Aantal nieuwe besmettingen blijft vrijwel gelijk • Besmettelijke Britse coronavariant rukt verder op

Nieuws
In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle corona-ontwikkelingen, met name op het gebied van geloof en kerk.
redactie nd
dinsdag 22 december 2020 om 02:00
Winkelend publiek bij een kerstshow in Japan. De Japanse regering maakte bekend dat reizigers uit het Verenigd Koninkrijk vanaf donderdag worden geweerd.
Winkelend publiek bij een kerstshow in Japan. De Japanse regering maakte bekend dat reizigers uit het Verenigd Koninkrijk vanaf donderdag worden geweerd. beeld Epa/kimimasa Mayama

Kort overzicht:

• Het RIVM maakt zich zorgen over het aantal positieve tests in gemeenten op de Biblebelt. 'In een hechte gemeenschap hebben mensen meer onderlinge contacten.'
• Epidemioloog Susan van den Hof ziet graag dat kerken hun invloed benutten om het belang van de maatregelen te benadrukken. Predikanten kunnen laten zien hoe het moet.
• Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 910 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ongeveer even veel als het instituut er donderdag noteerde.


  • 22 dec 2020, 17:57

    Besmettelijke Britse coronavariant rukt verder op

    Een besmettelijkere Britse variant van het coronavirus rukt verder op. Nu meldt ook Ierland dat de mutatie in het land is opgedoken. De Ierse autoriteiten hopen binnenkort meer duidelijkheid te hebben over de verspreiding van het gemuteerde virus in het land.

  • 22 dec 2020, 17:00

    Aantal nieuwe besmettingen blijft vrijwel gelijk

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 11.550 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ongeveer even veel als het instituut er donderdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 11.529 positieve testresultaten gemeld.

    Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 97 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 89. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen. 

    Het totaal aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, is licht afgenomen. Vrijdag gaat het om 2297 patiënten, vijf minder dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  • 22 dec 2020, 09:18

    Londen zet extra militairen in voor coronatests bij truckers

    De Britse regering stuurt op eerste kerstdag 800 extra militairen naar de zuidoostelijke regio Kent om coronatests af te nemen bij vrachtwagenchauffeurs die de oversteek naar het vasteland willen maken. Daardoor komt het aantal militairen dat testen afneemt op 1100, meldt de BBC.

    De grens werd zondag gesloten vanwege de virusmutatie in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels mag vrachtverkeer weer via de Kanaaltunnel en de veerboten naar het vasteland van Europa reizen, maar de inzittenden moeten dan wel negatief zijn getest op corona.

  • 22 dec 2020, 09:06

    Aantal besmettingen in Duitsland gedaald

    Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vrijdagochtend 25.533 nieuwe gevallen gemeld.

    Donderdagochtend werden er door het RKI nog ruim 32.000 nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur gemeld, de dag daarvoor lag het aantal op 24.740. Afnames in en na het weekend en toenames naarmate de week vordert, zijn in Duitsland nagenoeg een vast patroon. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.612.648 personen vastgesteld.

    DONDERDAG 24 DECEMBER

  • 22 dec 2020, 15:38

    Iets meer coronapatiënten op verpleegafdeling, iets minder op ic

    Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag slechts licht toegenomen, met 13 in totaal. In totaal zijn nu 2302 coronapatiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Alleen op verpleegafdelingen was een toename.

    Op de intensive cares werd het juist iets rustiger. Daar liggen nu 590 patiënten met Covid-19, 13 minder dan een dag eerder. Zes van deze coronapatiënten liggen op de ic in Duitsland, één meer dan woensdag.

  • 22 dec 2020, 15:24

    RIVM registreert fors meer nieuwe besmettingen

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 11.555 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ruim duizend meer dan het instituut woensdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 10.432 positieve testresultaten gemeld.

    Tussen woensdag en donderdagochtend zijn 89 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 106. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

    Het aantal besmettingen is de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet daarin verandering te brengen.

  • 22 dec 2020, 15:22

    Commentaar: Bid deze Kerst met meer klem dan anders voor je eigen donkerte en die van de wereld

    Morgen is het Kerst. Feest van menselijke onmacht en Gods redding. Dat kan voor christenen reden zijn om bij alle somberheid en alle mislukte projecten van dit jaar triomfantelijk ‘Zie je wel!' te zeggen. Maar dat kunnen ze beter laten.

  • 22 dec 2020, 14:27

    Rick Warren over COVID-19: 'Ik wil geen superverspreider zijn'

    In een interview waarin hij terugblikt op 2020 is de Amerikaanse voorganger Rick Warren uitgesproken over corona en de zwakheid die het virus heeft blootgelegd in de kerken.

    ‘Veel predikanten van grote gemeenten vroegen tijdens elk werkoverleg: wanneer kan de gemeenschap weer naar de kerk? Wij draaiden het bij Saddleback Church om’, zegt Warren. ‘Wat kunnen wij als gemeenschap nu buiten ons gebouw doen voor anderen?’

  • 22 dec 2020, 13:57

    Vijfgangenmenu voor vijftig medewerkers ziekenhuis Maastricht

    Vijftig medewerkers van het Maastrichtse ziekenhuis zijn donderdagmiddag getrakteerd op een vijf-gangen-Michelin-menu. Deze zogenoemde sterrenboxen werden bij het ziekenhuis vanaf een koeltruck uitgedeeld door Michelinkok Servais Tielman van restaurant Beluga Loves You. De getrakteerde medewerkers toonden zich blij verrast. ‘Een ontzettend leuke gift!’, zei een woordvoerder van het ziekenhuis. ‘En een mooie opsteker in deze dagen!’

    Eigenlijk zou chefkok Tielman voor alle patiënten van het Maastricht Universitair Medisch Centrum op eerste kerstdag koken. In overleg met het ziekenhuis had Tielman daarvoor een op maat gemaakt menu samengesteld. De strenge maatregelen van de afgelopen dagen gooiden echter roet in het eten.

  • 22 dec 2020, 13:18

    Epidemoloog Susan van den Hof: 'Geef als predikant het goede voorbeeld'

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu maakt zich zorgen over de coronabrandhaarden in Biblebeltgemeenten.

    ‘Veel mensen krijgen met Kerst ander bezoek dan met de jaarwisseling. Dan heb je kans op kans dat het virus zich verspreidt.’

  • 22 dec 2020, 11:11

    Macron hersteld van COVID-19 en uit quarantaine

    Emmanuel Macron is weer hersteld van COVID-19. De Franse president werd vorige week donderdag positief getest op het coronavirus. Hij ging daarop in quarantaine in het presidentiële buitenverblijf La Lanterne, een jachthuis in Versailles.

    Het Élysée meldde donderdag dat de president geen symptomen van COVID-19 meer vertoont. Hij heeft zijn quarantaine beëindigd.

    Een reeks ambtgenoten van Macron raakte eerder besmet met het coronavirus, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.


    anp

  • 22 dec 2020, 11:00

    Stille Kerst in Bethlehem, geen toeristen op bedevaart

    Het is dit jaar stil in de Bijbelse geboorteplaats van Jezus. Niet alleen hotels maar ook het Kribbeplein in het Palestijnse Bethlehem blijven leeg. Vanwege het coronavirus kunnen buitenlandse toeristen er dit jaar niet op bedevaart.

    ‘Er komen geen toeristen meer naar Israël sinds het besluit om het luchtruim van Israël te sluiten voor buitenlanders in maart', vertelt een woordvoerster van het Ministerie van Toerisme. De tienduizenden toeristen en Christenen die voorgaande jaren tijdens de kerst de plaats bezochten, blijven dit jaar weg.

    Er geldt een strikte lockdown op de Westelijke Jordaanoever. Mensen moeten elke nacht van 19.00 tot 06.00 uur binnenblijven, net als de gehele vrijdag en zaterdag. Bij de mis op kerstavond mag geen publiek aanwezig zijn. Al benadrukt de burgmeester dat Kerstmis niet helemaal is afgelast, schrijft de BBC. Zo zal de Latijnse patriarch van Jeruzalem wel de traditionele kerstprocessie leiden.

