Viruswaarheid spant kort geding aan tegen staat • Aantal coronabesmettingen daalt licht

Nieuws
In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle corona-ontwikkelingen, met name op het gebied van geloof en kerk.
redactie nd
maandag 9 november 2020 om 02:59
Medewerkers op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Door de coronacrisis hebben ziekenhuizen het heel druk.
Medewerkers op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Door de coronacrisis hebben ziekenhuizen het heel druk. beeld anp Bart Maat

Kort overzicht:

• Het aantal coronagevallen daalt weer na een paar dagen stijging. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5941 nieuwe coronagevallen geregistreerd bij het RIVM. Dat zijn 167 minder dan vrijdag.
• Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod waar het kabinet naar verwachting nog deze week mee komt. Dat geldt ook voor carbidschieten.
Door de coronapandemie hebben Afrikaanse natuurparken geen inkomsten meer uit toerisme. Hoe moet het verder? ‘Corona is voor het toerisme niet een pauze, maar een reset.’


  • 9 nov 2020, 17:46

    Viruswaarheid spant kort geding aan tegen staat

    Viruswaarheid spant een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat waarin zij een einde eist aan ‘de massale coronatestcampagne'. Volgens de actiegroep is de gebruikte PCR-test niet geschikt om vast te stellen of iemand geïnfecteerd is met het coronavirus.

    ‘De bijsluiter van deze PCR-testen vermeldt uitdrukkelijk dat een positieve test niet betekent dat iemand drager is van het virus. Het gebruik van de test voor dit doel is bovendien niet goedgekeurd door de Europese Unie', aldus de groep.

    Volgens Viruswaarheid gebruikt de overheid deze uitslagen om de coronamaatregelen te rechtvaardigen. ‘In de ‘Routekaart Coronamaatregelen’ is het aantal positieve testen per 100.000 inwoners direct gekoppeld aan het op- en afschalen van maatregelen. Het coronabeleid is gebaseerd op drijfzand. Het kabinet rechtvaardigt de maatregelen op een voor dat doel ongeschikte test. Dat is onrechtmatig', aldus woordvoerder Jeroen Pols van Viruswaarheid.

    Het kort geding dient 25 november 2020 voor de rechtbank in Den Haag.

  • 9 nov 2020, 16:42

    LCPS: Aantal coronapatiënten op ic iets afgenomen

    In Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag 56 coronapatiënten minder dan vrijdag. Het zijn er in totaal 2125, daarvan liggen 595 Covid-patiënten op de intensive care, 14 minder dan vrijdag. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

    Het verplaatsen van coronapatiënten vanuit regio's waar de druk hoog is naar ziekenhuizen in regio's waar minder ernstige coronagevallen zijn, gaat intussen door. Het afgelopen etmaal zijn 35 patiënten, onder wie 6 ic-patiënten, verplaatst naar ziekenhuizen in andere regio’s.

    Het aantal coronapatiënten op de ic's schommelde rond de 600. De afnemende coronadrukte in ziekenhuizen volgt op meerdere aanscherpingen van het kabinetsbeleid. Na het instellen van deze strengere maatregelen is het aantal nieuwe besmettingen op weekbasis flink gedaald.

  • 9 nov 2020, 16:30

    Aantal nieuwe coronagevallen daalt voor het eerst sinds dinsdag

    Het aantal nieuwe coronagevallen is voor het eerst sinds dinsdag gedaald. Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5941 positieve tests geregistreerd.

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had op vrijdag 6109 nieuwe gevallen gemeld, maar dat is zaterdag bijgesteld naar 6108. Donderdag werden 5651 nieuwe gevallen gemeld, woensdag 5417 en dinsdag 4681.

    In Rotterdam zijn het afgelopen etmaal 328 besmettingen vastgesteld, in Amsterdam kwamen 308 gevallen aan het licht, in Den Haag 154, in Tilburg 130 en 118 in Den Bosch. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond kende met 670 de meeste nieuwe besmettingen. Midden- en West-Brabant telde er 578, Haaglanden 394, Amsterdam-Amstelland 367 en Gelderland-Zuid 185.

    Het aantal sterfgevallen door corona steeg afgelopen etmaal met 86. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 54 sterfgevallen gemeld.

  • 9 nov 2020, 12:01

    Politie grijpt in bij feesten op meerdere plekken

    De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een einde gemaakt aan feesten op meerdere plekken: in Hoofddorp, Amstelveen en Maastricht. In een woning in Hoofddorp waren ongeveer vijftig mensen, in Maastricht zijn 48 aanwezigen die feestvierden in een voormalig klooster aan de Tongerseweg op de bon geslingerd. Eerder die dag kregen achttien aanwezigen op een groot feest aan de Jeruzalemweg in Maastricht ook al een proces-verbaal, meldt de politie. Ze zijn beboet vanwege het niet naleven van de coronamaatregelen.

    Bij het feest in het studentencomplex aan de Tongerseweg in Maastricht is ook de geluidsapparatuur in beslag genomen. Een deel van de feestvierders in het pand aan de Jeruzalemweg ging ervandoor toen ze de politie zagen aankomen.

    Ook heeft de politie een illegaal feest in het Amsterdamse Bos kunnen voorkomen. Daar mag vanwege de coronamaatregelen na 00.00 uur niemand meer zijn. Rond 00.30 uur kreeg de politie een tip over het illegale feest aan de Blekerskade in Amstelveen. Ter plekke bleek bij de onderdoorgang van de A9 een groep van ongeveer honderd feestgangers te staan. Ook van hen ging een aantal er gelijk vandoor. Toch heeft de politie ook meerdere personen en voertuigen gecontroleerd.

    Ook zaterdagavond is de politie extra alert op dit soort samenkomsten. "Hoewel we snappen dat dergelijke gezelligheid erg gemist wordt, zijn we hier streng op.'

    De politie greep de afgelopen weken regelmatig in bij dit soort illegale feesten. Organisatoren van illegale feesten riskeren een boete van 4000 euro. Voor bezoekers die de coronaregels overtreden, zijn de boetes onlangs verlaagd van 395 euro naar 95 euro.

  • 9 nov 2020, 11:29

    Toerisme in Afrikaanse natuurparken was een betrouwbare inkomstenbron: ‘We moeten het businessmodel herzien’

    Veel natuurparken in Afrika zijn voor hun inkomsten volledig afhankelijk van toeristen. Hoe moet het verder nu die er door de coronapandemie niet meer zijn? ‘Corona is voor het toerisme niet een pauze, maar een reset.’

  • 9 nov 2020, 08:48

    Sinterklaas komt aan in het land, de vraag is waar?

    Sinterklaas komt zaterdag weer in het land. Maar waar de goedheiligman en zijn gevolg voet aan wal zetten, is nog de vraag. De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar vanwege het coronavirus zonder publiek en daarom is de locatie niet vooraf bekendgemaakt.

  • 9 nov 2020, 14:23

    Aantal nieuwe coronagevallen stijgt voor derde dag op rij

    Voor de derde dag op rij is het aantal nieuwe coronagevallen gestegen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 6109 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had op donderdag 5651 nieuwe gevallen gemeld, op woensdag 5417 en op dinsdag 4681.

    Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 54. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 89 sterfgevallen gemeld.

