Coronacijfers: minder besmettingen en ziekenhuispatiënten • Winkels grote steden eerder dicht
In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle corona-ontwikkelingen, met name op het gebied van geloof en kerk.
- redactie nd aangepast 28 november 2020 17:55

Mondkapjes in een kerstboom. Tijdens de feestdagen spelen veel ondernemers in op het verkopen van kerstartikelen die inhaken op het coronavirus.
(beeld anp / Xtra lex van Lieshout)Kort overzicht:
• Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op vrijdag. Zaterdags lagen 1711 mensen vanwege een besmetting in een ziekenhuis.
• Het aantal coronagevallen is flink gedaald. Tussen donderdag en vrijdagochtend werden 4499 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Anti-lockdowndemonstranten in Londen slaags met politie
In het centrum van Londen is een demonstratie tegen de lockdownmaatregelen zaterdag uitgelopen op ongeregeldheden en arrestaties. Honderden betogers die in de buurt van Oxford Street door de stad trokken, scandeerden leuzen als ‘vrijheid’ en droegen borden met teksten als ‘stop met ons te controleren’.
Volgens Sky News kwam het tot geweld tussen demonstranten en politie toen agenten de grote groep wilden verspreiden. In Regent Street werd het verkeer stilgelegd terwijl de politie bezig was om mensen die op de weg lagen, in de boeien te slaan.
In aanloop naar het protest waren al drie arrestaties verricht bij het station King’s Cross omdat mensen zich niet aan de coronaregels hielden. Ook in Hyde Park werden mensen geboeid afgevoerd.
Dordrecht en Eindhoven sluiten winkels
Dordrecht heeft om 16.00 uur de winkels in het centrum gesloten vanwege drukte. De burgemeester heeft daartoe een noodverordening uitgevaardigd. Winkeliers hadden te horen gekregen dat ze vanaf 15.30 uur geen nieuwe klanten meer binnen mochten laten. Eerder vandaag besloten Rotterdam en Eindhoven soortgelijke maatregelen te nemen.
Coronacijfers: minder besmettingen en ziekenhuispatiënten
Het dagelijkse aantal coronagevallen is gedaald met bijna 1300. Tussen vrijdag en zaterdagochtend zijn 4499 positieve tests gemeld bij het RIVM. Op vrijdag meldde het instituut (na correctie) 5781 gevallen en dat was een flinke stijging ten opzichte van donderdag (ongeveer 4500). Het aantal nieuwe sterfgevallen bedraagt 59. Vrijdag steeg dat aantal met 84.
De cijfers schommelen al de hele week, met dalingen op maandag, dinsdag en donderdag, en weer forse stijgingen op woensdag en vrijdag. In totaal zijn sinds het uitbreken van corona 513.513 positieve tests gemeld, en 9326 sterfgevallen.
ziekenhuisopnames
Ziekenhuizen behandelen minder coronapatiënten dan op vrijdag. Momenteel liggen 1711 mensen vanwege een besmetting in een ziekenhuis. Het zijn 58 patiënten minder dan op vrijdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen daalde van 1251 naar 1200. Op de intensive cares liggen nu 511 mensen met het coronavirus onder de leden, tegen 518 een dag eerder.
Winkels in centrum Rotterdam ook zaterdag weer eerder dicht
In het centrum van Rotterdam moeten de winkels zaterdag om 17.00 uur de deuren sluiten en mag er geen klant meer naar binnen. Vanaf 18.00 uur moeten de winkels helemaal dicht. Dat geldt niet voor supermarkten. De gemeente heeft daartoe besloten na de enorme drukte in de stad op vrijdagavond. Door die massale toestroom van winkelend publiek was de 1,5 meter afstand niet goed aan te houden.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot vrijdagavond de winkels voortijdig te sluiten, in overleg met de winkeliers. Het was Black Friday, een dag dat er in veel winkels hoge kortingen golden. Onder meer Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven riepen ook al op om niet meer naar het centrum te komen vanwege de drukte.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Rotterdam gaat het niet om ‘lege’ winkelstraten, maar om ‘verantwoorde’ winkelstraten. ‘Daarbij willen we zowel het winkelend publiek beschermen als de winkeliers en hun medewerkers.’
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond roept het publiek op om zoveel mogelijk thuis te blijven en desnoods online te shoppen.
Volgens Henk Stoorvogel blijf de kerk anders dan vóór corona: ‘Christenen hebben geleerd te beleven zonder kerk’
Hoe overleeft de kerk de coronacrisis? Met een online-visiedag geeft de stichting Opwekking vandaag de aftrap van het project Viva de kerk! De sleutel daarbij volgens spreker Henk Stoorvogel: vernieuwing.
‘In de steden in de Randstad gingen mensen al minder vaak naar de kerk. Door de secularisatie maar ook door een grotere keuze in de besteding van de zondag. In de regio gingen christenen vaak nog elke zondag. Hier vindt de ontkerkelijking versneld plaats. Je ziet dat corona ook deze mensen loszuigt uit hun ritmes. Ze zijn bovendien bang geworden om met veel mensen in een ruimte te zijn. Ook als ze behoren tot de dertig die naar de kerk mogen, gaan ze liever niet. Verder hebben ze de kerk ook niet meer nodig voor de sociale functie. Mensen worden massaal losgeweekt uit hun relaties. Positief gezegd: ze hebben bijna een jaar lang kunnen oefenen om christen te zijn zonder de kerk.’
Waarom wil de pandemie maar niet doven?
Het is officieel: het aantal besmettingen neemt niet meer af. Zelfs met de horeca nog op slot is het ‘reproductiegetal’ van het virus weer iets boven de 1 gekomen, de grens waarboven een epidemie niet meer dooft maar groeit. Wat moeten we anders doen? Vijf verklaringen gewogen.
Aantal coronabesmettingen Duitsland daalt iets
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld in Duitsland is wat lager dan de voorgaande dagen, zo blijkt uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.
Het RKI meldt zaterdag 21.695 besmettingen tegen 22.805 nieuwe gevallen een etmaal eerder. Donderdag werden 22.268 nieuwe besmettingen geregistreerd.
In het afgelopen etmaal overleden 379 mensen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Dat zijn er 47 minder dan een dag eerder, toen 426 doden vielen. Het totale officiële dodental als gevolg van het longvirus in Duitsland staat tot nu toe op 15.965.
Overgewicht en vergrijzing maken Nederlanders steeds kwetsbaarder bij virusinfecties
De Nederlandse bevolking wordt in de toekomst kwetsbaarder voor een ernstig verloop van virusziekten, of dat nu het huidige coronavirus of een nieuwe vergelijkbare ziekte is. Dat komt bijvoorbeeld door vergrijzing en overgewicht.
Ook het groeiende aantal mensen met chronische aandoeningen vergroot die kwetsbaarheid, schrijft het RIVM in een vrijdag verschenen toekomstverkenning van de volksgezondheid. Daarom is de aanpak van de hoge ziektelast door hart- en vaatziekten, kanker en dementie, door corona nog urgenter geworden. Zeker omdat virusinfecties in de toekomst een gezondheidsrisico zullen blijven.
De coronacrisis beïnvloedt de fysieke én mentale gezondheid van mensen flink – negatief maar ook positief. Zo ervaart een deel van de mensen meer rust, is er door het thuiswerken minder reistijd en daardoor méér tijd voor het gezin, en zijn er sterkere gevoelens van verbondenheid.
Alle winkels in centrum Rotterdam dicht vanwege drukte
Het is vrijdagavond zo druk geworden in het centrum van Rotterdam dat burgemeester Aboutaleb heeft besloten voortijdig alle winkels te sluiten. De gemeente zegt dat dit in overleg met de winkeliers is gegaan. ‘Voor iedereen geldt het dringende advies om het centrum te verlaten’, twittert de gemeente Rotterdam.
Het is Black Friday, een dag dat er in veel winkels hoge kortingen gelden. Onder meer Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven riepen al op om niet meer naar het centrum te komen vanwege de drukte.
De NOS citeert burgemeester Ahmed Aboutaleb, die zegt dat het ‘onoverzichtelijk en dramatisch druk’ was. ‘Oproepen om niet naar de stad te komen hebben niet geholpen. Verkeersregulatie heeft ook niet geholpen’, citeert de NOS hem.
Extra politie
Er is extra politie op de been in de stad. Agenten spreken bezoekers aan en vragen hen het centrum te verlaten. Er zijn vooral jongeren aan het winkelen. De sfeer is rustig.
Naast de winkels in het centrum zijn ook de winkels in het Centraal Station gesloten.
18:44] Winkels in België vanaf 1 december weer open
De niet-essentiële winkels in België, zoals kleding- of meubelwinkels en de Hema, mogen per 1 december weer open. Dat heeft het overlegcomité van de federale en regionale regeringen besloten, melden de belangrijkste Belgische media.
Er zouden wel strikte voorwaarden aan het shoppen worden verbonden, maar details zijn daarover nog niet bekend. Volgens De Morgen moet het winkelen solo gebeuren en voor maximaal dertig minuten.
Sinds drie weken zijn de winkels die niet-noodzakelijke spullen verkopen vanwege het opgeleefde coronavirus gesloten. Dat is de tweede keer sinds de uitbraak in het voorjaar. Veel Belgen zijn de afgelopen weken daarom de grens overgestoken, ondanks dat de regering ‘niet-essentiële verplaatsingen’ afraadt en tot ongenoegen van de Belgische winkeliers, om te gaan winkelen in bijvoorbeeld Eindhoven of Aken. Supermarkten, apotheken, drogisterijen, doe-het-zelf-zaken, tuincentra en boekhandels mochten wel open blijven. Naar verluidt blijven kappers en schoonheidsspecialisten nog dicht tot half december.
Het Overlegcomité met premier Alexander De Croo is nog bezig. Het moet ook beslissen over de sociale contacten die Belgen buiten hun huishouden mogen hebben. Er gaan stemmen op om meer sociale contacten toe te staan rond kerst.
Te druk in winkelstraten Amsterdam
Het is te druk in het winkelgebied in de binnenstad van Amsterdam. De gemeente roept iedereen op om daar niet meer te komen winkelen. Ook wordt er in de Kalverstraat en de Nieuwendijk eenrichtingsverkeer ingesteld.
Op de Nieuwendijk mogen mensen vanaf de passage bij de Primark alleen richting de Dam lopen. In de Kalverstraat geldt eenrichtingsverkeer vanaf het Spui tot de Dam. De gemeente benadrukt op Twitter dat mensen het beste feestinkopen kunnen doen op een doordeweekse dag en in de ochtend.
Eerder was het op vrijdagmiddag ook in het centrum van Rotterdam te druk met het oog op corona, volgens de gemeente en veiligheidsregio. De gemeente plaatste daar matrixborden om mensen erop te wijzen dat ze drukte moeten vermijden.
De Jonge: kritische vragen over vaccin horen bij testfase
Het is logisch dat in deze fase van de ontwikkeling kritische vragen worden gesteld over de werkzaamheid van een mogelijk coronavaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca. Dat zegt zorgminister Hugo de Jonge.
eze week rezen twijfels over de effectiviteit van het vaccin dat AstraZeneca ontwikkelt samen met de universiteit van Oxford. Waarschijnlijk is een nieuw onderzoek nodig. Het is het eerste vaccin waarover Nederland samen met andere Europese landen een contract sloot voor de levering van honderden miljoenen doses.
‘Alle vaccins worden heel erg goed getest, voordat er überhaupt aan toelating wordt gedacht’, benadrukt De Jonge. Als het Europese geneesmiddelenagentschap EMA zijn fiat geeft ‘is een vaccin veilig en effectief, want anders wordt het niet gebruikt.’
Flinke stijging van aantal coronagevallen afgelopen etmaal
Het aantal coronagevallen is flink gestegen. Tussen donderdag en vrijdagochtend werden 5790 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde dat instituut ongeveer 4500 nieuwe gevallen en op woensdag ruim 4900.
Het aantal sterfgevallen steeg vrijdag met 84. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag meldde het RIVM 75 sterfgevallen door het virus. Het waren er aanvankelijk 76, maar dat is vrijdag bijgesteld. Van ruim 9200 Nederlanders is nu vastgesteld dat ze aan het virus zijn overleden.
Basisscholen: sluiting is allerlaatste redmiddel
Het verlengen van de kerstvakantie is ‘een allerlaatste redmiddel’, vindt de koepel van basisscholen, de PO-Raad. Die is geen voorstander van het plan en hoopt dat het niet nodig is, maar zal zich wel aan een eventueel besluit van het kabinet houden.
Volgens de PO-Raad heeft een sluiting van scholen ‘veel impact op leerlingen, leraren, schoolleiders en ouders’. Sommige leerlingen kunnen achterstanden oplopen. Rinda den Besten, voorzitter van de koepel, voegt daaraan toe: ‘Leraren moeten onder de kerstboom het afstandsonderwijs weer in de steigers zetten en schoolleiders hebben ook enorm veel te regelen, waaronder devices, thuiswerk en noodopvang voor leerlingen met ouders in vitale beroepen en leerlingen met een kwetsbare thuissituatie.’
Commerciële teststraten weten soms niet genoeg van hygiëne
Commerciële coronatestlocaties hebben niet altijd genoeg verstand van hygiëne. Dat concludeert de toezichthouder, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na steekproefbezoeken aan de teststraten. De inspectie benadrukt dat het merendeel voldoet aan de richtlijnen.
Volgens de inspectie was er soms niet genoeg aandacht voor mogelijke ‘kruisbesmetting’, waarbij de geteste persoon het virus overdraagt aan de tester of andersom. Bovendien worden de zogenoemde antigeensneltesten vaak buiten afgenomen. Het testmateriaal moet daarvoor minstens 15 graden warm zijn, maar in de winter is dit lastig.
De inspectie heeft inmiddels contact gehad met ruim honderd van de ongeveer tweehonderd commerciële testers. Na de steekproeven gaat er strenger en gerichter gecontroleerd worden, kondigt de inspectie aan.
Overheid begint campagne over mondkapjesplicht
De overheid begint vrijdag met een publiekscampagne om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht, die dinsdag ingaat. Vanaf dan is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten.
Door middel van onder meer radiospotjes, reclamebanners op websites en posts op social media wordt aan mensen uitgelegd wat er wel en niet onder een mondkapje wordt verstaan, en hoe je deze correct en veilig gebruikt.
De plicht geldt voor publiek toegankelijke binnenruimtes, waar onder meer winkels en de openbare delen van overheidsgebouwen onder vallen. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt, als iemand bijvoorbeeld om medische redenen geen kapje kan dragen.
De charme van werk kunnen bieden bij de GGD
Wat zo mooi is aan deze tijd, zegt personeelsmanager ad interim Karin Sarrucco van de GGD, is dat er voor bijna iedereen een plekje is.
Een bonte stoet van honderden sollicitanten trok er aan haar voorbij. Horecamensen, uit het niets zonder baan. Stewardessen, al tijden niet meer boven de wolken geweest. Studenten, toch weinig te doen. Idealisten, de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog bestrijden. Gepensioneerden, zich nuttig maken. Maar ook een jongen van 16 die mailde: ‘Ik verveel me dood. Heb je werk?’
Lees verder:
Indiase farmaceut gaat Russisch coronavaccin produceren
Het Indiase farmaceutische bedrijf Hetero gaat het Russische coronavaccin Sputnik V produceren. Het is de bedoeling dat er in India meer dan 100 miljoen doses per jaar worden gemaakt, meldt de ontwikkelaar van het vaccin.
De massaproductie moet begin volgend jaar van start gaan, aldus het Russische investeringsfonds RDIF. Dat fonds is sinds het vaccin uitkwam bezig met de marketing en heeft ook al geregeld dat het in Brazilië wordt geproduceerd.
Duitsland passeert grens van 1 miljoen besmettingen
In Duitsland is donderdag de 1 miljoenste coronabesmetting vastgesteld, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.
Voor de vierde dag op rij is het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld in Duitsland flink gestegen. Het RKI meldt vrijdag 22.805 nieuwe gevallen, ruim 500 meer dan een etmaal eerder. Donderdag werden 22.268 nieuwe besmettingen geregistreerd.
Miljoenen Amerikansen negeren coronarichtlijnen op Thanksgiving
Miljoenen Amerikanen hebben donderdag het Covid-19-advies van de autoriteiten genegeerd om de familiefeestdag Thanksgiving Day niet of hooguit in kleine groepjes te vieren.
De afgelopen week stapten zeker een miljoen Amerikanen per dag op het vliegtuig om een familiebezoek af te leggen. Thanksgiving wordt traditioneel gevierd met de hele familie en men reist soms duizenden kilometers om bij elkaar te kunnen zijn.
DONDERDAG 26 NOVEMBER
KHN: fors deel van horeca staat op omvallen, steun nu nodig
Een fors deel van de horecabedrijven staat op omvallen en er is per direct aanvullende financiële steun en toekomstperspectief nodig. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ‘Horecaondernemers zijn de wanhoop nabij. De paniek en onrust is groot, ondernemers zijn radeloos’, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet eerder deze week om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december. Het vieren van de feestdagen zou alleen in huiselijke kring moeten gebeuren met bijvoorbeeld maximaal zes gasten. Het kabinet wil op 8 december meer duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen.
‘Dit zorgt voor een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende anderhalve maand’, aldus KHN. Volgens de brancheorganisatie is aanvullende steun direct nodig om te voorkomen dat meer dan de helft van de sector op korte termijn failliet gaat. KHN laat weten dat er dagelijks wordt gesproken met verschillende ministeries en Kamerleden.
Kamer steekt geen stokje voor invoering mondkapjesplicht
Niets staat de invoering van de mondkapjesplicht op 1 december nog in de weg. De Tweede Kamer had tot donderdag om een stokje te steken voor de nieuwe coronamaatregel, maar deed dat niet.
De Partij voor de Dieren en Kamerlid Wybren van Haga hadden nog wel moties ingediend om de mondkapjesplicht de pas af te snijden, maar die kregen niet voldoende steun.
De Kamer had nog wel zorgen over de praktische uitvoering van de plicht. Zo wil SP-Kamerlid Maarten Hijink weten wanneer de plicht weer kan worden opgeheven en dat de mondkapjesplicht en het nu geldende advies in de routekaart worden opgenomen. Ook moeten er ‘eenduidige ondersteuning en regels’ komen voor mensen die geen mondkapje kúnnen dragen vanwege een beperking of ziekte, vindt Hijink.
Beide voorstellen werden gesteund door een meerderheid van de Kamer.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af
Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 1781 coronapatiënten. Dat zijn er 58 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensivecareafdelingen liggen nu 524 coronapatiënten, een daling van 5 ten opzichte van woensdag. De meeste mensen met Covid-19 liggen op een verpleegafdeling, in totaal gaat het om 1257 patiënten. Dat zijn er 53 minder dan woensdag.
De afgelopen 24 uur zijn 10 patiënten verplaatst tussen de regio’s, van wie er 4 op de ic liggen. Ziekenhuizen in de grote steden in de Randstad hebben het nog altijd het drukst met de behandeling van coronapatiënten. Ook in Brabant, Midden-Nederland en Twente is de belasting van de zorg nog hoog.
90 procent heeft half jaar na coronabesmetting nog antistoffen
De overgrote meerderheid (90 procent) van de mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, had een half jaar later nog steeds antistoffen tegen het virus in het bloed. De antistoffen worden na verloop van tijd bovendien sterker, waardoor er minder van nodig zijn om hetzelfde werk te doen.
Die conclusies trekken onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een groot lopend onderzoek naar immuniteit tegen het virus.
Aantal nieuwe coronagevallen daalt licht, totaal naar ruim half miljoen
Het aantal coronagevallen is iets gedaald. Tussen woensdagochtend en donderdag werden 4506 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op woensdag meldde dat instituut iets minder dan 5000 nieuwe gevallen.
Gommers: sla kerst maar een jaartje over
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, heeft als boodschap voor Nederland om kerst maar een jaartje over te slaan. Het is volgens hem nog te vroeg om de coronamaatregelen rond de kerstdagen te versoepelen, zei hij in gesprek met Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 (NPO Radio 1).
‘Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor versoepelingen. Ik wacht even de resultaten en prognoses van het RIVM af’, aldus Gommers. Hij tekent daar wel bij aan dat mensen goed op elkaar moeten letten tijdens de kerst. ‘De kerstdagen worden vaak gebruikt om de eenzaamheid tegen te gaan. Het zijn de meest donkere dagen. We mogen ook geen Oud en Nieuw vieren en vuurwerk afsteken. We moeten zorgen dat we op elkaar letten’, aldus de arts.
‘Zet in op bezoekers die waarde toevoegen aan Amsterdam’
Door onder meer belasting te heffen voor dagbezoek, het verbieden van particuliere vakantieverhuur in de hele stad en het invoeren van een vliegtaks voor zogenoemde ‘pretvluchten’ kan Amsterdam na de coronacrisis een ander soort toeristen trekken dan voor de pandemie het geval was. Dat staat in een advies van amsterdam&partners, dat zich bezighoudt met de reputatie van de hoofdstad.