    ‘Het is een trieste kerst, maar we weten dat toen Jezus werd geboren, de engelen zeiden: Wees niet bang', zegt pater Issa Thaljieh, een Grieks-orthodoxe priester in de Geboortekerk. Die kerk staat op de plek waar Jezus geboren zou zijn. ‘We weten dat Jezus Christus voor ons geboren is, om ons verlossing te geven. En door deze innerlijke vrede en vreugde kunnen we gelukkig zijn', aldus de priester tegen de BBC.

  • 22 dec 2020, 10:30

    Nationaal Aftelmoment gaat toch door vanuit Johan Cruijff ArenA

    Het Nationaal Aftelmoment vanuit Amsterdam op oudejaarsavond gaat toch door. De show, die op tv te volgen is via onder meer AT5 en de NOS, komt nu vanuit de Johan Cruijff ArenA, laat burgemeester Femke Halsema weten.

    Het evenement zou eerst worden gehouden op het Museumplein, maar Halsema besloot dat, vorige week, te schrappen uit angst dat er ondanks het besloten karakter toch mensen op af zouden komen. Omdat de ArenA afgesloten is en het dak dicht blijft, bestaat dat risico daar niet. Buiten de Johan Cruijff ArenA zal er niets van het spektakel te zien zijn. De constructies en show worden zo gebouwd, dat het veld niet wordt gebruikt.


    anp

  • 22 dec 2020, 09:43

    'Tweede coronagolf kostte al 1,9 miljard aan ziekte-uitkeringen'

    De tweede coronagolf heeft de Nederlandse samenleving al 1,9 miljard euro aan ziekte-uitkeringen gekost. Volgens berekeningen van Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, overschrijden de kosten daarmee die van de eerste golf. Die zijn berekend op ongeveer 1,1 miljard euro.

    Het gaat om de kosten die werkgevers maken door het verzuim. Deze lasten komen boven op de enorme kosten die de samenleving al draagt als gevolg van alle steunmaatregelen om de horeca, de detailhandel, de evenementenbranche en de culturele sector op de been te houden.

  • 22 dec 2020, 09:20

    Derde lockdown in Israël vanwege coronavirus

    Israël gaat vanaf volgende week voor de derde keer in lockdown vanwege het coronavirus. De strenge maatregelen beginnen zondag en duren twee weken. De lockdown wordt verlengd als over twee weken het reproductiegetal niet lager is dan één en als er dagelijks nog meer dan duizend nieuwe besmettingen bijkomen.

    In een verklaring heeft premier Benjamin Netanyahu laten weten dat mensen niet verder dan 1 kilometer bij hun huis vandaan mogen en dat alle niet-essentiële winkels dichtgaan. Er is een uitzondering gemaakt voor mensen die moeten reizen om ingeënt te worden tegen het virus. Ook blijven de scholen open voor een aantal leeftijdsgroepen.

    De vorige lockdown in september zorgde voor een flinke daling in het aantal nieuwe besmettingen, maar het aantal loopt de laatste weken weer steeds verder op. In totaal zijn er ruim 385.000 gevallen vastgesteld en 3150 mensen overleden.

    Israël is maandag begonnen met het inenten van mensen tegen het virus. Netanyahu werd als eerste gevaccineerd.

  • 22 dec 2020, 09:02

    Meters aan perfect poedersneeuw, maar alle pistes zijn gesloten

    De skipistes liggen er blakend bij, maar voor de Italiaanse bergeconomie dreigt een verloren seizoen. Naast gesloten skiliften drijft ook onvoorspelbaar beleid ondernemers tot wanhoop.

    ‘Dit maak je nooit meer goed.’

  • 22 dec 2020, 08:33

    'Laagste aantal inbraken in tien jaar tijd door thuiswerken'

    Door de coronamaatregelen werken veel mensen thuis en dat leidt ertoe dat er veel minder inbraken worden gemeld. Volgens de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis is er dit jaar tot nu toe ruim 28.113 keer ingebroken, een laagterecord.

    Voor het hele jaar komt het aantal waarschijnlijk op 30.000 uit, dat is 22 procent minder dan vorig jaar en sowieso het laagste aantal in zeker tien jaar tijd, zegt Interpolis.

  • 22 dec 2020, 08:24

  • 22 dec 2020, 07:42

    Van Dissel: tweede coronagolf was te voorkomen geweest

    De tweede coronagolf was te voorkomen geweest, als mensen zich beter aan de maatregelen hadden gehouden. Dat zegt RIVM-baas Jaap van Dissel in een interview in de Volkskrant.

    'Er kwamen personen terug van vakantie die in het buitenland positief waren geworden. We zagen duidelijk de introducties en vervolgens de doorgifte van het virus, vooral in thuissituaties, op het werk en in verpleeghuizen. Dat heeft uiteindelijk een tweede golf getriggerd. We hadden het vast kunnen voorkomen.'

  • 22 dec 2020, 06:53

    Verpleeghuizen aansprakelijk gesteld om 'rigide bezoekverbod'

    Advocaat Liesbeth Zegveld heeft twee verzorgingstehuizen aansprakelijk gesteld wegens ‘onrechtmatig handelen’ tijdens de eerste lockdown, omdat er nauwelijks bezoek mogelijk was. Zegveld doet dat namens twee families die in die periode een naaste verloren. De zorginstellingen zijn per brief op de hoogte gesteld.

    Volgens de advocaat was er sprake van een ‘rigide bezoekverbod’ en werd er niet gekeken naar ‘maatwerk’. ‘Er waren vanuit de overheid helemaal geen specifieke beperkingen gesteld aan bezoek in de stervensfase', zegt Zegveld in de Volkskrant.

    Zegveld wil dat de instellingen Zonnehuisgroep Amstelland en stichting Amsta zelf gaan onderzoeken hoe hun zorg gefunctioneerd heeft, anders stapt ze naar de rechter. ‘We hebben de zaak nu neergelegd bij de instellingen. Dit moet worden uitgezocht. Ik wil dat ze verantwoording afleggen voor hun handelen.’

    WOENSDAG 23 DECEMBER:

  • 22 dec 2020, 21:15

    Negatieve test verplicht voor reizigers uit alle risicogebieden

    Reizigers die met het vliegtuig naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied moeten vanaf volgende week een negatieve coronatest kunnen tonen die niet meer dan 72 uur oud is. Dat schrijft minister Hugo de Jonge woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

    De verplichting gaat 29 december in en zal voor de meeste landen gelden, aangezien het overgrote deel van de wereld als risicogebied wordt aangemerkt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De verplichting werd eerder deze week al ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus die daar rondgaat, en gaat nu dus gelden voor de rest van de wereld. ‘Het is niet uit te sluiten dat er in andere landen een vergelijkbaar virus zoals in het VK en Zuid-Afrika aangetroffen zal worden', stelt De Jonge.

  • 22 dec 2020, 21:01


  • 22 dec 2020, 18:56

    GGD: geen verband met coronamutatie besmette Nederlanders en VK

    Uit bron- en contactonderzoek naar de twee Nederlanders die besmet waren met de nieuwe variant van het coronavirus blijkt dat er geen enkel verband is met het Verenigd Koninkrijk, laat de GGD Amsterdam weten. De besmette personen noch de mogelijke bronnen voor hun besmetting of andere nauwe contacten hebben een reis naar het Verenigd Koninkrijk gemaakt.

    De mutatie van het virus gaat momenteel rond in dat land en lijkt niet gevaarlijker, maar wel een stuk besmettelijker. Het RIVM vond tijdens steekproeven afgelopen weken twee keer de ‘Britse mutatie’ van het virus bij een besmet persoon, beide gevallen waren in Amsterdam. De besmettingen waren al van de eerste helft van december en hebben niets met elkaar te maken. ‘Dit duidt erop dat het virus al rondgaat in Nederland', aldus een woordvoerder van het RIVM.

    ‘Ongeacht de variant van het virus gelden de gebruikelijke afspraken voor thuisisolatie van de besmette persoon en quarantaine voor de nauwe contacten van de besmette persoon', meldt de GGD Amsterdam. Het RIVM doet wekelijks een steekproef en houdt op die manier de verspreiding van de nieuwe variant in de gaten.