  • 9 nov 2020, 14:12

    Vuurwerkbranche uitgenodigd voor gesprek met kabinet

    De vuurwerkbranche is door het kabinet uitgenodigd om volgende week te komen praten. Dat zegt Marcel Teunissen, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

    ‘Er zijn wat data voor volgende week in potlood doorgegeven', aldus Teunissen, die verder niet kan ingaan op de onderwerpen die er besproken zullen worden. De belangenvereniging hoopt dat het vuurwerkverbod waar het kabinet op lijkt in te zetten, niet doorgaat. Een verbod zou betekenen dat vuurwerkhandelaren dit jaar geen inkomsten hebben. De belangenvereniging merkte eerder deze week al dat consumenten vanwege het mogelijke verbod de hand op de knip houden.

    Het kabinet overlegt nog over een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk komende jaarwisseling. De beslissing over het verbod wordt deze vrijdag verwacht. In een advertentie betoogde BPN donderdag nog dat de politiek het coronavirus misbruikt om een algeheel vuurwerkverbod te forceren.

  • 9 nov 2020, 13:59

    Bijna 300 nieuwe coronagevallen op de Antillen

    Op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten zijn in de afgelopen week 278 coronagevallen vastgesteld. Daarvan was meer dan de helft op Curaçao. Dat eiland telde 161 positieve tests. Op Aruba kwamen 78 gevallen aan het licht.

    Sinds het begin van de uitbraak zijn in totaal 6876 coronagevallen vastgesteld in de drie landen en de drie bijzondere gemeenten. De grote piek was begin augustus.

    Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam vrijdag voor het eerst met totaalcijfers over het Caribische deel van het Koninkrijk. Die gegevens worden voortaan elke vrijdag naar buiten gebracht, zoals het RIVM elke dinsdag met weekcijfers voor Nederland komt.

    In de afgelopen dagen zijn vier sterfgevallen gemeld op Aruba en één in Sint Maarten. Het dodental steeg daarmee naar 71. Momenteel liggen acht mensen in een ziekenhuis op Aruba, acht in Sint Maarten en zeven op Curaçao.

  • 9 nov 2020, 11:02

    Inmiddels ruim 1 miljoen minder verwijzingen naar specialist

    Het totale aantal verwijzingen naar de medisch specialistische zorg is inmiddels 1,03 miljoen lager dan het vermoedelijk zonder corona zou zijn geweest. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat hier om het totale aantal uitgebleven verwijzingen sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart.

    Het aantal verwijzingen vorige week lag op 72 procent van het aantal dat normaal zou worden verwacht. Dat percentage is de afgelopen weken ongeveer stabiel, aldus de autoriteit. ‘Dat huisartsen minder verwijzen betekent niet dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Een deel van deze zorg zal niet ingehaald worden, bijvoorbeeld omdat patiënten door de huisarts behandeld kunnen worden of omdat klachten vanzelf overgaan”, benadrukt de autoriteit.

    Dat iemand niet wordt doorverwezen, hoeft dus niet altijd een probleem op te leveren. De autoriteit is echter wel extra bezorgd over het verminderde aantal verwijzingen door huisartsen in verband met (mogelijke) kanker. Dat lag afgelopen week op 73 procent van wat het waarschijnlijk zou zijn geweest zonder corona.

  • 9 nov 2020, 09:39

    Impact corona op Nederland minder sterk dan in hele EU

    De Nederlandse economie lijkt iets beter bestand tegen de impact van de coronacrisis dan Europa als geheel. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) momenteel 3 procent onder dat van eind 2019, voorafgaand aan de crisis. In de Europese Unie is de krimp gemiddeld 4 procent.

    Volgens het CBS is het patroon van de coronacrisis in veel economieën hetzelfde. Het eerste kwartaal van dit jaar was sprake van een lichte krimp. In het tweede kwartaal kwam de grote klap gevolgd door herstel in het derde kwartaal.

    Het CBS zet de prestatie van de Nederlandse economie ook af tegen grote Europese landen als Frankrijk en Duitsland. In die landen blijven de economieën ruim 4 procent onder het niveau van eind 2019.

  • 9 nov 2020, 08:44

    ‘Werkgevers willen belastingvrije vergoeding voor thuiswerken’

    Werkgevers willen dat de vergoeding voor thuiswerken belastingvrij wordt en dat er een aanpassing komt van de vaste reiskostenvergoeding. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, dat honderden leden hierover ondervroeg. Want ook na de coronacrisis verwacht het overgrote deel van de werkgevers dat thuiswerken de norm wordt en werknemers minimaal twee dagen per week thuis werken, zegt de AWVN.

    Werkgevers kunnen nu nog reiskosten belastingvrij uitkeren, maar per 1 januari 2021 vervalt dit voordeel. Daarnaast is er nog geen belastingvoordeel voor een thuiswerkvergoeding. Twee op de vijf werkgevers zegt tegen de AWVN dat de huidige belastingwetgeving hen beperkt in het uitkeren van geld voor thuiswerken.

    Het merendeel van de ondervraagden geeft aan de bestaande vergoedingen voor reiskosten en thuiswerken te willen aanpassen. Werkgevers denken dan na over een thuiswerkvergoeding en een lager bedrag voor reiskosten. Werkgevers willen ook af van de vaste reiskosten en alleen de gemaakte reiskosten betalen. De AWVN adviseert werkgevers die de reis- en thuiswerkkosten willen betalen om een speciaal budget per werknemer hiervoor te maken.

  • 9 nov 2020, 08:01

    Stichting compenseert eigen risico zorgpersoneel met corona

    Zorgmedewerkers met een collectieve IZZ Zorgverzekering krijgen hun verplichte eigen risico van 385 euro gecompenseerd als zij zelf corona hebben opgelopen en daardoor hun eigen risico moeten aanspreken. Daarmee wil Stichting IZZ, een ledencollectief van mensen in de zorg, zorgmedewerkers extra steun en waardering geven.

    In totaal 230.000 zorgmedewerkers hebben de collectieve IZZ Zorgverzekering. De verwachting is dat er 450 verzoeken tot compensatie van het eigen risico binnenkomen, en nog eens 500 verzoeken om gedeeltelijke compensatie. ‘Bijvoorbeeld doordat mensen medicijnen nodig hadden', aldus een persvoorlichter van de stichting. De stichting verwacht dit en volgend jaar in totaal 230.000 euro voor de regeling nodig te hebben, waarvan het grootste deel zal opgaan aan het eigen risico. De stichting betaalt dit uit het eigen vermogen.

  • 9 nov 2020, 07:22

    ‘Twijfel bij kwart ouderen over vaccinatie tegen coronavirus’

    Hoewel een meerderheid van de ouderen (65,5 procent) zich direct wil laten vaccineren zodra een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is, bestaat er ook veel twijfel. Ruim een kwart (27,2 procent) van de ouderen geeft aan zich niet direct te laten vaccineren, 7,3 procent weet het nog niet. Dit is de uitkomst van een onderzoek onder 521 leden van het ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds.

    Volgens het onderzoek zijn mannen eerder geneigd een vaccin te nemen dan vrouwen (respectievelijk 70,4 procent tegen 62,1 procent). Mensen op oudere leeftijd laten zich ook liever vaccineren. Dit loopt op van 44,9 procent onder mensen jonger dan 65 jaar tot 75 procent onder 85+’ers. 72,3 procent van de mensen die zich als risicogroep zien, wil zich laten vaccineren. Dat betekent ook dat ruim een kwart hier nog twijfels over heeft.