‘Het is noodzakelijk om nu met elkaar in actie te komen’, zegt Geerte Udo, directeur van amsterdam&partners. ‘We willen niet terug naar de situatie voor de coronacrisis maar zo snel mogelijk een duurzame bezoekerseconomie die de stad en haar inwoners verrijkt.’
Het advies is in opdracht van de gemeente gemaakt samen met ruim honderd betrokkenen, onder wie experts, bewonersorganisaties en ondernemers uit de hele stad.
Bondskanselier Merkel wil skipistes op slot houden
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou het liefst zien dat de skipistes in de Alpenlanden dicht blijven vanwege het coronavirus. Ze verwacht echter dat het moeilijk zal zijn om daar afspraken over te maken, vooral met buurland Oostenrijk.
‘Het skiseizoen komt er aan. We zullen proberen Europees te coördineren of de skigebieden gesloten blijven’, zei Merkel donderdag in het Duitse parlement waar werd gedebatteerd over de coronamaatregelen.
De Franse president Emmanuel Macron en de Italiaanse premier Giuseppe Conte hebben al laten weten dat ze de pistes gesloten willen houden.
Versoepelde coronaregels in Europa tijdens de feestdagen
Met nog minder dan een maand te gaan voor Kerstmis, overwegen regeringen in Europa of ze coronamaatregelen tijdens de feestdagen kunnen versoepelen.
Hoewel in Nederland een verruiming van de coronaregels nog niet zeker is, hebben verschillende buurlanden wel al maatregelen bekend gemaakt.
Aantal sterfgevallen door Covid-19 in België boven de 16.000
Het aantal coronapatiënten in België dat is overleden is de 16.000 gepasseerd, meldt het gezondheidsinstituut Sciensano.
Sinds de uitbraak zijn 16.077 mensen aan Covid-19 bezweken. Het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie staat op 564.967.
Zweedse prins Carl Philip en vrouw Sofia testen positief op coronavirus
De Zweedse prins Carl Philip en zijn vrouw Sofia zijn besmet met het coronavirus. Dat heeft het Zweedse hof donderdag laten weten. Het koppel werd getest na het vertonen van milde symptomen. De prins en prinses ‘voelen zich naar omstandigheden goed’ en zitten met hun kinderen in quarantaine. Het is nog niet duidelijk hoe Carl Philip en Sofia besmet zijn geraakt, dat wordt nog onderzocht.
De ouders van de prins, koning Carl Gustaf en koningin Silvia, worden donderdag getest, evenals kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel.
Carl Philip (links) en Sofia bij de doop van hun zoon Gabriel in 2017. - anp
Weer zorgen op Aruba over stijging coronabesmettingen
Het aantal besmettingen met corona op Aruba begint weer zachtjes aan te stijgen. Woensdag waren er voor het eerst sinds 11 november meer dan honderd met corona besmette personen. Het Covid-19 Crisisteam van de overheid heeft de bevolking woensdagavond op het hart gedrukt zich aan de regels te houden.
Woensdag werden 27 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het aantal actieve besmettingen kwam daarmee op 101. Op het eiland zijn sinds maart 45 coronaslachtoffers overleden. Momenteel liggen zeven coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie twee op de intensive care.
In september had Aruba een grote piek qua besmettingen met meer dan 1600 actieve besmettingen. Dat is in november flink gedaald. Nu er voor het eerst sinds enige tijd weer meer dan honderd besmettingen zijn geregistreerd, waarschuwt de overheid: ‘We zijn er nog niet. Houd je aan de regels.’
Vaccinatie tegen coronavirus waarschijnlijk vanaf volgend jaar. Dit is de strategie
De kans is klein dat nog voor het einde van dit jaar de eerste Nederlanders zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Het is ‘zoals het er nu uitziet niet waarschijnlijk, maar het is ook niet onmogelijk’, aldus Jaap van Delden van het RIVM.
‘Driekwart Nederlanders hekelt losse omgang met coronaregels’
Driekwart van de Nederlanders ergert zich aan de manier waarop andere mensen omgaan met de coronaregels, meldt het AD op basis van onderzoek dat de krant liet doen. Ook denkt de helft van de mensen dat er meer maatregelen nodig zijn om het aantal besmettingen met het coronavirus omlaag te brengen. Het aantal positieve tests daalt niet verder, waardoor een eerder gehoopte versoepeling van de maatregelen rond de feestdagen er niet in lijkt te zitten.
Bijna 89 procent van de ondervraagden zegt zich goed tot zeer goed aan de coronaregels te houden zoals 1,5 meter afstand houden, terwijl driekwart zich ergert aan de losse wijze waarop anderen daarmee omgaan.
Ongeveer eenzelfde percentage (71 procent) is het eens met de stelling dat het onverantwoord is als mensen deze winter naar het buitenland gaan. Een mogelijke verklaring voor dit hoge percentage is dat veel Nederlanders de zomervakantie zien als een belangrijke oorzaak van de tweede coronagolf die in september begon.
Woensdag 25 november:
Corona biedt nieuwe kans voor ouderling. ‘Crisis verlaagt drempel voor gesprek’
De ouderling verdient herwaardering en de coronacrisis biedt daarbij kansen. Dat zegt praktisch theoloog Theo Pleizier in het theologisch tijdschrift Kontekstueel.
Slob wil sneltesten voor leerlingen inzetten
Onderwijsminister Arie Slob wil sneltesten gaan inzetten in het onderwijs, zodra deze goedgekeurd zijn. Op zowel basisscholen als middelbare scholen wil Slob een proef houden met ‘testen bij de voordeur’. Volgens hem is het ‘één van de dingen die we kunnen doen in de aanpak van deze crisis’.
Slob gaat een aantal scholen vragen mee te werken aan zo’n proef. Afgezien van testen aan de deur zou er ook getest kunnen worden bij een zogeheten ‘clusteruitbraak’, waarbij ineens heel veel besmettingen op één school plaatsvinden. Volgens de minister loopt de discussie hierover al langer, nu het aantal besmettingen op scholen toeneemt. Hij moet de plannen nog verder uitwerken met rest van het onderwijsveld.
D66’er Paul van Meenen vraagt zich af waarom eerst gestart moet worden met pilots en ze niet direct op alle scholen ingezet kunnen worden zodra ze zijn goedgekeurd. ‘We zitten middenin een pandemie. Kunnen we de fase van pilots niet overslaan?’ Volgens Slob vraagt dat grootschalig testen ‘organisatorisch wel het een en ander’ en is het daarom goed eerst een pilot uit te voeren.
Longen herstellen meestal goed na COVID-19
Het longweefsel van patiënten die ernstig ziek werden na een besmetting met het coronavirus, herstelt zich meestal goed. Volgens longarts Bram van den Borst van het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is het herstel te vergelijken met genezing na een zware longontsteking. Hij noemt het ‘bemoedigend’ dat de longen zich drie maanden na COVID-19 zo goed herstellen.