  • 22 dec 2020, 18:00

    Bijna 40.000 nieuwe Britse coronagevallen in een dag tijd

    Het Verenigd Koninkrijk heeft afgelopen etmaal een recordaantal van 39.237 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Ook telde het land 744 doden bij wie in de afgelopen vier weken een besmetting met het longvirus was vastgesteld.

    Het vorige recordaantal besmettingen werd dinsdag gevestigd met een totaal van 36.804. Die dag werden 691 overlijdens als gevolg van het virus gemeld. Het totaal aantal Britten bij wie een coronabesmetting is vastgesteld, is gestegen tot boven de 2,1 miljoen. Het dodental nadert de 70.000.

  • 22 dec 2020, 17:49

    RIVM is bezorgd over corona op de Biblebelt

    Het RIVM maakt zich zorgen over het aantal positieve tests in gemeenten op de Biblebelt. Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM: ‘In een hechte gemeenschap hebben mensen meer onderlinge contacten. Ook is er veel mantelzorg en zijn de gezinnen groot. Dat soort gegevens beïnvloeden de aantallen besmettingen.’ De invloed van kerkgang vindt Van den Hof moeilijker te zeggen.

  • 22 dec 2020, 17:35

    RIVM: 9 van de 10 coronabrandhaarden in christelijke gemeenten

    Negen van de tien coronabrandhaarden in Nederland is een christelijke gemeente, bevestigt het RIVM na berichtgeving door Trouw. Van de twintig gemeenten met de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners waren er veertien christelijk. Binnen de top tien waren het er zelfs negen, berekende het RIVM.

    Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM bekeek met collega's alle gemeenten waar de SGP of de Christenunie bij de laatste verkiezingen meer dan 20 procent van de stemmen haalde. Dat zijn in totaal 42 christelijke gemeenten. Veertien van hen bleken in de top 20 van de gemeenten met de meeste besmettingen per honderdduizend inwoners te staan en negen in de top eerste tien gemeenten met de meeste gemelde besmettingen. 'We signaleren inderdaad dat het aantal besmettingen in sommige regio's hoger is', aldus een woordvoerder van het RIVM. 'En dat dat voornamelijk christelijke gemeenten zijn.' 

    Hoe de besmettingen binnen een gemeente verdeeld zijn, weet het RIVM niet. 'Maar het is aannemelijk dat de christelijke gemeenschappen de verklarende factor zijn omdat het verband anders niet zo duidelijk was', aldus Van den Hof tegen dagblad Trouw. Ze heeft geen duidelijke oorzaak voor het hoge aantal besmettingen in de gemeenten kunnen vaststellen, maar noemt wel wat mogelijkheden, zoals de grote gezinnen. Als één gezinslid het virus oploopt, is de kans dat ook de rest het krijgt groot. Ook het feit dat leerlingen van reformatorische scholen vaak uit verschillende gemeenten komen, kan bijdragen aan de hoge besmettingsgraad. Kerkbezoek hoeft in principe geen directe oorzaak te zijn, aldus Van den Hof. 'Als iedereen zich aan de maatregelen houdt, afstand bewaart en na de dienst niet blijft napraten, zie ik er geen belangrijke risicofactor in.'

  • 22 dec 2020, 17:13

    Kerstdrukte bij commerciële testbedrijven: ‘Het is geen vrijbrief’

    Commerciële coronatestbedrijven hebben het extra druk in de laatste dagen voor kerst, blijkt uit een rondgang langs meerdere bedrijven. ‘We proberen te voorkomen dat mensen het zien als een vrijbrief om toch met veel mensen bijeen te kunnen komen”, aldus een woordvoerster van Snellecoronatest.nl.

    Het coronatestbedrijf, met twee locaties in Amsterdam en Nieuw-Vennep, neemt normaal per locatie zo’n vijftig sneltesten per dag af. ‘Nu zijn dat er zeker zestig tot zeventig. De twee dagen voor kerst en ook Eerste en Tweede Kerstdag is het een heel stuk drukker dan gewoonlijk,’ zegt de woordvoerster. Ze vermoedt dat mensen zich nog snel voor de feestdagen willen laten testen, maar wijst erop dat geen enkele test voor de volle honderd procent betrouwbaar is. ‘Hou je alsnog aan de maatregelen, ook al had je een negatieve uitslag. Ga niet ineens komende kerstdagen met tien mensen samenzitten.’

  • 22 dec 2020, 17:10

    Zorgorganisaties smeken mensen zich aan regels te houden

    ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, smeekt iedereen zich aan de coronamaatregelen te houden. De ouderenzorgmedewerkers redden het anders helemaal niet meer, zegt de vereniging. ‘In het hele land staat de ouderenzorg door de coronapandemie onder zeer grote druk, maar in enkele regio’s loopt het de zorgverleners nu echt over de schoenen. Zij weten niet meer hoe nieuwe cliënten nog de zorg te verlenen die nodig is.’

    Bijna een derde van de verpleeghuislocaties kampt met coronabesmettingen en voor de vijfde week op rij neemt ook het ziekteverzuim onder medewerkers in de ouderenzorg toe, zegt Actiz. ‘Gemiddeld heeft 1 op de 10 medewerkers zich ziekgemeld met als gevolgen steeds grotere druk op de roostering en steeds hogere werkdruk voor collega’s.’ Ook bureaumedewerkers van zorgorganisaties wordt gevraagd om in de kerstvakantie bij te springen in de zorg voor senioren.

  • 22 dec 2020, 17:08

    Meer delen Groot-Brittannië op slot door nieuwe coronavariant

    Meer delen van Groot-Brittannië gaan vanaf tweede kerstdag op slot in de strijd tegen een nieuwe variant van het coronavirus die onlangs opdook. De maatregelen worden vooral opgeschroefd in delen van Engeland waar tot nu toe lichtere beperkingen golden.

    Volgens de Britse gezondheidsminister Matt Hancock is het nodig snel te handelen, omdat de nieuwe stam besmettelijker is dan het normale virus. Tot voor kort kwam de mutatie vooral voor in de hoofdstad Londen en aangrenzende streken.

    Hancock waarschuwde verder voor nog een coronavariant, waarschijnlijk geïmporteerd uit Zuid-Afrika, die nog makkelijker overdraagbaar is dan de recentelijk ontdekte mutatie. Hij noemde dat zeer zorgwekkend. De besmette patiënten hadden contact met personen die de afgelopen weken uit Zuid-Afrika kwamen. De Britse regering heeft dan ook besloten reizen met Zuid-Afrika te beperken.

  • 22 dec 2020, 15:45

    Kerkdienst in Denemarken mag maximaal 50 minuten duren

    Christenen in Denemarken die deze Kerst weer eens echt in een kerk willen zitten, staan snel weer buiten: de Deense minister Joy Mogensen van Cultuur en Kerkelijke Zaken heeft bepaald dat kerkdiensten maximaal 45 tot 50 minuten mogen duren.

    Dat moet de kans om verdere verspreiding van het coronavirus beperken. Kerkgangers die drie kwartier te kort vinden moeten uitwijken naar alternatieven, zoals drive-in kerkdiensten, diensten in de buitenlucht of online vieringen. 

  • 22 dec 2020, 15:29

    RIVM telt 10.447 nieuwe besmettingen

    Het aantal meldingen over nieuwe coronabesmettingen is weer gestegen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen dinsdag- en woensdagochtend 10.447 positieve testresultaten. Een dag eerder werden er 9872 gemeld, maar dat blijken er na correctie nu 9853.

    Het RIVM heeft tussen dinsdag en woensdagochtend 106 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan COVID-19. Een dag eerder waren dat er 116. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

    Het aantal besmettingen loopt al weken op. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet daarin verandering te brengen.

  • 22 dec 2020, 14:02

    Pfizer levert VS 100 miljoen extra doses coronavaccin

    Pfizer en BioNTech gaan de Verenigde Staten voor 1 juli volgend jaar 100 miljoen extra doses van het coronavaccin leveren. Dat zijn de fabrikanten en de VS woensdag overeengekomen.