    Er zullen straks niet meteen genoeg vaccins zijn om te verdelen onder alle Nederlanders. Het Nationaal Ouderenfonds vindt het belangrijk dat er goed wordt nagedacht welke mensen en bevolkingsgroepen als eerste toegang krijgen tot het vaccin. ‘Ouderen lopen grotere gezondheidsrisico’s, we hopen dat een groot deel van de eerste vaccins aan hen beschikbaar wordt gesteld”, zegt Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

  • 9 nov 2020, 06:56

    Aantal banen stijgt met recordaantal, werkloosheid stijgt ook

    De arbeidsmarkt is wat opgekrabbeld na de enorme coronaklap van het tweede kwartaal. In de afgelopen periode kwamen er een recordaantal van 164.000 banen bij en ook het aantal vacatures nam toe. Het aantal werklozen was met 419.000 wel hoger dan het voorgaande kwartaal. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat meer mensen op zoek gingen naar werk.

    De grootste toename in het aantal banen was te zien in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca. De recordstijging van het aantal mensen met een baan volgt op een recorddaling. In het tweede kwartaal van het jaar verdwenen nog 297.000 banen. Het CBS noemde dat "een ongekende afname". Het aantal werklozen groeide in het derde kwartaal met 70.000 naar 419.000. Dat is 4,5 procent van de beroepsbevolking.

    Eind september was het aantal openstaande vacatures opgelopen tot 216.000, 16.000 meer dan een kwartaal eerder. Door de coronacrisis was het aantal vacatures in de eerste helft van het jaar nog teruggelopen met 30 procent. De meeste vacatures stonden open in de handel, zorg en zakelijke dienstverlening. Samen waren die bedrijfstakken goed voor de helft van het aantal openstaande vacatures.

    De uitzendbranche lijkt nauwelijks te herstellen van de coronaklap in het tweede kwartaal. Toen daalde het aantal banen in de sector met bijna 16 procent. De afgelopen periode steeg het aantal met 17.000 uitzendkrachten en dat komt neer op 2,6 procent. Hoewel het aantal vacatures in het derde kwartaal wat herstelde, liep het aantal werklozen sneller op. Daardoor is de spanning op de arbeidsmarkt in het derde kwartaal verder gedaald tot 51 vacatures per 100 werklozen. Een kwartaal eerder waren dat er nog 57.

    DONDERDAG 12 NOVEMBER:

  • 9 nov 2020, 20:12

    Urk is een coronabrandhaard: mensen blijven bij elkaar over de vloer komen

    Urk kleurt rood op de coronakaart, met naar verhouding het hoogste aantal nieuwe besmettingen van het land. Wekenlang bleven de besmettingscijfers juist laag. Waar komt de explosieve groei vandaan?

  • 9 nov 2020, 19:13

    Macron: ook arme landen hebben recht op coronavaccin

    In de internationale race om een coronavaccin mogen arme landen niet aan de kant worden gezet. Er moeten voldoende vaccins voor deze landen worden geproduceerd. Dat heeft het Franse staatshoofd Emmanuel Macron donderdag gezegd bij de opening van het jaarlijkse Vredesforum in Parijs, een internationale bijeenkomst die dit jaar grotendeels gaat over het garanderen van wereldwijde toegang tot coronavaccins en behandelingen van de ziekte veroorzaakt door het virus.

    ‘We zullen niet winnen van het virus als we een deel van de mensheid in de steek laten', waarschuwde hij. Het regeringshoofd van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, voegde eraan toe: ‘Niemand is veilig totdat we allemaal veilig zijn.’ De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO Tedros Ghebreyesus sloot zich hierbij aan. Hij waarschuwde ervoor dat als mensen in armere landen niet gevaccineerd kunnen worden, ‘het virus zich zal blijven verspreiden en het economisch herstel wereldwijd zal worden vertraagd'.

  • 9 nov 2020, 14:47

    Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen verder gedaald

    Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw afgenomen, van 2277 tot 2201. Dat zijn 76 Covid-patiënten minder dan woensdag in het ziekenhuis lagen, een afname van 3,4 procent. De grootste daling deed zich voor op de verpleegafdelingen, waar 65 bedden van coronapatiënten vrijkwamen.

    De intensivecareafdelingen noteerden een afname van 11 mensen met Covid-19, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  • 9 nov 2020, 14:22

    Aantal nieuwe coronagevallen stijgt weer

    Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5658 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is hoger dan woensdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5418 gevallen meldde. Op dinsdag meldde het instituut 4682 positieve tests.

    Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 89. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend waren 76 sterfgevallen gemeld.

  • 9 nov 2020, 13:42

    Al duizenden deelnemers aan corona-onderzoek met tbc-middel

    Duizenden kwetsbare ouderen hebben zich sinds september laten vaccineren met het tuberculosevaccin BCG in de strijd tegen Covid-19. De 4000 ouderen doen mee met een grootschalig onderzoek dat in twintig deelnemende Nederlandse ziekenhuizen loopt. Coronaminister Hugo de Jonge bezocht donderdagochtend het UMC Utrecht om zich te laten bijpraten door de hoofdonderzoekers.

    De minister ziet de studie als een van de kansrijke projecten in de strijd tegen corona. Een deelnemer liet hem weten niet te hebben getwijfeld om mee te werken aan het onderzoek. ‘Als ik zo mijn steentje kan bijdragen? En het kost mij sowieso relatief weinig moeite', motiveerde de patiënt zijn overwegingen.

  • 9 nov 2020, 13:20

    Broeders van Taizé bakken koekjes van eigen deeg

    De oecumenische kloostergemeenschap van Taizé (Frankrijk) aanvaardt geen giften en leeft van de verkoop van wat de broeders zelf produceren. Maar voor die verkoop is Taizé veelal afhankelijk van wat in de eigen winkel wordt verkocht.

    Omdat er door de tweede Franse lockdown geen bezoekers meer zijn is de gemeenschap een paar dagen geleden via internet begonnen met de verkoop van ‘Les carrés de Taizé’ (de vierkantjes van Taizé), vertelt broeder Jasper.

  • 9 nov 2020, 12:59

    Sterretjes mogen nog met oud en nieuw, net als carbidschieten

    Klein vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden, bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes, valt niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod waar het kabinet naar verwachting nog deze week mee komt. Dat geldt ook voor carbidschieten, een traditie die vooral in de noordelijke en oostelijke provincies populair is, melden Haagse bronnen.

    Het kabinet wil vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling verbieden om de hulpdiensten te ontlasten. Jaarlijks melden zich honderden mensen op de spoedeisende hulp of huisartsenpost met verwondingen die zij hebben opgelopen door vuurwerkongelukken. Die extra toeloop kan de toch al overbelaste zorg er in coronatijd niet bij hebben.

    De veiligheidsregio’s IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland meldden eerder al dat carbidschieten daar gewoon mag rond de jaarwisseling. De traditie met de hard knallende melkbussen valt niet onder de landelijke vuurwerkregels. Gemeenten kunnen daardoor zelf bepalen of het wordt toegestaan.

  • 9 nov 2020, 11:26

    Coronacijfers België dalen, maar sterftecijfers blijven stijgen

    Het aantal nieuwe coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en ic-patiënten met Covid-19 in België blijft dalen. Maar het aantal mensen dat door het virus overlijdt, blijft in het land omhooggaan.

