Vaccins brengen ethische vragen mee: meer vrijheid voor ingeënte mensen?

Achtergrond
Wie worden als eersten gevaccineerd tegen het coronavirus? En moeten ingeënte mensen meer vrijheden krijgen dan weigeraars? Het kabinet beraadt zich momenteel op een nationale vaccinatiestrategie. Daarbij spelen ook ethische overwegingen een rol.
Auke van Eijsden
donderdag 19 november 2020 om 20:12 aangepast 09:50
Een jongen krijgt een vaccinatie toegediend.
Een jongen krijgt een vaccinatie toegediend. beeld SELF magazine
Coronavirus

Den Haag

Nu de introductie van een effectief en veilig vaccin een kwestie van maanden lijkt, maken medische vragen plaats voor ethische. Wie krijgen de eerste schaarse vaccins toegediend? En wat als te weinig Nederlanders zich laten inenten voor die felbegeerde groepsimmuniteit?

Het is gebruikelijk dat bij vaccinaties ethische vragen worden gesteld, zegt universitair hoofddocent rechtstheorie Roland Pierik van de Universiteit van Amsterdam. ‘Maar de meeste discussies gaan doorgaans over het vaccineren van kinderen. Nu zijn het de volwassenen – kinderen lopen juist minder gevaar. Dat geeft een totaal andere dimensie aan zulke vraagstukken.’

Pierik heeft bijgedragen aan het advies dat de Gezondheidsraad donderdag aan het kabinet uitbracht (zie k..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet schaalt verder af: mondkapje niet langer verplicht in ov, testen voor toegang verdwijnt helemaal

Nu de situatie in de ziekenhuizen onder controle blijft, zet het kabinet de volgende stap in de afschaling van de coronabeperkingen: ook grote evenementen worden toegankelijk zonder testbewijs.

Afbeelding

Klinisch psycholoog Irene Blom: ‘De belangrijkste opdracht is omzien naar elkaar’

Corona heeft onze mentale gezondheid weinig goed gedaan, zegt klinisch psycholoog Irene Blom (53), voorzitter van de raad van bestuur van christelijke ggz-instelling De Hoop.

Afbeelding

Dermatoloog ziet huidproblemen ontstaan door mondkapje: ‘Stug materiaal en chemisch bewerkt’

Hoewel de mondkapjesplicht grotendeels verdwijnt, blijft het in het ov nog van kracht. Als gevolg van het mondkapjesgebruik ziet dermatoloog Menno Gaastra 'zeker tien mensen per week extra' langskomen met huidproblemen.

Afbeelding

Studenten blij met versoepelingen. ‘Elke maatregel zijn we liever kwijt dan rijk’

Maandag verviel de maximale groepsgrootte van 75 personen in één ruimte voor het mbo, hbo en de universiteiten. Studentenorganisaties zijn blij, maar roepen het onderwijs ook op oog te hebben voor kwetsbare studenten.

Afbeelding

De eerste golf in Spakenburg: ‘Mensen gingen huilend weg, niet wetend wanneer ze hun echtgenoot zouden zien’

Tegen je gevoel in werken. Dat is Ada Huijgen en Marieke Idema van zorg- en wooncentrum De Haven in Spakenburg sterk bijgebleven van de eerste coronagolf in maart 2020. Ze blikken terug op die periode.

Afbeelding

Nederland was niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis, aldus eerste officiële evaluatie

Nederland was begin 2020 niet ingericht op een pandemie als de coronacrisis. De voorbereiding was gericht op de acute aanpak van ‘flitscrises’, voor slepende crises lag geen plan klaar.