    Het totaalaantal Pfizer/BioNTech-vaccins dat aan de Amerikanen wordt geleverd komt hiermee op 200 miljoen. Tegen 30 juni 2021 leveren de bedrijven 70 miljoen doses en de overige 30 miljoen worden uiterlijk 31 juli geleverd, aldus Pfizer. De Amerikaanse overheid betaalt zo’n 1,95 miljard dollar (1,6 miljard euro) voor de extra vaccins, waardoor het totaalbedrag op zo’n 4 miljard dollar komt. De regering heeft ook de optie gekregen voor nog eens 400 miljoen doses.

  • 22 dec 2020, 13:58

    Eindhovense burgemeester waarschuwt supermarkten wegens drukte

    Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven heeft woensdag een brief aan de supermarkten in zijn stad geschreven waarin hij ‘dringende aandacht’ vraagt voor het reguleren van de drukte in de winkels. Hij schrijft zijn brief naar eigen zeggen omdat er met de feestdagen in het vooruitzicht grote drukte ontstaat in de supermarkten.

  • 22 dec 2020, 12:19

    Weer passagiers op ferry's vanuit Verenigd Koninkrijk

    Er zijn weer passagiers aan boord van ferry’s die varen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, na het opheffen van het inreisverbod voor mensen uit het Verenigd Koninkrijk dinsdagavond. De reizigers moeten wel een recente en negatieve PCR-coronatest overleggen om toegelaten te worden tot Nederland.

    Vrachtwagenchauffeurs hoeven geen coronatest te laten zien.


    anp

  • 22 dec 2020, 11:58

    GGD Utrecht wijst expo Houten aan als centrale priklocatie

    De GGD Utrecht gaat de coronavaccinaties uitvoeren in het evenementencomplex Expo Houten. Als begindatum geeft de GGD ‘uiterlijk 11 januari'. 

    Utrecht, Hart voor Brabant en Rotterdam-Rijnmond zijn de eerste regio’s waar de vaccinatiecampagne van start gaat. Volgens het ministerie van Volksgezondheid begint een van de drie al op 8 januari. Maar welke locatie dat is, is nog niet duidelijk. In de overige 22 veiligheidsregio’s begint het inenten tegen corona een week later.

  • 22 dec 2020, 11:14

    Nabestaanden Italiaanse coronaslachtoffers eisen 100 miljoen euro

    Een groep die nabestaanden van coronaslachtoffers vertegenwoordigt is van plan woensdag regionale en nationale autoriteiten in Italië aan te klagen.

    De groep wil een schadevergoeding van ongeveer 100 miljoen euro, omdat de autoriteiten niet goed gehandeld zouden hebben bij de aanpak van het coronavirus.

  • 22 dec 2020, 11:11

    Planbare zorg wordt afgeschaald. Voor veel ziekenhuizen kwam dat als een verrassing

    De ziekenhuizen schalen de komende weken alle planbare reguliere ingrepen af. Die vergaande maatregel hebben de ziekenhuizen en het ministerie in een overleg afgesproken.

    Voor veel ziekenhuizen gelden deze maatregelen al, erkent Kuipers, ‘maar er waren nog steeds verschillen tussen de ziekenhuizen, zelfs per regio. Vandaar dit bericht als een signaal, zodat voor alle ziekenhuizen duidelijk is dat we sturen op een evenredige verdeling van covidpatiënten.’

  • 22 dec 2020, 10:20

    'Corona slaat diepe krater in festivallandschap'

    Begin dit jaar was de verwachting dat er in 2020 bijna 1200 kunst- en cultuurfestivals zouden zijn met in totaal 27,4 miljoen bezoekers. Maar toen gooide corona roet in het eten. In 2020 vonden er uiteindelijk maar 190 festivals plaats, met bij elkaar slechts 1,4 miljoen bezoekers. Dat meldt de Vereniging van Evenementenmakers.

    ‘Corona slaat een diepe krater in festivallandschap', aldus de vereniging. ‘Daarmee zijn we terug op het aantal van 1985. En dat terwijl de festivalsector er begin 2020 zo goed voor stond.’

  • 22 dec 2020, 10:15

    Vervoerders opgelucht over heropening grens

    Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) is opgelucht dat de grens tussen Engeland en Frankrijk weer opengaat voor vrachtverkeer.

    Tegelijk beseft de sectororganisatie dat het nog dagen gaat duren voordat alle vrachtwagens die zich aan de Britse zijde van het Kanaal hebben opgehoopt weer onderweg zijn.

  • 22 dec 2020, 09:06

    Britse minister: problemen met vrachtwagens duren nog dagen

    Het kan nog dagen duren voordat de problemen met gestrande vrachtwagens in het zuiden van Engeland zijn verholpen. Daarvoor waarschuwde de Britse minister van Huisvesting Robert Jenrick bij Sky News, dat bericht dat zo’n 2800 vrachtwagens zijn gestrand in het zuidelijke Kent doordat Frankrijk de grens sloot.

    De Franse autoriteiten weerden reizigers uit het Verenigd Koninkrijk om verspreiding te voorkomen van een nieuwe variant van het coronavirus. Dat beleid wordt woensdag versoepeld. Vrachtwagenchauffeurs mogen het Kanaal weer oversteken, mits ze een coronasneltest hebben ondergaan en de uitslag negatief is.

    Jenrick sprak de hoop uit dat woensdagochtend alweer mensen en vrachtwagens naar Frankrijk vertrekken. Dat vereist wel dat op grote schaal mensen worden getest.

  • 22 dec 2020, 08:49

    Rotterdam The Hague Airport wordt vaccinatieplek tegen COVID-19

    Rotterdam The Hague Airport is uitgekozen als plek waar mensen in de regio Rotterdam-Rijnmond vanaf 11 januari kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus.

    Het is een van de drie GGD-locaties in Nederland, naast Hart van Brabant en Utrecht, die als eerste beginnen met het inenten.

  • 22 dec 2020, 08:31

    Steeds meer Aziatische landen weren vluchten uit VK

    Steeds meer Aziatische landen weren vluchten uit het Verenigd Koninkrijk. Terwijl Europese landen als Nederland de beperkingen voor reizigers versoepelen, hebben Japan, Zuid-Korea en de Filipijnen juist strenge maatregelen aangekondigd.

    Internationaal bestaat grote bezorgdheid over een nieuwe variant van het coronavirus die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Nederland legde afgelopen weekend het vliegverkeer stil, maar die maatregel vervalt woensdag. Reizigers moeten wel een recente, negatieve PCR-coronatest kunnen overleggen om toegelaten te worden.

  • 22 dec 2020, 08:20

  • 22 dec 2020, 07:53

    Zorgen om verspreiding corona aan de kerstdis. 'Maak geen uitzonderingen voor jezelf'

    Viroloog Bert Niesters en gedragswetenschapper Bas van den Putte zijn bezorgd over de verspreiding van het coronavirus tijdens Kerst.

    ‘Veel mensen denken dat hun bezoekers niet besmettelijk zijn.’

  • 22 dec 2020, 06:13

    Flinke toename aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland

    Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is flink gestegen ten opzichte van de vorige dag. Daarnaast is er sprake van opnieuw een recordaantal coronadoden in een etmaal.

    Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde woensdagochtend 24.740 nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur.

  • 22 dec 2020, 03:33

    Haven Dover weer open, dagen nodig voor normale verkeersstroom

    De haven van de Britse kustplaats Dover gaat weer open voor vrachtwagens die de oversteek willen maken naar Frankrijk. De haven heeft dat dinsdagavond laat gemeld nadat vlak daarvoor bekend werd dat het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een akkoord hebben bereikt over het grensverkeer.

    Het duurt waarschijnlijk nog dagen voordat het vrachtverkeer in de regio weer is genormaliseerd.

    DINSDAG 22 DECEMBER:

  • 22 dec 2020, 21:02

    Corona vergroot psychische nood: ‘Ik krijg huilbuien als het me te veel wordt’

    Steeds meer mensen ervaren psychische klachten, maar ze kunnen vanwege lange wachtlijsten niet terecht bij de GGZ. Volgens koepelorganisatie RBCZ kunnen professionals in de complementaire hulpverlening bijspringen om mensen met psychische klachten op te vangen.