    Tussen 2 en 9 november bezweken dagelijks gemiddeld 199 patiënten, ofwel 32 procent meer dan in de week ervoor, tonen de jongste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Tijdens de piek half april overleden dagelijks gemiddeld 250 zieken door Covid-19. Het totaal aantal overlijdens als gevolg van het virus in België is nu opgelopen tot 13.758.

    Het aantal coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen is volgens de laatste cijfers onder de 7000 gezakt. Gemiddeld werden de afgelopen zeven dagen elke dag 520 mensen met corona opgenomen, 24 procent minder dan de week ervoor. Er liggen nu 6876 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 1463 op de intensivecareafdelingen.

  • 9 nov 2020, 10:36

    Column: Hugo de Jonge had goed nieuws. Maar daar kunnen we helemaal niet mee omgaan

    De daling is ingezet, zei minister De Jonge woensdag. Voor veel mensen zal dit het startsein zijn om weer gewoon te gaan doen.

    Alsof je bij een vliegtuig dat gaat dalen ook meteen kunt uitstappen, schrijft André Zwartbol.

  • 9 nov 2020, 09:42

    'Fans moeten bewijzen coronavrij te zijn bij bezoek evenement'

    Om een concert of een sportwedstrijd te mogen bezoeken, moeten fans kunnen aantonen dat ze coronavrij zijn. Dat kan door het laten zien van een negatieve testuitslag of een bewijs van een vaccinatie. Daarvoor pleit kaartjesverkoper en concertpromotor Live Nation Entertainment die een plan voor het hervatten van live-evenementen uit de doeken deed.


    anp

  • 9 nov 2020, 08:29

    President Oekraïne in ziekenhuis om coronabesmetting

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski is opgenomen in het ziekenhuis nadat hij positief was getest op het coronavirus. De 42-jarige politicus wil zich goed isoleren en voorkomen dat andere mensen worden blootgesteld aan het virus, zegt zijn woordvoerster. De president zou niet ernstig ziek zijn.

    Naast Zelenski hebben honderdduizenden andere Oekraïners het virus opgelopen. In het Oost-Europese land zijn sinds het begin van de pandemie meer dan een half miljoen besmettingen gemeld. Minister van Volksgezondheid Maksym Stepanov zei donderdag dat bij nog eens 11.057 mensen is vastgesteld dat ze het virus onder de leden hebben, de grootste stijging tot dusver.

  • 9 nov 2020, 06:53

    Voor zo'n 10 musea dreigt sluiting binnen een half jaar

    Zo'n tien musea verwachten binnen een half jaar definitief te moeten sluiten door de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête die de Museumvereniging donderdag publiceert. Daaraan is meegedaan door zo'n 60 procent van de leden van de brancheorganisatie. Van hen verwacht ongeveer een kwart het nog hoogstens een jaar te kunnen volhouden.

    Het kabinet heeft tijdens de crisis al vroeg noodsteun geregeld in de vorm van regelingen met de namen NOW, TOGS en TVL. Ook heeft de minister van OCW sectorspecifieke steun toegezegd. In totaal gaat het tot 1 juli 2021 om zo'n 1,5 miljard euro. Toch komt het geld niet altijd daar terecht waarvoor het bedoeld is, stelt de Museumvereniging.

  • 9 nov 2020, 06:17

    Vuurwerkhandel: politiek misbruikt virus voor algeheel verbod

    ‘De politiek misbruikt het coronavirus om een algeheel vuurwerkverbod te forceren”. Dat schrijven de Nederlandse vuurwerkhandelaren op een paginagrote advertentie met de kop ‘Wij zeggen alvast sorry!’ die donderdag in enkele landelijke dagbladen staat.

    ‘Wij weten dat onze zorg onder druk staat en jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen zich melden op de Spoed Eisende Hulp (SEH). We weten ook dat slechts 385 daarvan vuurwerkgerelateerd zijn. En wij weten ook dat je daar het letsel door illegaal en onlangs verboden vuurwerk afhaalt, er niet veel letsel meer overblijft,’ zo is te lezen in de advertentie die een initiatief is van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

    Volgens de vuurwerkhandel zal een vuurwerkverbod de problemen in de maatschappij en de druk op de zorg niet oplossen. ‘Het algehele vuurwerkverbod willen sommige partijen al jaren, een gedeeltelijk verbod gaat ze niet ver genoeg. En nu kunnen ze het coronavirus hiervoor misbruiken.’

    Woensdag 11 november:

  • 9 nov 2020, 21:05

    Boete voor niet-dragen mondkapje wordt 95 euro

    De boete voor het niet dragen van een mondkapje in ruimtes waar dat wel verplicht is, wordt 95 euro. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De hoogte van het bedrag is in lijn met andere boetes voor corona-overtredingen. Er volgt dan ook geen strafblad op een mondkapjesboete.

    De mondkapjesplicht in alle publieke binnenruimten die het kabinet wil instellen, gaat uiterlijk 1 december van kracht. Vanaf dan gelden ook de boetes. De geldboete die wordt opgelegd als mensen zich niet houden aan de afstandsregel van 1,5 meter was in eerste instantie 390 euro. Die is echter vorige maand verlaagd naar 95 euro.

  • 9 nov 2020, 19:43

    Kabinet verwacht eind dit jaar einde aan nertsenhouderijen

    Het kabinet gaat ervan uit dat eind dit jaar geen nertsen meer worden gehouden in Nederland. Landbouwminister Carola Schouten zegt snel met een stoppersregeling te komen. Volgens sectororganisaties zullen in dat geval voor eind december alle resterende dieren zijn gedood en afgevoerd.

    De Tweede Kamer wil voor het einde van het jaar een definitief einde aan de nertsensector, nu in Denemarken een gemuteerde variant van het coronavirus rondgaat die zijn oorsprong vindt bij de pelsdieren. Het kabinet mikte tot dusver op een einddatum van 1 maart 2021. Dat was bijna drie jaar eerder dan eerder was afgesproken.

    Schouten meldt verder dat de opsporingsdienst van de NVWA klaar is met een onderzoek naar eventuele opzettelijke besmettingen van nertsen. Dit heeft ‘geen informatie opgeleverd die wijst op een opzettelijke besmetting van nertsen door houders”. In overleg met het Openbaar Ministerie is het onderzoek afgesloten.

  • 9 nov 2020, 19:04

    Geen thuisquarantaine meer na werk of studie over de grens

    Mensen die over de grens werken of studeren in risicogebieden, in bijvoorbeeld België of Duitsland, hoeven niet meer oneindig in thuisquarantaine. Volgens de regels zou dat wel moeten, maar coronaminister Hugo de Jonge noemt dat ‘disproportioneel’ omdat de quarantaineperiode dan na elke werk- of studiedag opnieuw zou beginnen.

    Een gedeeltelijke uitzondering was voor hen al mogelijk, bijvoorbeeld voor werkverkeer. Maar alles wat daarbuiten valt, zoals een wandeling, mag niet. Wie de oude regels volgde, zou alleen nog eindeloos heen en weer naar werk kunnen. Daar komt met de volledige uitzondering voor deze groep een einde aan.

    Men moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om een uitzondering te krijgen. Studenten moeten ingeschreven staan bij een instelling die in een ander land ligt dan hun woonplaats. Ook moet hun aanwezigheid bij lessen noodzakelijk zijn. Grenswerkers moeten tenminste één keer per week binnen de Europese Unie de grens overgaan voor hun woon-werkverkeer. Ook voor hen geldt dat zij fysiek op werk aanwezig moeten zijn.

