Euthanasiepraktijk verschilt sterk per regio in Nederland

Nieuws
De Nederlandse euthanasiepraktijk verschilt sterk per regio. In bepaalde gemeenten ligt het euthanasiepercentage 25 maal hoger dan in andere gemeenten.
Hans-Lukas Zuurman
donderdag 14 januari 2021 om 22:00
De Nederlandse euthanasiepraktijk verschilt sterk per regio.
De Nederlandse euthanasiepraktijk verschilt sterk per regio. beeld anp / Remko de Waal

Amersfoort

Dat blijkt uit een vergelijking van gegevens van huisartsen in de jaren 2013-2017. Het onderzoek naar de zorg rond het levenseinde is verricht door gezondheidswetenschapper en ethicus Stef Groenewoud (Radboudumc) en ethicus en theoloog Theo Boer (Protestantse Theologische Universiteit). 

Dat het verschil van 25 maal ‘zeer hoog’ is, blijkt volgens hen uit de vergelijking met andere medische procedures. Het aantal operaties van een rughernia is in de ene regio soms vijf keer hoger dan in een ander gebied. Dat is volgens de meeste experts al ‘uitzonderlijk hoog’, melden ze. En verschillen van twee keer zoveel operaties van heup, knie of galblaas in het ene gebied ten opzichte van het andere, zijn doorgaans reden voor nader onderzoek. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.