    De impact van de pandemie en de strikte maatregelen zorgen voor een toename van klachten bij mensen die kampen met psychische problemen. Uit onderzoek van MIND, een belangenorganisatie voor mensen met psychische klachten, blijkt dat drie op de vier mensen negatieve gevolgen ervaren zoals angst, oplopende spanning en stress, eenzaamheid, somberheid en depressie. Maar ook gemis van sociale contacten, waaronder het persoonlijke contact met hulpverleners.

  • 22 dec 2020, 19:59

    ‘Variant virus begin december al aan Belgisch-Nederlandse grens’

    In België zijn al aan het begin van deze maand vier mensen besmet geraakt met de variant van het coronavirus. De vier gevallen zijn in een niet bij naam genoemde Vlaamse gemeente, tegen de grens met Nederland ontdekt. Dat zegt de woordvoerder van het Belgische ministerie van Volksgezondheid.

    De woordvoerder sluit niet uit dat meer mensen zijn besmet met de variant omdat in België minder wordt getest op de mutatie van het coronavirus.

  • 22 dec 2020, 18:53

    Recordaantal coronabesmettingen in Groot-Brittannië

    In Groot-Brittannië zijn dinsdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geteld. De afgelopen 24 uur werden 36.804 gevallen geconstateerd en overleden 691 mensen aan de ziekte Covid-19. De cijfers zijn fors hoger dan maandag toen 33.364 besmettingen en 215 doden werden geteld.

    Mogelijk is de groei te wijten aan de nieuwe variant van het virus die in het koninkrijk is opgedoken en waarschijnlijk besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. Tot nu toe zijn er in het land meer dan 2 miljoen coronabesmettingen vastgesteld en zijn een kleine 68.000 mensen overleden aan het longvirus.

  • 22 dec 2020, 18:03

    Diverse ziekenhuizen benadrukken dat veel zorg wél doorgaat

    Meerdere ziekenhuizen benadrukken dat de reguliere zorg bij hen zoveel mogelijk doorgaat in de komende weken. Minister van Medische Zorg Tamara van Ark maakte dinsdag bekend dat alle ‘niet-kritieke’, planbare zorg in de Nederlandse ziekenhuizen wordt stilgelegd. Ze was daarover geïnformeerd door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Diverse ziekenhuizen nuanceren het bericht echter. Ze roepen tevens patiënten op niet zelf contact op te nemen over hun afspraak.

  • 22 dec 2020, 17:13

    Grote zorgen over bezetting acute zorg tijdens feestdagen

    Als het tijdens de komende feestdagen, en met name rond de jaarwisseling, op straat toch uit de hand loopt, is het maar de vraag of er op de afdelingen Spoedeisende Hulp en Acute Zorg in ziekenhuizen voldoende personeel is om mensen te behandelen. ‘De mensen zijn al op, de rek is eruit. En nu personeel van andere afdelingen weer allemaal moet bijspringen voor de Covid-zorg, wordt het spannend hoe het op de Spoedeisende Hulp zal gaan. Daar kan dus waarschijnlijk niemand bijspringen als het druk wordt’, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg en Welzijn.

    Volgens Merlijn is het ziekteverzuim onder zorgpersoneel in deze maand ongekend hoog. Daar komt bij dat er maar mondjesmaat verlof mag worden opgenomen, zo bleek uit een rondvraag van de vakbond onder twintig ziekenhuizen. ‘Wie een dag vrij is, staat op een reservelijst en moet onmiddellijk aantreden als het in het ziekenhuis over de rand loopt’, aldus Merlijn.

    De enige oplossing is volgens de vakbond dat ‘iedereen zich gedraagt tijdens de jaarwisseling. Zoek incidenten niet op en blijf thuis. Denk aan een ander’, benadrukt Merlijn. ‘Want als mensen zich rond de feestdagen niet aan de regels houden en elkaar toch opzoeken, ziet het zwaar overbelaste zorgpersoneel na de eerste week van januari misschien de derde coronagolf langskomen. En het houdt echt een keer op.’

  • 22 dec 2020, 15:25

    Reproductiegetal coronavirus blijft vrijwel gelijk

    Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is nauwelijks gewijzigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) becijfert het nu op 1,25. Het stond vorige week op 1,24, de week daarvoor nog een stuk lager op precies 1.

    Een reproductiegetal van 1,25 wil zeggen dat iedere 100 mensen die het virus hebben opgelopen op hun beurt gemiddeld 125 anderen besmetten. Hoe hoger het getal boven de 1 komt, des te sneller het virus zich kan verspreiden.

    Het RIVM houdt een onzekerheidsmarge aan van tussen de 1,22 en 1,27. Ook ligt het reproductiegetal achter op de werkelijkheid: het nieuwe cijfer geeft de situatie weer van 4 december.

  • 22 dec 2020, 15:24

    Forse stijging coronabesmettingen zette vorige week door

    Het coronavirus heeft zijn opmars afgelopen week voorgezet. ‘Alle seinen staan nog steeds op rood’, vat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de situatie samen. Het instituut registreerde de laatste zeven dagen opnieuw fors meer besmettingen dan een week eerder: in totaal 82.340. Daarvan zijn er wel circa 6000 toe te schrijven aan de week daarvoor.

    Door een computerstoring werden de betreffende meldingen pas later verwerkt. In de vorige weekrapportage meldde het RIVM 58.412 nieuwe gevallen, maar het werkelijke aantal was dus nog hoger. Na correctie van de cijfers bedraagt de stijging in de afgelopen week zo’n 20 procent.

    Het aantal ziekenhuisopnames en aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen nam ook toe. Het RIVM registreerde afgelopen week 472 overlijdens, een week eerder waren het er 398.

  • 22 dec 2020, 15:15

    Coronamutant gevonden bij twee mensen in regio Amsterdam

    Een gemuteerde en daardoor besmettelijkere variant van het coronavirus, die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk, is tot dusver bij twee mensen in Nederland vastgesteld. Momenteel wordt uitgezocht hoe zij dat virus hebben opgelopen, zegt minister Hugo de Jonge.

    Beide gevallen zijn aangetroffen in de regio Amsterdam. De Jonge kan niet uitsluiten dat meer mensen besmet zijn geraakt met het gemuteerde virus. ‘Er is een kans, daar moeten we reëel in zijn. Maar we denken niet dat het heel breed verspreid zal zijn, niet vergelijkbaar met de Engelse situatie.’

    De afgelopen dagen zijn extra maatregelen getroffen om verdere import te voorkomen. ‘Zodat we in ieder geval voorkomen dat mensen met dat virus in de koffer naar Nederland komen’, zegt De Jonge. Hardere ingrepen acht het kabinet nu niet noodzakelijk, aangezien Nederland al sinds vorige week in een strenge lockdown zit.

  • 22 dec 2020, 15:13

    96-jarige overlevende van Thibirine overleeft ook coronabesmetting

    De 96-jarige monnik Jean-Pierre Schumacher is hersteld van het coronavirus. Hij overleefde in 1996 de moord op de monniken van Thibirine in Algerije en woont sindsdien in Marokko.

  • 22 dec 2020, 15:02

    EU: Verenigd Koninkrijk niet volledig isoleren

    De Europese Commissie roept lidstaten op het Verenigd Koninkrijk niet volledig te isoleren. Kritieke vrachtverbindingen moeten heropend worden en ook passagiersvervoer moet mogelijk blijven. Wel moeten niet-essentiële reizen worden vermeden, aldus het dagelijks bestuur van de EU.

    Nederland en veel andere landen hebben het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk laten stilleggen. Er bestaat internationaal grote bezorgdheid over een nieuwe variant van het virus die daar is opgedoken. Door de internationale maatregelen kunnen vrachtwagenchauffeurs en andere buitenlandse reizigers ook met de boot niet meer terugkeren naar Frankrijk.

