het land mee. Daarnaast namen zo’n 2500 Nederlanders deel aan kwantitatief onderzoek over hoe zij over DNA-aanpassing denken. De eerste resultaten daarvan stroken met wat er uit de dialogen is gekomen, bevestigt projectleider Jacqueline Pot. ‘Ze worden nog nader geanalyseerd.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De VerradersRTL 4, 20.00-21.35 uur

Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.