Zorgmedewerkers overspoeld door morele dilemma’s: ‘Geen tijd en energie om over keuzes te praten’

Achtergrond
De coronacrisis zorgde voor veel morele dilemma’s in de zorg. Medewerkers lagen daar wakker van. ‘Ik ben er heel kwaad over geweest dat familie geen afscheid kon nemen.’
Ruben Altena
dinsdag 29 december 2020 om 19:42
Medewerkers geven zorg aan een coronapatiënt op een speciale afdeling in het Amphia Ziekenhuis in Breda.
Medewerkers geven zorg aan een coronapatiënt op een speciale afdeling in het Amphia Ziekenhuis in Breda. beeld anp / Marco de Swart

Amsterdam

Laat je je cliënten in de steek als een nieuw virus rondwaart of ga je er onbeschermd heen waardoor je jouw partner van wie je mantelzorger bent in gevaar brengt? Laat je een cliënt met dementie die corona heeft rondlopen op de afdeling of sedeer je diegene zodat hij op bed blijft en geen andere cliënten besmet? Zorgverleners hebben dit jaar door corona voor tal van morele dilemma’s gestaan. Onderzoekers van een adviesbureau voor overheden begonnen het ‘Moreel Archief Corona’ en spraken met meer dan vijftig medewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen en jeugd- en gehandicapteninstellingen. Hun conclusie: zorgmedewerkers hebben ‘moreel letsel’ opgelopen door allerlei moeilijke beslissingen die ze hebben moeten nemen. Er is belei..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.