    De Europese Commissie benadrukt dat het belangrijk is om snel voorzorgmaatregelen te nemen om verspreiding van de nieuwe virusvariant tegen te gaan. Toch vraagt de commissie de EU-lidstaten om af te zien van het platleggen van vlieg- en treinverkeer. Essentiële reizen moeten mogelijk blijven en de aanvoer van goederen mag niet verstoord raken, stelt het EU-bestuur.

    Ook Nederlandse bedrijven ondervinden de gevolgen van de noodmaatregelen in omliggende landen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland, de brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, roepen in een gezamenlijke verklaring op ‘de vrije doorgang van het goederenvervoer van en naar het Verenigd Koninkrijk - op een veilige en verantwoorde manier - te herstellen’.

  • 22 dec 2020, 14:31

    Reizen uit VK en Zuid-Afrika kan snel weer bij negatieve test

    Na het tonen van een negatieve coronatest mogen reizigers binnenkort weer vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika naar Nederland, laat Minister Stef Blok (Buitenlandse zaken) dinsdag weten. Wel moeten de reizigers bij terugkeer tien dagen in quarantaine. Dinsdagmiddag wordt met de vervoerders afgestemd wanneer zij kunnen beginnen met het controleren van de testen.

    Of reizigers uit die landen voor de kerst thuis zijn, is nog niet duidelijk. ‘Het is natuurlijk onze inzet,’ zegt Blok. Hij wil eerst met de vliegmaatschappijen en veerdiensten overleggen. Die vragen al om negatieve testuitslagen, maar dan van buiten de Europese Unie. ‘We zijn echt van hen afhankelijk om te horen hoe snel ze dit ook in kunnen regelen voor vluchten vanuit het VK.’

  • 22 dec 2020, 14:10

    Twee kardinalen uit omgeving van paus met corona besmet

    Twee kardinalen van de romeinse curie zijn positief getest op het coronavirus. Alle personen die deze beide kardinalen de afgelopen dagen hebben ontmoet worden getest.

  • 22 dec 2020, 13:56

    Alle patiënten met problemen die niet kritiek zijn moeten wachten

    Mensen die geopereerd moeten worden aan een hernia, liesbreuk of versleten heup, zullen langer moeten wachten. Deze ingrepen vallen onder de zogeheten ‘electieve zorg’ die in ziekenhuizen volledig wordt stilgelegd om de groeiende golf aan coronapatiënten aan te kunnen. Minister Tamara van Ark zegt zich ‘te realiseren dat dit veel pijn, verdriet en onzekerheid kan geven’.

    De ziekenhuizen moeten echter ‘alles inzetten op het doorgaan van de zorg die echt geleverd moet worden, omdat anders levensjaren verloren gaan of blijvende gezondheidsschade ontstaat’, zegt Van Ark. Ze benadrukt dat het wel of niet doorgaan van een behandeling altijd een medische beslissing is.

    ‘Medisch specialisten hebben de zorg in een aantal klassen verdeeld en ze zeggen nu: een aantal klassen kunnen we niet meer gaan doen’, legt Van Ark uit. Concreet betekent dat: behandelingen die planbaar zijn en niet kritiek, gaan de komende weken niet door. Hoe lang dat zal duren, kan de minister nu nog niet zeggen.

  • 22 dec 2020, 13:51

    ‘Grote schade kankerpatiënten door stilleggen niet-acute zorg’

    KWF Kankerbestrijding noemt het ‘zorgelijk’ dat ziekenhuizen alle niet-acute zorg moeten staken vanwege het hoge aantal coronapatiënten. ‘Dit kan veel schade veroorzaken voor mensen die kankerzorg krijgen. Ook emotioneel’, aldus een woordvoerster.

    Dinsdag werd bekend dat ziekenhuizen alle niet-acute, planbare zorg stilleggen om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Behandelingen die binnen zes weken noodzakelijk zijn om blijvende gezondheidsschade of verlies van levensjaren te voorkomen, gelden als kritiek en gaan dus door. Dat betekent dat alle andere niet-acute zorg voor onder meer kankerpatiënten komt te vervallen.

    ‘Niet alleen operaties maar ook chemo’s en bestralingen worden stilgelegd’, aldus de woordvoerster van KWF. Welke patiënten precies moeten wachten op zorg is volgens haar afhankelijk van hoe agressief de tumor is en in welke fase van de behandeling de patiënt zit. Hoeveel kankerpatiënten worden benadeeld door het stilleggen van de niet-acute behandelingen kan ze niet zeggen. De schade kan groot zijn. ‘Kanker is een agressieve ziekte. Het is hoe dan ook belangrijk dat mensen worden behandeld. Ook emotioneel kan de schade flink zijn als je hoort dat je behandeling is uitgesteld. Dat komt nog eens bovenop de stress die de hele coronacrisis mensen al geeft.’

    ‘Als we ons als Nederlanders aan de maatregelen houden dan kunnen we voorkomen dat deze situatie lang duurt’, zegt ze. ‘We snappen dat corona grote impact heeft op de zorgcapaciteit. We moeten de coronazorg snel onder controle krijgen. Maar wij staan als KWF wel voor de kankerpatiënten. Dus we hopen dat de niet-acute zorg voor hen zo snel mogelijk weer hervat kan worden.’

  • 22 dec 2020, 12:29

    Ziekenhuizen staken alle niet-acute zorg vanwege toename COVID-19

    Ziekenhuizen leggen alle niet-acute, planbare zorg stil om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen wordt uitgebreid naar 1450 en er moeten ook weer meer patiënten naar Duitsland worden verplaatst. Met die maatregelen wil het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) waarborgen dat de meest kritieke zorg voor alle patiënten kan doorgaan.

    Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) maakte de maatregelen dinsdag bekend. ‘Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken’, zegt ze. ‘Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald.’

    Van Ark steunt de ziekenhuizen in de extra maatregelen. Ze roept ook iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. ‘Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft.’

  • 22 dec 2020, 12:10

    Paus beschouwt de crisis als een bron van heilzame verandering

    Paus Franciscus heeft de huidige coronacrisis, naast een bron van lijden en moeilijkheden, ook een bron van genade en een heilzame mogelijkheid tot verandering genoemd. Hij deed dat in zijn kersttoespraak en tot de leden van de romeinse curie.

  • 22 dec 2020, 11:45

    BioNTech: EU krijgt dit jaar 12,5 miljoen doses coronavaccin

    De bedrijven BioNTech en Pfizer leveren dit jaar nog 12,5 miljoen doses van hun coronavaccin aan de Europese Unie. Lidstaten ontvangen het middel binnen vijf dagen, zei BioNTech-manager Sean Marett. De EU ontvangt daarmee naar verwachting minder doses dan de Verenigde Staten. Daar zouden voor het eind van het jaar 20 miljoen doses beschikbaar moeten zijn. Veel EU-lidstaten willen nog dit jaar beginnen met het inenten van burgers tegen het virus. In Nederland wordt daar in januari een begin mee gemaakt.

    De medisch directeur van Pfizer Nederland zei eerder dat Nederland in het eerste kwartaal van 2021 iets meer doses van het vaccin kan verwachten dan eerder bekend was. ‘Wat we hebben afgesproken is dat we tot het eind van het eerste kwartaal 2,49 miljoen doses vaccins kunnen leveren’, zei Marc Kaptein bij Nieuwsuur.

    Met de 12,5 miljoen vaccins die op korte termijn binnenkomen, kan maar een fractie worden gevaccineerd van de honderden miljoenen inwoners van de EU. Dat dwingt landen tot moeilijke keuzes over wie eerst aan de beurt komt. De keuze valt vaak op zorgverleners of ouderen. Mensen moeten bovendien twee keer worden ingeënt, dus per persoon zijn twee doses nodig.

  • 22 dec 2020, 11:16

    WHO wil bijeenkomen vanwege nieuwe virusvariant

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is van plan bijeen te komen vanwege de nieuwe virusvariant die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Europese WHO-chef Hans Kluge is ‘het beperken van reizen om de verspreiding in te dammen verstandig totdat we betere informatie hebben’, liet hij op Twitter weten.

    De regionaal directeur van de WHO zei in het bericht ook dat toelevering van essentiële goederen en essentiële reizen mogelijk moeten blijven. Kluge gaf niet aan wanneer het WHO-overleg moet plaatsvinden.

    De WHO herhaalde dat er nog niet genoeg informatie is om vast te stellen of de nieuwe variant de werkzaamheid van het vaccin kan beïnvloeden. Dat wordt nog onderzocht. Ook benadrukte de organisatie dat de variant een normaal onderdeel is van de pandemie en prees de WHO het Verenigd Koninkrijk voor het ontdekken ervan.

  • 22 dec 2020, 10:57

    BioNTech: vaccin kan in zes weken worden aangepast aan mutatie

    De medeoprichter van het Duitse BioNTech zegt dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat het vaccin van het bedrijf ook werkt tegen de nieuwe variant van het coronavirus, die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Ugur Sahin benadrukte dat in principe ook binnen zes weken een nieuw vaccin gemaakt kan worden dat is aangepast aan ‘deze nieuwe mutatie’.

    De nieuwe virusvariant zou extra besmettelijk zijn en dat zorgt internationaal voor grote bezorgdheid. Veel landen, waaronder ook Nederland, hebben het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk laten stilleggen om verspreiding van de gemuteerde versie van het virus tegen te gaan.

    De EU gaf maandag groen licht voor het gebruik van het coronavaccin van de bedrijven BioNTech en het Amerikaanse Pfizer. Veel EU-landen willen nog voor het eind van jaar beginnen met het inenten van burgers. Nederland begint op 8 januari.

  • 22 dec 2020, 10:46

    Vrachtwagenchauffeurs rijden eindeloos rondjes bij de gesloten haven van Dover

    Patryk heeft er schoon genoeg van. Luid claxonnerend rijdt de Poolse chauffeur maandagmiddag met zijn vrachtwagen vol meubilair rondjes over de minirotonde bij de gesloten toegang van de haven van Dover. ‘What’s this?’ schreeuwt hij vanuit zijn geopende raam, gevolgd door een scheldwoord, als verkeersregelaar Carol heeft gezegd dat de Fransen de grens twee dagen lang hebben dichtgedaan. Vanuit het Cliff Court-hotel komt een woedende vrouw in ochtendjas toegerend om de herrieschopper tot stilte te manen.

    Het tafereel, dat niet zou hebben misstaan in een film van Jean-Luc Godard, past bij een levendige dag die volgde op het besluit van Frankrijk en veel andere Europese landen om het Verenigd Koninkrijk als een paria te beschouwen, als een melaatseneiland, in een poging om verdere verspreiding van het supervirus tegen te gaan. 

  • 22 dec 2020, 10:21

    Frankrijk gaat coronavaccin voor zaterdag goedkeuren

    Frankrijk keurt het coronavaccin van Pfizer en BioNTech nog voor tweede kerstdag (zaterdag) goed. Minister van Gezondheid Olivier Veran zei dinsdag dat de Franse medicijnwaakhond ermee bezig is.

    Veran zei eerder dat Frankrijk zondag gaat beginnen met het inenten van mensen tegen het coronavirus. Mensen met een zwakke gezondheid worden als eerste ingeënt.

    De gezondheidsminister zei dinsdag ook dat er vooralsnog geen bewijs is dat de nieuwe mutatie van het coronavirus rondwaart in Frankrijk. Maandag wilde hij dat nog niet uitsluiten.

  • 22 dec 2020, 09:28

    Rijk wil in paginagrote advertenties zorgen over vaccin wegnemen

    De overheid wil in paginagrote advertenties in de landelijke dagbladen de bevolking geruststellen over het coronavaccin dat maandag ook voor gebruik in de Europese Unie is goedgekeurd. Het Rijk stelt dat het vaccin van Pfizer en BioNTech zorgvuldig is ontwikkeld en dat het vaccineren in Nederland op 8 januari kan beginnen.

    ‘Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) keuren een vaccin alleen goed als de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid zijn aangetoond. En dat is dus nu voor dit vaccin een feit’, staat in de advertentie. ‘Coronavaccins moeten voldoen aan dezelfde strenge eisen als andere vaccins. Veiligheid staat voorop. De ontwikkeling en beoordeling gaan sneller dan gebruikelijk. Dat kan omdat wereldwijd onderzoeken naar vaccins gelijktijdig worden uitgevoerd en kennis wordt gedeeld. Dat scheelt tijd.’

  • 22 dec 2020, 09:02

    IC’s voor kinderen maken bedden vrij voor volwassenen

    Om het oplopende aantal coronapatiënten op de intensive care op te vangen worden bedden op ic’s voor kinderen opgeofferd. Door bedden af te stoten op de kinderintensivecareafdelingen kan het personeel bijspringen op de ic’s voor volwassenen. In het LUMC in Leiden is de intensive care voor kinderen teruggebracht van elf naar zes bedden, meldt de Volkskrant. In het UMC Groningen worden volwassen coronapatiënten op de kinder-ic opgenomen.

    Het aantal opgenomen coronapatiënten bedroeg maandag 2162. Op de ic’s liggen 586 coronapatiënten. ‘De ic-capaciteit is uitgebreid, maar voor al die extra bedden is 24 uur per dag personeel nodig, en dat is een steeds grotere puzzel aan het worden. Dan is iedere verpleegkundige welkom’, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

    Kinderintensivisten maken zich zorgen dat er straks op de kinder-ic’s geen plek meer is. ‘We konden in geval van nood altijd kinderen overplaatsen naar het buitenland en oudere kinderen konden naar een volwassen-ic, maar die routes zijn door corona afgesneden’, zegt voorzitter Brigitte Timmers van het landelijk overleg van de kinder-ic’s in de Volkskrant.

    ‘Elke verpleegkundige die we kunnen missen, zetten we in voor de volwassenenzorg, maar we kunnen dat nooit voor een langere tijd garanderen’. zegt Matthijs de Hoog, hoofd van de kinder-ic in het Rotterdamse Erasmus MC.

  • 22 dec 2020, 08:50

    Eerste lokale coronabesmetting Taiwan sinds april

    In Taiwan is dinsdag de eerste lokale coronabesmetting vastgesteld sinds april. De autoriteiten melden dat het om een vrouw gaat die het virus waarschijnlijk heeft gekregen van een bevriende Nieuw-Zeelandse piloot die besmet is.

    De gezondheidsdiensten in Taiwan zijn een groot onderzoek gestart. Er worden 167 mensen getest die in contact zijn geweest met de vrouw.

    De regering heeft ook een lijst vrijgegeven met alle plekken waar de piloot is geweest, omdat hij niet al zijn contacten had doorgegeven. Mensen die op dezelfde locaties zijn geweest als de piloot, moeten hun gezondheid in de gaten houden. De Nieuw-Zeelander testte zondag positief toen hij in de Verenigde Staten aankwam na een vlucht.

    Tot dinsdag zag het land alleen maar besmettingen bij mensen die naar Taiwan toekwamen. Zij worden bij aankomst getest en moeten sowieso eerst in quarantaine voor ze het land in mogen. Taiwan heeft 771 coronabesmettingen vastgesteld, voornamelijk bij reizigers. Er zijn zeven mensen overleden aan het virus.

  • 22 dec 2020, 08:31

    Europa is verdeeld over de maatregelen om Britse coronavariant te bestrijden

    De landen van de Europese Unie zijn het maandag niet eens geworden over gezamenlijke maatregelen om de coronavariant te bestrijden die in Engeland is opgedoken. Op korte termijn komt er hooguit een gezamenlijke aanpak van het vrachtverkeer van en naar het land, meldt een bron in de EU. Op andere eensgezinde stappen is het ‘langer wachten’.

  • 22 dec 2020, 08:24

    Zorginstellingen doen groeiend beroep op Rode Kruis

    Zorginstellingen doen vanwege de toegenomen werkdruk tijdens de tweede coronagolf steeds vaker een beroep op het Rode Kruis voor ondersteuning. Volgens de hulporganisatie is het aantal aanvragen om bijstand sinds november verdubbeld. Op dit moment ondersteunt het Rode Kruis 21 ziekenhuizen en verpleeghuizen in het land en dagelijks komen nieuwe verzoeken binnen.

