Nederland is een hotspot voor exotische vogels die hier al dan niet op eigen kracht zijn gekomen
Exotische vogels weten Nederland goed te vinden. Sinds de jaren zeventig zijn er wel 250 verschillende soorten aangetroffen, meldt Sovon in zijn jaarlijkse Vogelbalans. Vijftien soorten broeden hier jaarlijks en een aantal, waaronder de halsbandparkiet, weet zich voortreffelijk te handhaven. Vijf soorten, zoals de nijlgans, worden gezien als een bedreiging en worden in heel de Europese Unie bestreden.
- Theo Haerkens aangepast 10:37

De halsbandparkiet verspreidt zich vanuit de grote steden steeds verder over de Randstad.
(beeld Theo Haerkens)Nijmegen
Nederland is een ‘hotspot’ van exotische vogels, zo blijkt uit de Vogelbalans 2020 van Sovon, de organisatie die de vogelstand in Nederland nauwgezet bijhoudt. Volgens Sovon zijn de meeste exotische vogels die hier voet aan de grond krijgen en zich voortplanten, ontsnapte of vrijgelaten dieren die gehouden werden vanwege hun uiterlijk of zang. Hoewel er door de jaren heen zo’n 250 verschillende soorten zijn geteld, komt maar een vijftiental soorten jaarlijks tot broeden. ‘Ze moeten maar net een partner weten te vinden, een kanarie overleeft een echte winter al niet’, illustreert woordvoerder Albert de Jong.
Vooral watervogels weten zich te handhaven, kleinere zangvogels lukt dat maar een enkele keer. De uit Oost-Azië afkomstige br..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .