*

Anonieme en boosaardige briefpost

Post versturen zonder je als afzender bekend te maken is niet strafbaar, maar het kan serieus kwaadaardig zijn. Dat merkten wij dinsdag toen een collega routineus een envelop opende die een ondefinieerbaar poeder bleek te bevatten.
De politie was snel ter plaatse; spoedig volgden specialisten die de aard van de stof vaststelden; daarna weer andere agenten om de aangifte op te nemen. Heel zorgzaam allemaal.
Maar - aangifte waarvan precies? Een envelop met inhoud en zonder afzender versturen is geen misdrijf. Dus moest het proces-verbaal heel exact beschrijven waarom de ontvangst van dit poststuk als bedreiging werd ervaren. Dat dit geen overgevoeligheid aan onze kant was, bleek ‘s avonds wel uit een ingelaste oproep in het tv-programma Opsporing Verzocht. Er waren die dag op diverse plaatsen poederbrieven bezorgd, en dat werd klaarblijkelijk hoog opgenomen. Terwijl wij na enig aarzelen het servicenummer van de politie hadden gebeld, werden kijkers uitgenodigd om bij een poederbrief het alarmnummer 112 te kiezen.

Nederland

meer ‘Nederland’