De Jonge: heb niet willen vooruitlopen op hardere corona-aanpak
Zorgminister Hugo de Jonge heeft ‘geenszins’ vooruit willen lopen op extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, toen hij dinsdag na het vragenuur in de Tweede Kamer de pers te woord stond. Hij heeft slechts ‘de epidemiologische situatie geduid’, schrijft hij aan de Kamer.
De oppositie viel dinsdag over de opmerkingen die De Jonge maakte tegenover journalisten. Hij zei dat het aantal coronabesmettingen niet de goede kant opgaat, en dat in plaats van de gehoopte versoepeling van de contactbeperkingen richting de feestdagen, er mogelijk juist een aanscherping nodig is.
Trage aanpak Slob ventilatie op scholen irriteert Tweede Kamer
De Tweede Kamer is geïrriteerd over de trage vooruitgang wat betreft de aanleg van goede ventilatie op scholen. Begin oktober maakte onderwijsminister Arie Slob bekend 360 miljoen euro voor ventilatie op scholen vrij te maken, maar schoolbesturen kunnen pas vanaf 1 januari dat geld aanvragen. Met de winter voor de deur is dat veel te laat, klinkt eensgezind in de Kamer.
anp
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder
Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald, van 1925 tot 1839. Dat zijn 86 patiënten minder dan maandag, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Dinsdag meldde het LCPS ook al een afname, toen van 43 patiënten.
Aantal nieuwe coronagevallen met bijna 1000 gestegen
Het aantal nieuwe coronagevallen is het afgelopen etmaal weer toegenomen, na een scherpe daling de voorgaande dag. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4947 positieve tests geregistreerd, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. In het voorgaande etmaal ging het om 3970 nieuwe gevallen. Dat betekent een toename van 977 in het afgelopen etmaal.
Het aantal sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 74 toe. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren 90 sterfgevallen gemeld.
Leden pilotenbond stemmen in met loonoffer, maar kritisch op KLM
De KLM-ledenraad van pilotenvakbond VNV is onder protest akkoord met de aanpassingen in de cao, waaronder een langduriger loonsverlaging zodat KLM zich verzekerd weet van miljarden aan overheidssteun.
Wel zetten de bondsleden vraagtekens bij de totstandkoming van het akkoord. Ook hebben ze kritiek op de gang van zaken en de opstelling van KLM.
Brussel lanceert strategie voor geneesmiddelenbeleid EU
De EU heeft een gezamenlijke farmaceutische strategie nodig. Europa moet minder afhankelijk worden van buitenlandse producenten en leveranciers, vooraan staan bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en de beschikking hebben over betaalbare, veilige generieke geneesmiddelen, stelt de Europese Commissie.
De coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk de EU is van het buitenland. ‘De pandemie onderstreept het vitale belang van een sterker gezondheidsstelsel in de EU’, aldus Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, zelf arts. Het dagelijks EU-bestuur treft de komende drie jaar wetgevende en andere maatregelen die enerzijds op de beschikbaarheid van medicijnen voor alle patiënten in de EU is gericht, en anderzijds op het steunen van de Europese farmaceutische industrie. De rol van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam wordt daarbij versterkt.
Daarnaast moet er een mechanisme of autoriteit komen dat in actie komt bij nieuwe gezondheidscrises in de EU.
KLM heeft extra steun nodig, zegt topman Elbers. Maar wanneer en hoe veel ...?
Het is onvermijdelijk dat de staat de KLM nog een keer te hulp schiet met steun. Dat heeft topman Pieter Elbers gezegd in een vraaggesprek met de zakenzender Bloomberg tv. Hij hield zijn lippen op elkaar bij de vraag hoe snel, en wat de luchtvaartmaatschappij nodig heeft.
‘Denk ook aan werkende ouders bij verlengen kerstvakantie’
Het bedrijfsleven is niet enthousiast over het mogelijk verlengen van de kerstvakantie als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet deze week te onderzoeken of scholen rond de feestdagenperiode langer gesloten kunnen blijven.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen dat werkende ouders in de verdrukking komen, omdat ze onder werktijd ook voor thuiszittende kinderen moeten zorgen.
’Skiën in Duitsland moet onder voorwaarden mogelijk zijn’
Skiën moet deze winter in Duitsland mogelijk blijven en het land moet de voorwaarden scheppen om dat mogelijk te maken. Dit vindt de Duitse staatssecretaris en parlementariër Thomas Bareiss die onder meer toerisme in zijn pakket heeft. De christendemocraat Bareiss wordt ook regeringscommissaris Toerisme genoemd.
Hij zei woensdag dat hij een algemeen skiverbod dit seizoen niet noodzakelijk en zelfs verkeerd vindt. Volgens hem kan je bijvoorbeeld op skipistes een maximaal aantal mensen toelaten door het aantal toegangspassen te beperken.
Veel mensen willen na de lockdowns erop uit trekken en daarnaast loopt de hele sector van toerisme en evenementen op zijn laatste benen. De sector heeft een limiet bereikt, volgens Bareiss. Maar de regering wil samen met de deelstaten besluiten de huidige lockdowns te verlengen tot vlak voor de kerstdagen.
Overheid verstrekte crisisnoodhulp niet altijd volgens de regels
De Nederlandse overheid heeft bij het verstrekken van de crisisnoodhulp de afgelopen maanden niet altijd de juiste procedures gevolgd. Dat zegt de Algemene Rekenkamer, die een reeks onderzoeken doet naar het kabinetsbeleid in crisistijd.
Zo is bij bepaalde garanties of leningen niet altijd aan de voorwaarden voldaan over het dekken van de kosten. Ook is de Tweede Kamer in sommige gevallen te laat geïnformeerd.
Celstraf voor relschoppen bij demonstratie tegen coronabeleid
Een van de relschoppers tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag is woensdag door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk.
De officier van justitie had een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk, geëist. Ze sprak van extreem heftig geweld tegen de politie. De rechter omschrijft de uit de hand gelopen demonstratie als een veldslag.
anp
Verlichting coronaregels rond Kerst verdwijnt uit het zicht, zelfs aanscherping niet uitgesloten
De kans dat de coronaregels rond de kerstdagen tijdelijk worden verlicht, is inmiddels aanzienlijk geslonken. De beslissing valt pas op 8 december, maar vooralsnog staat de tijdelijke versoepeling waar het kabinet op hoopte ‘op losse schroeven’, aldus minister De Jonge van Volksgezondheid dinsdag.
Chinese ontwikkelaar wil coronavaccin op de markt brengen
De Chinese vaccinontwikkelaar China National Biotec Group (CNBG) wil zijn coronavaccin op de markt brengen.
Als de Chinese autoriteiten een aanvraag daarvoor goedkeuren, zal het dochterbedrijf van farmaceut Sinopharm de tweede ontwikkelaar zijn die een vaccin voor publiek gebruik beschikbaar kan stellen.
Studenten: schrap bindend studieadvies in deze abnormale tijden
Universiteiten moeten meer begrip tonen voor ‘de moeilijke situatie waar eerstejaarsstudenten zich in bevinden’ en alsnog het bindend studieadvies (BSA) schrappen, vinden acht lokale studentenbonden.
Ze hebben de colleges van bestuur van hun universiteiten een brandbrief gestuurd met de dringende oproep om de lijn van de hogescholen te volgen, die dit jaar geen BSA hanteren vanwege de negatieve gevolgen die de coronapandemie heeft voor het hoger onderwijs.
Kerstvakantie mogelijk week langer. Maar lang niet iedereen staat te juichen
De kerstvakantie van scholen wordt op advies van het Outbreak Management Team mogelijk met een week verlengd. Lang niet iedereen staat te juichen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil dat eindexamenkandidaten naar school kunnen blijven gaan.
Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland stijgt sterk
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in het laatste etmaal is vastgesteld, is in Duitsland omhooggeschoten naar 18.633, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Dinsdag werden er nog 13.554 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal nieuwe besmettingen dat dinsdag werd gemeld hield in dat er weer een einde kwam aan een driedaagse daling van het aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland. Het aantal nieuwe gevallen daalde met zo’n 5000 per dag van ongeveer 23.000 op zaterdag naar zo’n 16.000 op zondag en ongeveer 11.000 op maandag. Nu lijkt het aantal nieuwe besmettingen in bijna datzelfde tempo weer op te lopen.
Dinsdag 24 november:
Linkse partijen kritisch op uitzondering kerken bij mondkapjesplicht
Linkse partijen zijn niet te spreken over de uitzonderingspositie van kerken en moskeeën bij het dragen van mondkapjes. Onder meer GroenLinks, PvdA en D66 stellen dat de godsdienstvrijheid niet in het gedrang komt door een mondkapjesplicht.
Maar volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) heeft de uitzondering daarmee helemaal niet mee te maken.
Vakbond wil sneller duidelijkheid over kerst voor horecapersoneel
Het kabinet moet al voor 8 december duidelijk maken of eet- of drinkgelegenheden in de kerstperiode open mogen. Als pas op of na die datum bekend wordt of de overheid huidige lockdownmaatregelen versoepelt, hebben horecagelegenheden namelijk te weinig tijd om zich voor te bereiden. Daarvoor waarschuwt vakbond FNV, die vreest voor de gevolgen voor het horecapersoneel.
De regering wil op 8 december meer duidelijkheid geven over eventuele versoepelingen. Volgens FNV-horeca is de kans groot dat horecazaken ook de deuren gesloten houden als ze pas op die dag horen dat ze, al dan niet gedeeltelijk, open mogen. ‘Open zijn met kerst vereist immers veel voorbereidingstijd voor bedrijven, medewerkers en toeleveranciers en voor velen is twee weken te kort’, zegt bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca.
Oppositie boos dat De Jonge beleid eerst met pers bespreekt
De oppositie in de Tweede Kamer is gepikeerd omdat zorgminister Hugo de Jonge dinsdag tegenover journalisten heeft gesproken over een mogelijk aanscherping van de coronamaatregelen, in plaats van de gehoopte versoepeling richting de feestdagen. De Kamer is daarover niet geïnformeerd.
Teststraten vinden steeds minder gevallen
De teststraten van de regionale gezondheidsdiensten brengen steeds minder coronagevallen aan het licht. In de afgelopen week bleken 12 op de 100 geteste personen het coronavirus onder de leden te hebben. De week ervoor was dat 13,8 procent en eind oktober was zelfs bijna een op de vijf tests positief.
In de afgelopen week zijn iets meer dan 250.000 mensen getest. Die tests brachten ruim 30.000 coronagevallen aan het licht. De weken ervoor waren er minder tests (ruim 226.000) maar leidde dat tot meer vastgestelde besmettingen (ruim 31.000).
Het coronavirus geldt als onder controle wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO, raadt aan om maatregelen pas te versoepelen wanneer minstens twee weken achter elkaar minder dan 5 procent van alle tests positief is.
Iets minder patiënten opgenomen in ziekenhuizen
Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn 43 patiënten minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Het centrum rapporteerde zondag en maandag toenames van respectievelijk 31 en 35 patiënten. Schommelingen zijn niet verrassend, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Actute Zorg (LNAZ), aangezien ook het aantal nieuwe besmettingen niet in een rechte lijn omlaag is gegaan de afgelopen weken.
Minder dan 4000 coronagevallen afgelopen etmaal
Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve tests binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat had op maandag iets meer dan 5200 vastgestelde besmettingen gemeld.
In de afgelopen weken ligt het aantal besmettingen op dinsdagen doorgaans wat lager dan op de dagen erna. Dat kan ermee te maken hebben dat minder mensen zich laten testen in weekeindes. Vorige week dinsdag kwamen er iets meer dan 4300 gevallen bij, de dinsdag daarvoor meer dan 4600 en nog een dinsdag eerder (3 november) meer dan 7700.
In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 202 besmettingen aan het licht. In Den Haag werden 130 inwoners positief getest en in Rotterdam 116. Verder werden 79 besmettingen vastgesteld in Almere en 70 in Utrecht.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 90, tegen 54 op maandag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.
Meer coronagevallen onder kinderen
Het aantal coronagevallen onder kinderen neemt toe. Vooral onder 13- tot 17-jarigen stijgt het aantal besmettingen, maar ook onder kinderen tot 12 jaar is een groei van het aantal besmettingen te zien. Onder volwassenen in elke groep daalt het aantal gevallen juist.
Op elke 100.000 kinderen van 13 tot 17 jaar oud zijn vorige week zo’n 370 coronagevallen vastgesteld. De week ervoor lag dat op 288 per 100.000 en nog een week eerder op 286.
RIVM: afname coronagevallen stagneert, reproductiegetal stijgt
Het aantal coronagevallen daalt nog wel, maar de afname stagneert. Daarvoor waarschuwt het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat kreeg in de afgelopen week 36.931 meldingen van positieve coronatests, ongeveer evenveel als de week ervoor. Toen meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd 37.706 meldingen van positieve coronatests had gekregen.
Het zogeheten reproductiegetal steeg juist iets en kwam net boven de 1 uit. Het cijfer staat nu op 1,02, tegen 0,89 vorige week. Het is wel een schatting, het zit volgens het RIVM ergens tussen 0,99 en 1,05. Het getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt onder de bevolking. Als het boven de 1 is, kan het virus zich steeds sneller verspreiden. Hoe lager het getal, hoe beter.
Het aantal sterfgevallen daalde wel. In de afgelopen zeven dagen is het overlijden van 422 coronapatiënten geregistreerd, tegen 479 in de week ervoor en 565 nog een week eerder.
Ook het aantal ziekenhuisopnames is gedaald. In de afgelopen zeven dagen kwamen 1291 coronapatiënten op een verpleegafdeling te liggen en 193 op een intensive care. Een week eerder waren dit respectievelijk 1496 en 224.
Desinfectie doet winkelwagentjes sneller slijten
Het desinfecteren van winkelwagentjes helpt de verspreiding van corona voorkomen. Maar het zorgt er tegelijk voor dat winkelwagentjes sneller gaan roesten.
‘Winkelwagentjes zijn in principe weersbestendig, maar voor reinigingsmiddelen met 80 procent alcohol zijn ze niet gemaakt’, zegt directeur Frank Dam van leverancier Wanzl uit Oosterhout.
Advies OMT: geen versoepeling coronamaatregelen december
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook vindt het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor alle scholieren onderzocht moet worden, omdat dit mogelijk bijdraagt aan het verder verlagen van de besmettingen.
Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag al tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de coronacijfers er niet goed uitzien en dat daardoor meer vrijheid rond de feestdagen ‘lastig’ is. De snelle daling van de coronacijfers is inmiddels afgevlakt. ‘Dit is niet hoe je het wilt hebben’, aldus Rutte vrijdag.
Ondernemers kunnen zich melden voor extra coronasteun
Ondernemers kunnen zich vanaf woensdag melden voor extra steun om de coronacrisis te doorstaan. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) maakte bekend dat de zogeheten TVL-regeling voor vaste lasten in het vierde kwartaal vanaf 12.00 uur wordt opengesteld.
Het kabinet maakte eind oktober bekend dat het in totaal een half miljard euro extra uittrekt voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en de evenementenbranche. Voor de uitvoering van deze TVL heeft het kabinet 833 miljoen euro uitgetrokken.
Bedrijven kunnen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste lasten en het omzetverlies een tegemoetkoming in het slotkwartaal van 2020 krijgen tot een maximum van 90.000 euro. Eet- en drinkgelegenheden kunnen daarbovenop eenmalig subsidie aanvragen ter compensatie van de voorraden die zij niet meer kunnen gebruiken, en de kosten die zij tevergeefs hebben gemaakt om ‘coronaproof’ open te kunnen blijven. Dit gaat volgens EZ om gemiddeld 2500 euro per bedrijf.
Italië wil alle skigebieden in Europa dicht rond de Kerst
De Italiaanse regering werkt aan een voorstel om de skigebieden met Kerst in heel Europa gesloten te houden.
De regering in Rome wil samen optrekken met Frankrijk en Duitsland om te voorkomen dat Europeanen in december massaal de bergen intrekken voor wintersport.
Minister: mbo en hoger onderwijs getroffen door coronabeperkingen
Het mbo en het hoger onderwijs worden hard getroffen door de coronamaatregelen. Studenten hebben het zwaar en de werkdruk voor medewerkers is hoog. Ook zijn er minder stages, leerbanen en praktijklessen. De studievoortgang en de onderwijskwaliteit blijven door alle inzet tot nu toe nog op niveau, maar dat neemt de zorgen voor de toekomst niet weg, schrijft onderwijsminister Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.
Volgens haar ervaart het merendeel van de studenten het thuisstuderen als lastig en geven ze aan last te hebben van stress en depressieve klachten. Ook maken studenten zich zorgen over hun studieverloop en de toekomst. Het welzijn van docenten en andere medewerkers staat ook onder druk, omdat ze het echte contact missen met hun studenten. Ook vinden ze het onderwijs op afstand een schrale invulling van hun vak, blijkt uit onderzoek.
‘Minder vooroordelen rond werkloosheid door coronacrisis’
De vooroordelen rondom werkloosheid zijn door de coronacrisis afgenomen. Dat meldt netwerksite LinkedIn op basis van onderzoek onder ruim duizend Nederlanders die hun baan voor of na de uitbraak van het coronavirus verloren. Bijna twee op de drie respondenten gaven aan dat het een ontslag minder schandelijk is wanneer dat het gevolg is van de coronacrisis.
Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt dat er wel een stigma verbonden is aan baanverlies wanneer corona geen rol speelt. Meer dan de helft van de respondenten heeft wel eens gelogen over het feit dat ze werkloos zijn. Ruim 10 procent hield het baanverlies zelfs geheim voor familie en vrienden. Daarvoor is schaamte een belangrijke reden.
Een derde van de ondervraagden keek neer op mensen zonder werk voordat ze zelf ontslagen werden. Daarvan vond meer dan een kwart werklozen lui.
China schrapt vluchten vanwege lokale corona-uitbraken
China heeft hals over kop honderden vluchten op een luchthaven van Shanghai geschrapt vanwege een lokale uitbraak van het coronavirus. Het land heeft de pandemie voor het grootste deel onder controle door strenge beperkingen maar kampt met een aantal lokale uitbraken in verschillende steden.
In de metropool Shanghai zijn zeven groepen infecties ontdekt die worden gelinkt aan bedrijven die lading verwerken. Duizenden medewerkers van Pudong International Airport zijn inmiddels getest op corona. Dinsdag schrapten de autoriteiten zo’n 500 uitgaande vluchten van de luchthaven, ongeveer de helft van alle vluchten.
Het coronavirus dook in december voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Met reisbeperkingen en verboden en lockdowns wist Peking het virus onder controle te krijgen.
Aantal coronagevallen blijft ongeveer gelijk
De corona-uitbraak in Nederland lijkt stabiel te blijven. In de afgelopen week zijn ongeveer evenveel gevallen vastgesteld als in de zeven dagen ervoor. In de weken daarvoor was het weekcijfer juist flink gedaald.
Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut 37.706 nieuwe gevallen. De daling van de tweede golf gaat veel langzamer dan bij de eerste golf, liet het RIVM toen weten.
In de zes dagen na die update zijn er net geen 33.000 gevallen bijgekomen. De laatste weken worden er gemiddeld iets meer dan 5000 positieve tests in een etmaal gemeld.
Het RIVM meldt dinsdag ook hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn genoteerd. Vorige week meldde het RIVM 479 sterfgevallen, 1496 opnames op de verpleegafdelingen op ziekenhuizen en 224 op de intensive cares. Dat was allemaal lager dan in de week ervoor.
Verder meldt het RIVM of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Sinds een paar weken zit het getal onder de 1, wat betekent dat de uitbraak langzaam kan uitdoven.
MAANDAG 23 NOVEMBER:
Steeds meer burgemeesters doen carbid in de ban
Steeds meer burgemeesters willen het afsteken van carbid tijdens oud en nieuw verbieden. Net als de burgemeesters Jan van Zanen van Den Haag en Wouter Kolff van Dordrecht heeft ook Henri Lenferink van Leiden dit lokaal verboden. Ook Pieter Broertjes heeft het carbidschieten voor de stad Hilversum in de ban gedaan. ‘Wij kijken nog of dit ook voor de regio gaat gelden.’
anp / Robin Utrecht
Spaanse koning in zelfisolatie na contact met besmet persoon
De Spaanse koning Felipe is in zelfisolatie gegaan na contact met een persoon die besmet blijkt met het coronavirus. Dat melden Spaanse media.
Felipe had zondag nauw contact met die persoon. Volgens de voorschriften schort hij zijn officiële activiteiten op en blijft hij tien dagen in quarantaine. Koningin Letizia en de prinsessen Leonor en Sofia kunnen hun activiteiten gewoon voortzetten, aldus de krant El País.
Eerder moesten al een reeks andere prominenten wereldwijd zich afzonderen omdat zij zelf besmet bleken of in de buurt waren geweest van een geïnfecteerd iemand.
Cultuurminister probeert te redden wat er te redden valt
Het zal door de coronacrisis ook in de cultuursector zeker niet lukken om iedereen daar aan het werk te houden. Een aantal beroepsmensen in de branche zal zich moeten laten omscholen. Dat zei cultuurminister Ingrid van Engelshoven maandag tijdens de cultuurbegroting voor volgend jaar.
Niettemin wil ze de makers en instellingen tegemoet komen waar ze kan, als ze problemen hebben door de coronamaatregelen of door andere oorzaken.
Proces aanslag Charlie Hebdo verder vertraagd door corona
Het Franse proces over de terroristische aanslag van 2015 op het satirische weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt loopt verdere vertraging op.
Een van de hoofdverdachten is besmet met het coronavirus en zou via een videoverbinding mee kunnen doen, maar de advocaat maakte daartegen bezwaar.
Luchtvaartbranche komt met ‘coronapaspoort’ voor reizigers
De luchtvaartsector komt met een eigen ‘coronapaspoort’ waarmee reizigers snel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of de noodzakelijke negatieve test voor het coronavirus hebben ondergaan die in sommige landen verplicht is. Daarmee wil de internationale luchtvaartbrancheorganisatie IATA het internationale reizen vergemakkelijken.
De app moet begin volgend jaar beschikbaar komen.
Duitsland wil coronabeperkingen verlengen tot kort voor Kerstmis
In de Duitse politiek gaan steeds meer stemmen op de coronabeperkingen tot kort voor Kerstmis te verlengen. Op de feestdagen zou tijdelijk weer meer bezoek mogelijk moeten zijn.
Duitsland ging begin november voor een maand gedeeltelijk op slot op om verspreiding van het coronavirus in te dammen. De horeca moest dicht en er mogen maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar op bezoek. Scholen en winkels daarentegen konden openblijven. Inmiddels beginnen de restricties vruchten af te werpen, maar er is nog zeker geen sprake van een ommekeer.
WHO: vaccinnieuws AstraZeneca bemoedigend
Het is ‘bemoedigend’ nieuws dat het coronavaccin van AstraZeneca tot 90 procent effectief is, reageert de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op de aankondiging van de Brits-Zweedse farmaceut.
Hoofdwetenschapper van de WHO Soumya Swaminathan kijkt uit naar de onderzoeksgegevens, ‘net zoals bij de andere veelbelovende resultaten van de afgelopen weken’. Zowel Pfizer als Moderna meldde onlangs dat hun vaccins bij 95 procent van de proefpersonen effectief zijn.
anp
Burgemeester Arnhem: even niet piepen over missen van vuurwerk
‘We kunnen nu echt even niet piepen over het missen van vuurwerk dit jaar. Het ziekenhuis ligt vol en er is geen plaats voor afgerukte vingers of verbrande oogleden. We moeten onze omgeving ervan overtuigen af te zien van de fatale combinatie drank, drugs en vuurwerk.’ Dat schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch maandag op Facebook.
In de Arnhemse wijk Geitenkamp zijn al vijf avonden achter elkaar grote problemen met vuurwerkoverlast.
Aantal nieuwe coronagevallen licht gedaald
Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde zondag 5407 vastgestelde besmettingen, maar dit werd maandag bijgesteld tot 5396.
Het aantal sterfgevallen steeg met 54. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen het afgelopen etmaal zijn overleden. Zondag werden er 21 coronadoden gemeld.
Cultuurwethouders willen meer steun voor nachtsector
Het coronavirus treft ook het nachtleven hard en de cultuurwethouders van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam vragen het Rijk hier meer aandacht voor te hebben. Dat schrijven Touria Meliani van Amsterdam, Anke Klein van Utrecht en Said Kasmi van Rotterdam in een ingezonden brief in de Volkskrant.
‘Het is van groot belang dat de sector meer perspectief en steun wordt geboden, anders vrezen we een onherstelbaar verlies van de nachtcultuur’ , aldus de wethouders. ‘De verwachting is dat de clubs pas open kunnen als er een vaccin is, daarom is een steunpakket op maat voor de nacht een logische volgende stap.’
Vaccin AstraZeneca voor 70 tot 90 procent effectief
Het coronavaccin dat door de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca wordt ontwikkeld, is voor 70 tot 90 procent effectief. Volgens topman Pascal Soriot van AstraZeneca bevestigen de ‘doeltreffendheid en de veiligheid van het vaccin’ dat het hoogst efficiënt is tegen Covid-19. Daarmee kan het middel direct van invloed zijn op de ‘noodsituatie rond de volksgezondheid’.
Vaccinhoop stuwt Aziatische beurzen
De aandelenbeurzen in de Aziatische regio zijn maandag overwegend met winst begonnen aan de nieuwe handelsweek. De hoop dat het coronavaccin van Pfizer en BioNTech spoedig zal worden goedgekeurd door de autoriteiten en in december kan worden uitgerold zorgde voor optimisme bij beleggers. De handel verliep verder relatief rustig aangezien de belangrijke financiële markten in Tokio gesloten bleven vanwege de Dag van de Arbeid in Japan.
Thuiswerken maakt einde aan files
Het fileprobleem in Nederland lijkt grotendeels verdwenen doordat mensen als gevolg van het coronavirus veel vaker thuiswerken. Dat concluderen verkeersexperts in het AD. ‘En niet alleen hele dagen, ook al enkele uren op een dag’, zegt Erik Verhoef, hoogleraar vervoerseconomie aan de VU. ‘Als we dat eerste overleg via Zoom of Teams doen, kun je daarna filevrij van Amsterdam naar Rotterdam rijden.’
De afgelopen jaren groeide het aantal opstoppingen op de Nederlandse wegen fors. Maar sinds de eerste lockdown zijn ze nagenoeg verdwenen. Het ministerie Infrastructuur & Waterstaat concludeert in de nieuwste analyses dat files alleen nog door wegwerkzaamheden en ongelukken worden veroorzaakt.
Opnieuw daling dagelijkse coronabesmettingen in Duitsland
Het aantal dagelijkse coronabesmettingen in Duitsland is het afgelopen etmaal opnieuw flink afgenomen. Het aantal bevestigde gevallen steeg met 10.864 tot 929.133, meldde het Robert Koch Instituut (RKI) voor infectieziekten maandag.
Zondag rapporteerde het instituut nog 15.741 nieuwe bevestigde gevallen, zaterdag ging het om 22.964 gevallen. Het gemelde dodental steeg maandag met 90 tot 14.112. Ook dat is flink lager dan een dag eerder, toen er 138 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 waren.
Dijkhoff vindt discussie wel of niet vaccineren ‘bizar’
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt de discussie over wel of niet vaccineren tegen het coronavirus ‘bizar’.
Hij is niet voor een verplichting, maar vindt wel dat iedereen de prik moet gaan halen zodra die er is. ‘Kies zelf, maar kies er wel voor om het te doen’, zei hij tijdens een online VVD-evenement vanuit Ede.
‘We zouden de wetenschap op de knieën moeten danken dat het er is en ervoor in de rij moeten staan’, zegt hij over de veelbelovende vaccins waar verscheidene bedrijven nog hard aan werken. ‘Wees blij dat die bescherming er is, en bescherm elkaar ook.’
Start liveblog week 48