Een arts gaat na euthanasie bij een ernstig demente vrouw vrijuit. ‘Niet verrassend, wel verontrustend’

Nieuws
Een arts van Expertisecentrum Euthanasie wordt door het Openbaar Ministerie (OM) niet vervolgd voor het uitvoeren van een euthanasie bij een ernstig dementerende vrouw. Niet verrassend, wel verontrustend, vindt medisch ethicus Theo Boer.
Rick Moeliker
vrijdag 13 november 2020 om 03:01 aangepast 10:56
Medisch ethicus Theo Boer is niet verbaasd over de uitspraak.
Medisch ethicus Theo Boer is niet verbaasd over de uitspraak. beeld Dick Vos

Den Haag

Het OM liet donderdagmiddag weten dat er onvoldoende bewijs is voor een strafrechtelijk verwijt. De zaak speelde in 2017; de vrouw van 67 jaar was op dat moment wilsonbekwaam, maar had eerder in haar wilsverklaring aangegeven euthanasie te willen wanneer ze vanwege haar dementie in een zorginstelling zou moeten worden opgenomen. Haar wilsverklaring was verder erg ‘summier’, schrijft het OM, waardoor niet precies duidelijk was welk lijden de vrouw wilde voorkomen.

De arts van het Expertisecentrum Euthanasie (voorheen Levenseindekliniek) oordeelde dat de vrouw in een situatie terecht was gekomen die ze niet had gewild en daarom ondraaglijk en uitzichtloos leed. Een onafhankelijke SCEN-arts oordeelde echter dat hiervan geen sprake wa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.