  • 9 nov 2020, 17:20

    Meerderheid Kamer wil voor de kerst stop op nertsenhouderij

    Een meerderheid van de Tweede Kamer wil voor de kerst een stop op de nertsenhouderij. Een voorstel van GroenLinks om uiterlijk eind november al met een verbod te komen, kan op steun van de PVV, SP, PvdA, en Partij voor de Dieren rekenen. Ook D66 wil dat het verbod veel eerder komt dan maart, maar vreest dat zo'n abrupte stop voor chaos gaat zorgen.

    'We willen geen Deense toestanden', zegt Kamerlid Tjeerd de Groot over de chaos die in het land is ontstaan. Wel wil hij dat er voor de kerst een verbod op het houden van nertsen komt. De Kamer spreekt woensdagavond in een spoeddebat met coronaminister Hugo de Jonge en landbouwminister Carola Schouten over de nertsenhouderij, nu met argusogen naar Denemarken wordt gekeken.

    GroenLinks en andere oppositiepartijen roepen het kabinet op om met een beroep op de Wet publieke gezondheid de nertsenfokkerij 'uiterlijk eind november' te verbieden. 'Alle nertsen nog deze maand Nederland uit', zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. Volgens De Groot moet het zorgvuldiger, maar ook hij vindt dat het kabinet veel te lang wacht. Het verbod dat in maart ingaat, komt volgens hem te laat. De partijen hebben D66 nodig voor een meerderheid. Het kabinet ziet nog weinig reden tot ingrijpen. Dat zei De Jonge dinsdag nog tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer. 

  • 9 nov 2020, 15:03

    Iets minder coronapatiënten opgenomen, kleine stijging op ic's

    Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met nog eens 18 afgenomen, van 2295 tot 2277.

    Die afname is alleen merkbaar op verpleegafdelingen. Intensivecareafdelingen noteerden juist een kleine toename. Daar liggen nu in totaal 606 Covid-patiënten, 8 meer dan een dag eerder, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekend.

  • 9 nov 2020, 14:46

    Dit jaar geen bindend studieadvies voor hbo, wel op universiteit

    Dit studiejaar geldt er geen bindend studieadvies (bsa) in het hbo, maar wel op de universiteit. Dat zegt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hbo-studenten hebben meer last van de coronacrisis, omdat zij over het algemeen meer praktijkonderwijs of stages hebben. Als zij dit collegejaar hun bsa niet halen, kunnen ze dat volgend collegejaar alsnog doen. Studenten die het bsa niet halen, kunnen normaal niet door naar het volgende jaar.

    Omdat het onderwijs op universiteiten wel grotendeels doorgaat, denken zij niet dat veel studenten dit jaar vertraging gaan oplopen. De instellingen zien daarom geen aanleiding voor een ‘generieke coulancemaatregel'. Als er aanleiding toe is, kunnen specifieke opleidingen er alsnog voor kiezen om studenten tegemoet te komen. Studenten van die opleidingen worden hier voor 1 februari 2021 over geïnformeerd.

  • 9 nov 2020, 14:28

    Aantal nieuwe coronagevallen met ruim 700 gestegen

    Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5424 nieuwe coronagevallen geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Dat zijn er 738 meer vergeleken met dinsdag, toen het instituut 4686 gevallen turfde. Het waren er aanvankelijk 4695, maar dat is woensdag bijgesteld.

    In de afgelopen zeven dagen zijn 41.394 positieve coronatests geregistreerd, aanzienlijk minder dan de voorgaande week.

  • 9 nov 2020, 14:11

    Minister spreekt van 'misverstand': geen voordeel na vaccinatie

    Mensen die een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus, krijgen in algemene zin geen extra voordelen ten opzichte van mensen die het vaccin weigeren. Wel kan het zo zijn dat groepen die eerder gevaccineerd zijn, zich niet aan bepaalde coronaregels hoeven te houden. Dat zegt minister Hugo de Jonge nadat onrust was ontstaan over zijn uitspraken dat bepaalde coronaregels langer gelden voor mensen zonder vaccinatie.

    Kamerleden als PVV-leider Geert Wilders en Henk Krol reageerden woedend op de opmerkingen van De Jonge in het AD. Als bepaalde maatregelen voor niet-gevaccineerde mensen langer gelden dan voor mensen met een vaccin, zou dat eigenlijk neerkomen op een vaccinatieplicht, zeggen zij. Dat terwijl het kabinet steeds heeft beloofd dat vaccineren niet verplicht wordt. Die plicht komt er echt niet, benadrukte De Jonge nog maar eens.

  • 9 nov 2020, 13:42

    OM vervolgt Brabanders voor vernielen corona-unit

    Het Openbaar Ministerie vervolgt een 25-jarige inwoner van Beek en Donk en een 21-jarige man uit Gemert voor het vernielen van een speciale coronapost in het Brabantse Beek en Donk. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de testlocatie door zeer zwaar vuurwerk vernield.

    Beide verdachten zijn maandag door de politie opgepakt. Ze bekenden in hun verhoor dat ze betrokken waren bij de vuurwerkaanslag, die gepleegd zou zijn uit onvrede met de coronamaatregelen. Het tweetal is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalde dat de twee nog zeker twee weken langer blijven vastzitten, maakte het OM woensdag bekend. De verdachten zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

  • 9 nov 2020, 12:48

    Commissie geeft groen licht voor tekenen contract Pfizer-vaccins

    EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) heeft woensdag toestemming gekregen van het dagelijks bestuur van de Europese Unie om een contract voor de levering van coronavaccins met BioNTech-Pfizer te tekenen. Daarmee wil de EU 200 miljoen doses veiligstellen, met een optie op nog eens 100 miljoen vaccins.

    De lidstaten krijgen vijf werkdagen de tijd om het Brussel te laten weten als ze niet aan het contract mee willen doen. Nederland maakt geen gebruik van deze ‘opt-out’-mogelijkheid, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. 

  • 9 nov 2020, 12:38

    Rutte en De Jonge online bestookt met vragen over vuurwerk

    Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge kregen tijdens een tweede sessie op sociale media, waarin ze vragen over het coronabeleid beantwoorden, veel boze reacties op het vuurwerkverbod voor aanstaande jaarwisseling. De chatruimte naast de video op Youtube liep vol met de hashtag #geenvuurwerkverbod.

    Kijk hier de livestream terug:


  • 9 nov 2020, 12:18

    Defensie ziet volgend jaar af van Luchtmachtdagen

    Volgend jaar worden er geen Luchtmachtdagen gehouden, laat het ministerie van Defensie woensdag weten. Het tweedaagse evenement dat ongeveer een kwart miljoen bezoekers trekt, zou plaatsvinden op vliegbasis Gilze-Rijen.

    Door het coronavirus zijn momenteel geen grootschalige evenementen mogelijk en het is onduidelijk of het in de zomer al wel weer kan, aldus Defensie. Ook heeft de Luchtmacht andere prioriteiten zoals het deelnemen aan grote oefeningen zodra dat weer mogelijk is.


    anp

  • 9 nov 2020, 12:17

    Tweede coronagolf in België lijkt piek voorbij

    De daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België zet door. Ook het aantal ziekenhuisopnames en opnames op de intensivecareafdelingen blijft afnemen. ‘We zien de dalingen bij alle leeftijdsgroepen', zei viroloog Steven Van Gucht op een persconferentie van het crisiscentrum.

    Volgens Van Gucht lijkt het erop dat door ‘de inspanningen van iedereen’ het ergst denkbare scenario in de zorgsector vermeden wordt. Hij hoopt dat het aantal patiënten op de ic’s niet meer toeneemt, maar de situatie in de ziekenhuizen is nog steeds ‘zeer zwaar'. Momenteel liggen 7058 mensen in het ziekenhuis, van wie 1470 op de ic’s. Voor het eerst sinds september bleef het aantal coronapatiënten dat op de intensive care moet worden opgenomen dagelijks gemiddeld berekend over een week, licht dalen.

  • 9 nov 2020, 11:45

    Kleine plussen op beurzen na euforie over vaccin

    De Europese aandelenbeurzen lieten woensdag kleine winsten zien. Beleggers deden het rustig aan na de eerdere euforie op de financiële markten over het coronavaccin van het farmaceutische concern Pfizer.

    Op het Damrak viel de kwartaalupdate van ABN AMRO niet in de smaak. Chemicaliëndistributeur IMCD was de sterkste stijger in de AEX, met een plus van dik 3 procent. De chemicaliëndistributeur sloot de eerste negen maanden van het jaar af met meer winst op een licht hogere omzet. Topman Piet van der Slikke sprak van sterke prestaties, waarbij alle regio’s bijdroegen aan de groei. Voor het hele jaar gaat het bedrijf uit van verdere groei van het resultaat, ondanks de coronaproblematiek.

  • 9 nov 2020, 11:13

    Ruim 500 KLM'ers melden zich aan voor tweede vertrekronde

    Ruim 500 medewerkers van KLM hebben zich aangemeld voor de tweede vrijwillige vertrekregeling. De luchtvaartmaatschappij ziet zich vanwege de coronacrisis genoodzaakt in te grijpen. Door personeel de mogelijkheid te geven vrijwillig op te stappen, wil het bedrijf gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen.

    De luchtvaartmaatschappij gaat nu kijken of alle 503 aanmeldingen toegewezen kunnen worden. In een eerdere ronde gaven 2400 medewerkers aan het bedrijf te willen verlaten. Verder werden tijdelijk contracten niet verlengd en moesten uitzendkrachten vertrekken. Dit alles om de kosten te drukken.

  • 9 nov 2020, 11:02

    Tweede Kamer wil steun voor sekswerkers tijdens coronastop

    De overheid moet onderzoeken of sekswerkers voldoende financiële ondersteuning krijgen nu ze vanwege de coronamaatregelen tijdelijk niet mogen werken. En als dat niet het geval blijkt, dan moet er voldoende steun komen voor deze groep.

    Een oproep hiertoe van de ChristenUnie krijgt unaniem steun van de Tweede Kamer. De aanscherping van de maatregelen die vorige week inging, betekende dat alle prostitutieramen twee weken dicht moesten. De ramen vallen in de categorie ‘seksinrichting’, net als seksclubs, privéhuizen en erotische massagesalons. Tippelzones en escorts vallen er niet onder.

  • 9 nov 2020, 08:36

    Bolsanaro: Brazilië moet niet met corona omgaan 'als flikkers'

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro ligt onder vuur nadat hij Brazilianen heeft gezegd dat zij niet met de corona-epidemie moeten omgaan als ‘een land van flikkers'. Het is de recentste omstreden uitbarsting van de rechts-radicale president, die in juli besmet raakte met het longvirus na het maandenlang te hebben gebagatelliseerd. Het is tevens verre van de eerste keer dat Bolsonaro zich in homofobe termen uitlaat.

    Bolsonaro, die aan het hoofd staat van het land met het een na hoogste coronadodental ter wereld, deed de uitspraak tijdens een lange toespraak vanuit het presidentieel paleis. In de ongemeen felle speech leek hij tevens een dreigement in de richting van de aankomende Amerikaanse president Joe Biden te uiten.

    ‘Iedereen praat dezer dagen alleen maar over de pandemie. Daar moeten we mee stoppen', zei Bolsonaro, toen hij het ogenschijnlijk over toerisme had. ‘Ik betreur de sterfgevallen. Echt waar. Maar we gaan allemaal ooit eens dood. Het heeft geen zin om te vluchten van de werkelijkheid. We moeten stoppen een land van flikkers te zijn. We moeten het hoofd oprichten en vechten. Ik haat dit flikkergedoe.’

  • 9 nov 2020, 08:04

    Dierentuin Artis moet door corona 20 tot 40 medewerkers ontslaan

    Artis Natura Magistra moet twintig tot veertig medewerkers ontslaan, omdat de Amsterdamse dierentuin vanwege het coronavirus miljoenen euro’s aan inkomsten misloopt. Artis is sinds 5 november wederom voor twee weken gesloten vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

    Directeur Rembrandt Sutorius kondigde dinsdag een reorganisatie aan. ‘Ingrijpende maatregelen zijn onvermijdelijk. En het is niet realistisch om te denken dat we snel terugkeren naar het oude normaal.’

  • 9 nov 2020, 07:04

    De Sintstraat en videobellen met piet: Sinterklaas in coronatijd

    Sinterklaas en zijn pieten hebben in coronatijd nieuwe manieren gevonden om gezinnen te bezoeken. Zo doet de Sintstraat dit jaar zijn intrede in wijken en scholen en is de goedheiligman veel via video te boeken.

    Nagenoeg alle bedrijfsbezoeken zijn uit de agenda geschrapt, maar Sinterklaas en piet bij je thuis uitnodigen blijkt populair als altijd, zo blijkt uit een rondgang van ANP langs bedrijven die Sinterklazen en pieten verhuren.

  • 9 nov 2020, 06:17

    'Coronajaar wordt recordjaar voor hypotheken'

    De hypotheekmarkt lijkt dit jaar op weg naar een recordomzet. Die voorspelling doet consultancybureau IG&H in zijn hypotheekupdate waarin de gegevens over het derde kwartaal werden weergegeven. In die periode groeide de hypotheekomzet met ruim een kwart ten opzichte van een jaar eerder tot 41 miljard euro.

    Ook ten opzichte van het tweede kwartaal nam de omzet toe. De gemiddelde hypotheeksom was in het derde kwartaal met 342.000 euro 2,8 procent hoger dan de voorgaande periode. Daarbij was de stijging van de gemiddelde hypotheekwaarde groter voor over- en bijsluiters dan voor starters en doorstromers.

    Die laatste groep zorgde voor een recordomzet voor de aankoopmarkt in het derde kwartaal. In het voorjaar waren het nog de oversluiters die de hypotheekmarkt stuwden. ‘We zien weer een flinke toename van het aantal huizenkopers. Nu mensen noodgedwongen steeds meer tijd thuis doorbrengen, is dat voor mensen mogelijk zelfs aanleiding om de stap naar een nieuw huis te willen zetten”, aldus Joppe Smit van IG&H.

    Dinsdag 10 november:

  • 9 nov 2020, 20:32

    Tussen schandalen en successen

    Met het nieuws dat het experimentele vaccin ‘BNT162b2’ voor meer dan 90 procent beschermt tegen het coronavirus gaven Pfizer en mede-ontwikkelaar BioNTech de mondiale gemoedstoestand maandag een oppepper waar Pfizers veel verkochte antidepressivum Zoloft vermoedelijk nog een puntje aan kan zuigen.

    Als ’s werelds gezondheidswaakhonden groen licht geven voor het geneesmiddel – wat op z’n vroegst in december gebeurt – zullen elke dag 24 vrachtwagens vanuit Pfizers honderden opslagvriezers in Puurs en Kalamazoo afreizen naar de luchthavens, waar ze dagelijks 7,6 miljoen door droogijs gekoelde doses vaccin zullen afleveren voor transport.

  • 9 nov 2020, 20:30

    Cambodja merkt niks van corona

    Met nog geen driehonderd besmettingen en nul coronadoden tot nog toe, ondanks nauwe banden met China, kun je gerust van een wonder in Cambodja spreken.

  • 9 nov 2020, 19:02

    Kamer wil financiële steun voor mensen in thuisquarantaine

    Mensen die positief testen op het coronavirus en daarom in thuisquarantaine moeten, zouden daarbij financieel moeten worden ondersteund. Een meerderheid in de Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een oproep van D66.

    D66’er Steven van Weyenberg stelt dat ‘quarantaine een van de belangrijkste middelen is om de verspreiding van het coronavirus de kop in te drukken”. Hij wil dat de regering met een plan komt ‘om mensen die positief zijn getest te ondersteunen door middel van bijvoorbeeld horecavouchers of boodschappenbonnen”.

  • 9 nov 2020, 18:18

    Voor het eerst in weken duikt regio onder de signaalwaarde

    Voor het eerst in weken heeft een regio zo weinig nieuwe coronagevallen gehad, dat het is gelukt om onder het niveau uit te komen waarop de alarmbellen afgaan. De provincie Groningen registreerde afgelopen etmaal 39 nieuwe coronagevallen. Omgerekend komt dat neer op 6,7 positieve tests op elke 100.000 Groningers.

    De zogeheten signaalwaarde staat op 7 besmettingen op elke 100.000 inwoners. Als het aantal positieve tests in een etmaal daar boven komt, zijn misschien maatregelen nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De laatste regio die onder die grens bleef, was Zeeland op 13 oktober, ongeveer vier weken geleden. Sindsdien had elke regio elke dag meer dan 7 gevallen op 100.000 mensen.

    De laatste keer dat de provincie Groningen onder de signaalwaarde bleef, was op 17 september. 

  • 9 nov 2020, 16:36

    Steeds minder positieve tests in de teststraten

    De daling van het aantal coronagevallen is ook terug te zien in de teststraten van de regionale gezondheidsdiensten. Die locaties brengen steeds minder besmettingen aan het licht. Steeds minder mensen laten zich testen, maar het aantal gevonden gevallen daalt nog harder, blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

    De teststraten hebben vorige week, van maandag tot en met zondag, meer dan 240.000 mensen getest. Van de meesten is de uitslag bekend: ruim 35.000 mensen hadden het coronavirus onder de leden, oftewel 14,5 procent. Een week eerder waren bijna 294.000 mensen getest bij een GGD-teststraat en van hen was 16,6 procent positief. Nog een week eerder bleek 18,4 procent van alle ruim 321.000 geteste mensen het coronavirus te hebben opgelopen.

  • 9 nov 2020, 15:40

    Iets minder nieuwe coronabesmettingen

    Bij het RIVM zijn de afgelopen dag 4695 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 6 minder dan gisteren.

  • 9 nov 2020, 15:35

    Reproductiegetal coronavirus zakt tot onder de 1

    Het coronavirus verspreidt zich steeds langzamer. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus rondgaat, is volledig gedaald tot onder de 1, en dat is voor het eerst sinds half juni.

    Het getal staat nu op 0,91. Dat betekent dat 100 besmette personen 91 anderen besmetten, die op hun beurt ongeveer 83 anderen aansteken. Zo gaat het virus steeds langzamer rond en kan de uitbraak doven. Het getal is een schatting, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat ervan uit dat het getal tussen 0,89 en 0,93 zit.

  • 9 nov 2020, 15:32

    Afgelopen week minder dan 44.000 nieuwe coronagevallen

    In de afgelopen week zijn ruim 43.600 positieve coronatests geregistreerd. Het exacte cijfer komt later dinsdag in de wekelijkse update van het RIVM.

    Het aantal nieuwe gevallen ligt aanzienlijk lager dan vorige week. Toen meldde het RIVM dat het in zeven dagen tijd 64.087 meldingen van positieve coronatests had gekregen. De week daarvoor registreerde het instituut een recordaantal van 67.542 nieuwe gevallen.

  • 9 nov 2020, 14:25

    De Jonge: nu geen nadere regionale maatregelen

    Het kabinet overweegt momenteel niet om in bepaalde regio’s strengere coronamaatregelen te treffen. Dat is gezien de dalende cijfers nu niet nodig, zei minister Hugo de Jonge dinsdag na overleg over de coronacrisis.

    ‘Wat we zien is dat er een forse daling is ingezet', aldus De Jonge. ‘Dat is belangrijk. Een daling in het aantal besmettingen, in het aantal ziekenhuisopnames. Een daling in alle regio’s.’ De daling betekent volgens De Jonge ook dat ‘we heel voorzichtig naar december kijken, wat er vanaf welk moment mogelijk zou kunnen zijn. Daar nemen we volgende week een besluit over.’

    Over wat voor soort versoepelingen er dan wordt nagedacht voor december, daar wilde hij niet op vooruit lopen. ‘Stap voor stap. We moeten eerst zien hoe die daling doorzet. We moeten waakzaam zijn, volhouden.’ Want hoewel het aantal besmettingen flink is gedaald de afgelopen dagen ‘is het aantal besmettingen nog steeds hoog', benadrukt De Jonge.

  • 9 nov 2020, 13:28

    ‘Pas als 70 procent corona-prikken heeft gehad, sterft het virus’

    Mocht het veelbelovende vaccin tegen het coronavirus van Pfizer op de markt worden toegelaten, dan moet zeker 70 procent van de bevolking ermee worden ingeënt om het virus ook werkelijk helemaal uit te doven. Alleen dan kan het niet genoeg mensen meer vinden om te blijven bestaan. Dat zegt Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie in Groningen. Ze gaat daarbij wel uit van de werking bij 90 procent van de geïnjecteerden, waarvan bij Pfizer sprake is.

    Een vaccin zal ook een werkingsperiode van ‘minimaal een half jaar tot een jaar’ moeten hebben, wil het echt voldoende effect hebben. Aan twee weken bijvoorbeeld hebben we weinig, aldus Huckriede.

    Een voorrangsbeleid voor inentingen heeft volgens haar wel enige zin, omdat ‘het vaccin individuen vrij snel zou beschermen, tenminste als hun immuunsysteem goed reageert.’ Dit laatste is echter bij ouderen (maar ook zieken en kleine kinderen) niet altijd het geval. ‘Senioren en anderen met een mogelijk minder sterk immuunsysteem zijn pas echt helemaal gebaat bij de groepsimmuniteit die je krijgt door 70 procent van de bevolking in te enten.’

  • 9 nov 2020, 11:52

    Palestijnse toppoliticus Erekat overleden na coronabesmetting

    De prominente Palestijnse politicus Saeb Erekat is overleden nadat hij besmet was geraakt met het coronavirus. De voormalige toponderhandelaar moest recentelijk met spoed worden overgebracht naar een Israëlisch ziekenhuis. Daar verslechterde zijn toestand. Hij is 65 jaar geworden.

