Luister naar

Nederland is massaal aan het puzzelen. Spellenfabrikanten kunnen amper aan de vraag voldoen

Achtergrond
Er is een wereldwijd tekort aan legpuzzels. Door de aanhoudende coronacrisis en de oproep om zo veel mogelijk thuis te blijven, is Nederland massaal aan het puzzelen geslagen.
Loïs Franx
maandag 16 november 2020 om 03:01 aangepast 09:50
Afbeelding
beeld Jorik Algra, Dirk Hol

Amersfoort

‘Het was een gekkenhuis’, blikt vrijwilliger Janna Lofström van de Puzzeltheek in Goor terug op de drukte vlak voor de verplichte sluiting bijna twee weken geleden. De Puzzeltheek bevindt zich op de begane grond bibliotheek Hof van Twente, die door de aanvullende coronamaatregelen de deuren tijdelijk weer moest sluiten. Voordat de bibliotheek op slot ging, liep het storm. ‘Binnen twee uur hadden we 38 puzzels uitgeleend. Mensen gingen ook hamsteren. Normaal nemen ze één puzzel mee, maar nu waren het er soms vier. Dat is het maximale aantal dat iemand mag lenen’, vertelt Lofström.

Sinds de lockdown begin dit jaar zijn legpuzzels zo populair geworden dat er nu nog steeds sprake is van een tekort. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd hebben fabrikanten grote moeite aan de vraag te voldoen. Het productieproces, van het ontwerpen tot het verpakken en verzenden, duurt namelijk enkele weken. Het is moeilijk de productie te verhogen.

‘De vraag naar legpuzzels is eigenlijk niet meer omlaag gegaan sinds maart’, zegt woordvoerder Dave Vonk van spellenfabrikant Ravensburger. ‘Tijdens de zomermaanden gingen mensen liever naar buiten en was er even dip. Daarna nam de vraag weer toe.’ Vonk denkt dat het tekort bij Ravensburger dit jaar niet wordt opgelost. ‘We kunnen nog kleinere leveringen doen aan winkels, maar grote orders zitten er voorlopig niet in’.

Spellenfabrikant Koninklijke Jumbo moest dit jaar ook de productie drastisch opschalen. Woordvoerder Jesse Pijpers: ‘De vraag naar puzzels is in vergelijking met vorig jaar meer dan verdubbeld. Na de explosieve groei in maart hebben wij leveringsproblemen gehad. We kunnen nu weer enigszins aan de vraag voldoen. Het feit dat onze productielijn in Nederland zit helpt daarbij. Het tekort verschilt nu per serie, dus af en toe moeten we ‘nee’ verkopen. Vooral de Jan van Haasteren-puzzels doen het bijzonder goed.’

ongekend

Winkels moeten op tijd hun bestellingen plaatsen om niet mis te grijpen. ‘Wat we nu meemaken is ongekend’, zegt Diana Koerts van spellenwinkel de Spellenpoort in Amersfoort. ‘De verkoop van puzzels en bordspellen zit al een aantal jaar in de lift, maar de producten gaan nu met een sneltreinvaart over de toonbank. De vraag overstijgt de productie. Waar de voorraad bij distributiecentra normaal een jaar meegaat, was in juni alles al weg.’

Ondanks het tekort bij de groothandels, maakt Koerts zich geen zorgen dat haar winkel zonder legpuzzels komt te zitten. ‘We zitten al twintig jaar in de spellenbranche. We doen ons best bij alle distributeurs puzzels bij elkaar te sprokkelen. Daar komt onze ervaring om de hoek kijken. Wij weten waar wij moeten zoeken.’

‘Het is heel ontspannend’, verklaart Pijpers de grote behoefte aan puzzels in coronatijd. ‘Voor corona nam de verkoop van puzzels de laatste jaren al toe. Door de pandemie is de vraag alleen maar omhoog gegaan. Ik denk dat mensen op zoek gaan naar iets anders. Ik zie in mijn omgeving dat ook andere hobby’s in trek raken, zoals koken, skeeleren en breien.’ <

Het liefst strippuzzel

Thomas Noordanus (24) werkt bij Defensie. Hij puzzelt al zolang hij zich kan herinneren.


beeld Jorik Algra

‘Ik geniet ervan, omdat het mij rust brengt. Tijdens het puzzelen kan ik mijn gedachten goed op orde krijgen, maar ik krijg er ook veel voldoening uit om het af te maken en het eindresultaat te zien.

Momenteel ben ik bezig met eentje van 5000 stukjes. Daar was ik al een tijdje naar op zoek, maar het was nog best moeilijk om een puzzel te vinden die betaalbaar was en leuk om te maken. De prijzen zijn de laatste tijd omhoog gegaan, waarschijnlijk vanwege de toegenomen vraag.

Ik maak het liefst strippuzzels, omdat het makkelijker is om op een andere plaats te beginnen wanneer je vastloopt. Bij eentje van een foto gaat dat moeilijker. De strippuzzels die ik het leukste vind om te maken zijn die van Jan van Haasteren, waarin vaak een haai of een slak in verstopt zit, en de Wasgij-puzzels. Bij die laatste zie je het eindresultaat niet op de doos, maar een aanwijzing. Er wordt bijvoorbeeld verschrikt naar iets gekeken en jij moet dan uitvogelen waar de mensen naar kijken. Het is altijd wel verrassend wat daaruit komt.’

Zo door 25 dozen heen

Mirjam Snijders (17) zit in de zesde klas van het vwo. Ze puzzelt al sinds haar tiende.


beeld Dirk Hol

‘Ik weet nog goed dat ik mijn eerste puzzel kocht op Koningsdag op de rommelmarkt in 2013. Het was eentje van een panda. Ik leg verschillende soorten puzzels, maar de enige eis die ik heb is dat ze duizend stukjes of meer bevatten. Anders is het niet uitdagend genoeg. Hoelang ik erover doe, verschilt per puzzel. Bij eentje van duizend stukjes ben ik ongeveer anderhalve dag bezig.

Door corona had ik ineens meer vrije tijd, dus ben ik uit verveling meer gaan puzzelen. In no time was ik door de 25 dozen heen geraakt die we thuis hebben. Gelukkig had mijn oma nog veel oude puzzels van mijn moeder. Daarnaast heb ik geruild met een vriendin, waarvan haar vader het ook als hobby heeft.

Van het tekort merkte ik het meeste in het begin van de lockdown. Ik wilde heel graag een puzzel van Jan van Haasteren met drieduizend stukjes kopen, maar die was steeds uitverkocht. Nu heb ik hem eindelijk. Ik vind het leuk om die serie van hem zonder een voorbeeld te maken, om te kijken hoever ik kom.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.