In de rechtszaal is Shell ineens niet meer het herkenbare bedrijf achter de geel-rode schelp
Op de tweede zittingsdag in de zaak van Milieudefensie en zes andere ngo’s tegen Shell ging het nauwelijks over klimaatverandering en de schuld van het olieconcern daarin. Belangrijker was de vraag: wie of wat is Shell eigenlijk?
- Gerard Reijn, Pieter Hotse Smit / vk aangepast 07:27

Directeur Donald Pols (links) van Milieudefensie en advocaat Roger Cox in de rechtbank waar Milieudefensie samen met zes andere organisaties een zaak heeft aangespannen tegen Royal Dutch Shell.
(beeld anp / Robin van Lonkhuijsen)Den Haag
Probeer ‘Shell’ aansprakelijk te stellen voor de schade die het aan het klimaat toebrengt en dan blijkt dat eenduidige olie- en gasbedrijf achter de geel-rode schelp plotseling lucht. Ongrijpbaar. Of in het beste geval: een doolhof.
Dit ervaren Milieudefensie, zes andere ngo’s en ruim 17.000 mede-eisers, die Shell voor de rechter hebben gedaagd met hun eis: stop met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Shell, stelt Milieudefensie-advocaat Roger Cox, moet in 2030 zijn uitstoot van broeikasgassen met 45 procent hebben verminderd. Het is, na de Urgenda-uitspraak tegen de staat, de tweede grote klimaatzaak in Nederland.
Shell staat volgens Milieudefensie op de elfde plaats bij de grote uitstoters op aar..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .