Maria Carmen Punzi (Erasmus Universiteit): ‘Gratis tampons van de overheid of de baas zou eerlijk zijn’

Achtergrond
Een Schotse primeur: gratis tampons en maandverband voor alle vrouwen, betaald door de overheid. De Nederlandse overheid, scholen en werkgevers moeten hier navolging aan geven, zegt Maria Carmen Punzi (Erasmus Universiteit). ‘Rekening houden met lichamelijke verschillen is juist eerlijk.’
Rimme Mastebroek
woensdag 25 november 2020 om 18:48
Medewerkers van Girls Rights Watch bieden in november 2019 een petitie aan in de Tweede Kamer voor meer onderzoek naar menstruatie-armoede.
Medewerkers van Girls Rights Watch bieden in november 2019 een petitie aan in de Tweede Kamer voor meer onderzoek naar menstruatie-armoede. beeld anp / Koen van Weel

Rotterdam

Schotland is het eerste land ter wereld waar vrouwen op openbare plekken als buurtcentra en apotheken gratis tampons en maandverband kunnen afhalen. De Schotse overheid stemde dinsdagavond unaniem in met de wet, ingesteld omdat ‘niemand zich zorgen zou moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen’, aldus parlementslid Monica Lennon, de indiener van het wetsvoorstel. Uit onderzoek bleek dat Schotse (jonge) vrouwen zich wegens geldgebrek geen maandverband kunnen veroorloven, waardoor ze zich gedwongen voelen om bijvoorbeeld te spijbelen van school.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.