    ‘De zorgverleners staan al bijna een jaar voor de bijna onmogelijke opgave om alle coronapatiënten en andere patiënten de medische hulp te bieden die zij nodig hebben. We kunnen hen niet in de kou laten staan en moeten een helpende hand bieden. Deze hulp is nu belangrijker dan ooit’, zegt Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik.

    Rode Kruis-hulpverleners reinigen bedden en materialen, begeleiden mensen naar de juiste afdelingen en vullen materialen bij. Ook verrichten ze lichte verpleegkundige handelingen, zoals het meten van bloeddruk, saturatie en bloedglucose.

  • 22 dec 2020, 07:43

    Aantal nieuwe besmettingen Duitsland neemt weer toe

    Het aantal coronabesmettingen dat in de afgelopen 24 uur in Duitsland is vastgesteld, is na een daling van drie dagen weer toegenomen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt dat er in het afgelopen etmaal nog eens 19.528 gevallen zijn geregistreerd.

    Na een voorlopige piek van bijna 34.000 nieuwe besmettingen op vrijdag, namen de aantallen gaandeweg weer af naar 31.300, 22.771 en 16.643. Afnames in en na het weekend en toenames naarmate de week vordert, zijn in Duitsland nagenoeg een vast patroon. Bij in totaal 1.530.180 personen is er nu een coronabesmetting vastgesteld.

    In de Bondsrepubliek zijn in het laatste etmaal nog eens 731 coronadoden gerapporteerd. Het totale officiële dodental van de corona-epidemie in Duitsland komt daarmee op 27.006 te staan.

  • 22 dec 2020, 07:32

    ‘Veel mensen afgewezen die in de zorg wilden helpen’

    Van het leeuwendeel van de mensen die tijdens de eerste coronagolf in de zorg wilden helpen, is uiteindelijk geen gebruik gemaakt. Zo’n 22.800 aanmeldingen kwamen tot in juni binnen bij het samenwerkingsverband Extra Handen voor de Zorg. Maar slechts 2800 mensen hebben in die periode daadwerkelijk een tijdelijke werkplek gekregen, meldt de Commissie Werken in de Zorg in een rapport aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

    Dat op veel mensen uiteindelijk geen beroep is gedaan terwijl in de zorg wel veel vraag bleef naar mensen, komt volgens de commissie door uiteenlopende redenen. Zo had een deel geen zorgdiploma of zorgachtergrond, wat wel een vereiste was. Verder worden reistijd en inzetbaarheid als obstakels genoemd.

    Maar het belangrijkste volgens de commissie waren de fricties in gevraagde en geboden diploma’s en competenties. ‘In algemene zin kan gesteld worden dat zorgorganisaties zaten te springen om extra zorgprofessionals, terwijl het aanbod van mensen die zich meldden om te komen helpen vooral bestond uit extra ‘handen’ die in ondersteunende zin een bijdrage zouden kunnen leveren.’

  • 22 dec 2020, 07:07

    RIVM komt met weekcijfers: aantal besmettingen weer fors gestegen

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft dinsdag weer een wekelijks overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Nederland. Het aantal besmettingen lag in de afgelopen week opnieuw beduidend hoger dan een week eerder, zoveel is zeker. Het weektotaal kan heel goed boven de 80.000 uitkomen.

    In de vorige weekrapportage meldde het instituut dat 58.412 mensen een positief testresultaat hadden gekregen. Dat was al een toename van 36 procent ten opzichte van de week daarvoor.

    Op de dag waarop de laatste weekcijfers werden gepubliceerd, begon de strenge lockdown waarmee het kabinet overbelasting van de ziekenhuiszorg hoopt te voorkomen. In de dagen die volgden, liep het aantal geconstateerde besmettingen verder op.

    Zondag noteerde het RIVM meer dan 13.000 nieuwe gevallen. Maandag bleef de teller steken op ruim 11.200. In de laatste zes dagen registreerde het instituut opgeteld ruim 72.500 positieve testuitkomsten. Het totale weekaantal wordt bepaald door de meldingen die nog tot dinsdagochtend binnenkomen.

  • 22 dec 2020, 07:03

    Ministers bespreken mogelijke gevolgen ‘Britse’ coronamutant

    De meest betrokken ministers in het kabinet vergaderen dinsdagochtend weer over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tijdens dat reguliere overleg wordt onder meer besproken of de vondst van een mogelijk besmettelijkere mutant in Nederland tot extra maatregelen moet leiden.

    Grote, nieuwe ingrepen zitten er waarschijnlijk niet aan te komen. Het kabinet kondigde vorige week een zeer strenge lockdown aan. Met de sluiting van onder meer kappers, sportscholen en niet-essentiële winkels, zijn nu vrijwel alle gelegenheden waar veel mensen samen kunnen komen al dicht.

    Afgelopen weekeinde werd bovendien een vliegverbod ingesteld van en naar het Verenigd Koninkrijk, waar het gemuteerde virus als eerste opdook. Ook per boot of trein kunnen passagiers de oversteek naar Nederland niet meer maken.

  • 22 dec 2020, 06:58

    ‘Pfizer-vaccin werkt wellicht ook tegen gemuteerd coronavirus’

    Het coronavaccin dat is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnologiefirma BioNTech is naar alle waarschijnlijkheid ook werkzaam tegen de gemuteerde variant van het coronavirus die in Groot-Brittannië is opgedoken, zegt BioNTech-topman Ugur Sahin. Volgens hem zijn daar genoeg aanwijzingen voor vanuit wetenschappelijk oogpunt.

    ‘We hebben het vaccin al op ongeveer 20 andere virusvarianten met andere mutaties getest. De immuunreactie die door ons vaccin ontstaat, heeft steeds alle virusvormen gedeactiveerd’, aldus Sahin, tevens arts en oncoloog.

    Het virus is in het huidige geval wat sterker gemuteerd, aldus Sahin. ‘We moeten daar nu experimentele testen mee doen. Dat zal ongeveer twee weken in beslag nemen. We hebben er echter vertrouwen in dat het werkingsmechanisme daardoor niet noemenswaardig wordt verzwakt.’

  • 22 dec 2020, 06:51

    Ook tijdens feestdagen avondklok en alcoholverbod op Curaçao

    Curaçao verlengt de geldende coronamaatregelen tot 11 januari. Dat betekent dat er ook tijdens kerst en oud en nieuw een avondklok geldt vanaf 21.00 uur tot 04.30 uur en een alcoholverbod in restaurants, bars en openbare ruimtes. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath maandagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt. Op het eiland werden drie weken eerder de strengere maatregelen afgekondigd vanwege een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Al meer dan een week is weer sprake van een daling.

    Op het hoogtepunt waren er ruim 1800 besmettingen, sinds enkele dagen blijft het onder de 1700. Op het eiland zijn sinds maart 11 mensen met corona overleden. 18 coronapatiënten liggen in het ziekenhuis.

    De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth legde maandag tijdens een persconferentie van de overheid uit dat het nog veel te vroeg is om de maatregelen te versoepelen. ‘We moeten blij zijn dat er geen noodzaak is om in lockdown te gaan, zoals veel andere landen.’

  • 22 dec 2020, 06:40

    Pfizer: iets meer vaccins voor Nederland in eerste kwartaal

    Nederland kan in het eerste kwartaal van 2021 iets meer doses van het Pfizer-vaccin verwachten dan eerder bekend was. ‘Wat we hebben afgesproken is dat we tot het eind van het eerste kwartaal 2,49 miljoen doses vaccins kunnen leveren’, zei Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland, bij Nieuwsuur. ‘Dat is ietsje meer dan dat we eerst hadden beloofd.’

    Pfizer staat in nauw contact met het RIVM en de Nederlandse overheid over de levering van het vaccin en het inentingsprogramma, zegt Kaptein. ‘We hebben zeer regelmatig overleg, bijvoorbeeld vanavond nog. We kijken wat de wensen zijn van de overheid en wat kunnen wij leveren.’

  • 22 dec 2020, 06:00

    Start liveblog.