Luister naar

Aanhoudingen bij demonstratie in Hilversum

Nieuws
redactie nd
maandag 21 december 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld anp / Marcel van Hoorn

De politie heeft zaterdag in Hilversum tien mensen opgepakt bij een demonstratie tegen de lockdown. Burgemeester Broertjes vaardigde vrijdag een verbod uit op demonstreren, omdat hij er onvoldoende vertrouwen in had dat de voorschriften zouden worden nageleefd. Bovendien hadden de actievoerders de door de gemeente aangewezen locatie voor het protest afgewezen. De gemeente kon daardoor niet instaan voor de gezondheid van deelnemers, omstanders en politie. Ondanks dat verbod kwamen zaterdagmiddag in Hilversum toch zo'n dertig tot veertig mensen bijeen op een plein achter het station. De politie begeleidde de groep en sommeerde de deelnemers te vertrekken. Uiteindelijk werd de sfeer grimmiger en zag de politie zich genoodzaakt in te grijpen.
Ook in Maastricht (foto) trokken zaterdag tientallen actievoerders door de stad om te protesteren tegen de geldende coronamaatregelen. De naar schatting tachtig actievoerders droegen onder meer borden met het opschrift ‘Vrijheid' en ‘Stop de Sloop'. De groep trok in een zelfbenoemde ‘mars voor de vrijheid' van het station naar het Vrijthof in de Limburgse hoofdstad. Ze sloegen onder meer op potten en pannen, bliezen op fluitjes en droegen lampjes mee. Op het Vrijthof waren er enkele sprekers en vormde de groep een hart. De demonstratie verliep - in tegenstelling tot in Hilversum - rustig, onder het toeziend oog van enkele agenten en handhavers. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorg moet beter samenwerken

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van ‘s werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’