    Erekat, die vloeiend Engels sprak, gold tientallen jaren als een van de sleutelfiguren in de Palestijnse politiek. Hij leidde onder meer het Palestijnse team bij de onderhandelingen met Israël over de zogenoemde Oslo-vredesakkoorden. Ook bekleedde hij een topfunctie bij de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO.

  • 9 nov 2020, 10:14

    Britse minister: coronavaccin wordt niet verplicht

    Inwoners van het Verenigd Koninkrijk mogen zelf gaan beslissen of ze zich laten inenten tegen het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei tegen de BBC dat zijn regering geen plannen heeft om met een vaccinatieplicht te komen.

    Hancock vindt zo’n verplichting niet nodig. Hij sprak de verwachting uit dat het ‘overgrote deel’ van zijn landgenoten zich op vrijwillige basis laat vaccineren. De meest kwetsbare mensen komen dan eerst aan de beurt.

    De Britse regering heeft gezondheidsdienst NHS gevraagd om vanaf begin december ‘klaar te staan’ om vaccins toe te dienen, zei Hancock bij Sky News. Hij benadrukt dat pas mensen worden ingeënt als de regering er zeker van is dat het vaccin veilig is.

  • 9 nov 2020, 08:10

    ‘GGD verliest zicht op virus door particuliere teststraten’

    Door de groei van het aantal commerciële teststraten en testen door bedrijven zelf dreigen de GGD’s het zicht te verliezen op de ontwikkeling van het coronavirus, meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek. Doordat ruim een derde van alle coronatests niet door de gezondheidsdiensten worden uitgevoerd en niet alle resultaten bij de GGD’s worden gemeld, is niet alles over de mate van verspreiding bekend.

    Hoewel aanbieders van commerciële testen verplicht zijn positieve gevallen te melden bij de GGD’s, is dat nog niet centraal geregeld en verloopt dat traject moeizaam. Experts vrezen dat hierdoor een vertekend beeld ontstaat van de besmettingscijfers.

    EenVandaag schat op basis van een steekproef onder 137 van deze particuliere testlocaties dat daar bijna 40.000 PCR-testen en 30.000 sneltesten worden afgenomen. Bij zorgaanbieders en bedrijven die zelf tests afnemen worden nog eens 100.000 testen per week uitgevoerd. Die optelsom van zo’n 170.000 testen vormt ruim een derde van het totaal aantal testen.

  • 9 nov 2020, 07:19

    ‘Nederlanders blijven minder thuis dan tijdens eerste virusgolf’

    Mensen gaan ondanks de aangescherpte coronamaatregelen vaker de deur uit dan tijdens de eerste virusgolf. Zo is het aantal personen dat de voorbije weken tóch is gaan winkelen drie keer zo groot als tijdens de ‘intelligente lockdown’ in het voorjaar. Ook op de snelwegen is het iets drukker tijdens de huidige, gedeeltelijke lockdown en ook gaan mensen vaker naar school of werk dan tijdens de eerste virusuitbraak.

    De herhaalde oproepen om de koopcentra te mijden, worden nu niet zo massaal opgevolgd als in maart en april, meldt de Stentor op basis van cijfers van onderzoeksbureau DAT.Mobility. Dat bracht op verzoek van de krant voor de vierde keer het reisgedrag in beeld van 8000 deelnemers aan het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP). Hun reisgedrag wordt bijgehouden op basis van een app op de smartphone.

  • 9 nov 2020, 07:11

    Rekenkamer: miljarden voor coronanoodfonds vragen extra toezicht

    Nu de Europese Unie de komende jaren honderden miljarden euro’s extra wil uitgeven om op te krabbelen uit de coronacrisis, is er ook meer mankracht nodig om te controleren of dat geld wel goed wordt besteed. Die waarschuwing spreekt de Europese Rekenkamer uit bij de presentatie van zijn nieuwste jaarverslag. Door het coronanoodfonds en de hogere EU-begroting verdubbelen de uitgaven van de unie de komende jaren bijna, brengt de Rekenkamer in herinnering. Dat vergt ‘doeltreffende controles', stelt president Klaus-Heiner Lehne.

    Het instituut kan er in principe ook voor kiezen de komende jaren minder werk te maken van uitgaven waar het weinig tekortkomingen verwacht, zegt Alex Brenninkmeijer, het Nederlandse lid van in Luxemburg gevestigde instelling. Maar hij wijst erop dat de kosten die de EU maakt voor de controle van de boeken al ‘erg laag’ zijn. En de Rekenkamer kan zich beroepen op internationale boekhoudnormen.

    Als de Rekenkamer de EU om meer armslag zou vragen, heeft hij een ‘vrij sterke onderhandelingspositie', denkt Brenninkmeijer. ‘Dan wordt het een heel moeilijk verhaal voor Brussel om te zeggen: dat geld krijgen jullie niet.’

  • 9 nov 2020, 07:04

    Kabinet overlegt over compensatie vuurwerkverbod

    Het kabinet overlegt dinsdag nog over een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk komende jaarwisseling. Maandag werd al duidelijk dat zo’n verbod er hoogstwaarschijnlijk komt, maar vooral de compensatie van de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel, is nog onderwerp van gesprek.

    Het zal zeker leiden tot faillissementen, zo stelde Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) maandag al. In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel heel het jaar. Volgens BPN zijn er in Nederland tussen de 1400 en 1500 bedrijven die iets met vuurwerk doen, van een fietsenwinkel of tuincentrum tot een grote importeur. Vorig jaar hebben vuurwerkhandelaren voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. De inkoop van het vuurwerk voor deze jaarwisseling is al gedaan en de folders zijn gedrukt.

  • 9 nov 2020, 07:01

    Aantal nieuwe coronagevallen daalt flink, naar ongeveer 45.000

    Het coronavirus lijkt op zijn retour. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk ongeveer 45.000 mensen positief getest, aanzienlijk minder dan de week ervoor. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dan wordt ook bekend hoeveel sterfgevallen en ziekenhuisopnames in de afgelopen week zijn gemeld, en of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt.

    Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat het in zeven dagen tijd 64.087 meldingen van positieve coronatests had gekregen. De week ervoor waren 67.542 gevallen aan het licht gekomen. Het was de eerste daling in ongeveer twee maanden tijd.

  • 9 nov 2020, 06:50

    ‘Kerst in coronatijd nog onzeker’

    Het is nog onzeker met hoeveel mensen je dit jaar kerstmis mag vieren of uit eten mag gaan. Dat hebben minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s maandag laten weten na afloop van het Veiligheidsberaad. Het aantal besmettingen daalt, maar Grapperhaus liet weten dat ‘we er nog niet zijn'. ‘We moeten heel erg op onze hoede blijven voor dit virus.’

    De bewindspersonen hopen volgende week ‘iets zinnigs te kunnen zeggen over wat wel en wat niet kan’ in december. ‘Het zal in elk geval niet de kerst of oud en nieuw zijn, zoals we die van vorig jaar kennen', stelt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. ‘Hoe dan ook ziet de kerst er anders uit dan andere jaren', beklemtoont ook de minister.

    De burgemeesters willen de coronamaatregelen ‘niet te veel en te snel versoepelen’ om een derde golf te voorkomen. Zij hebben volgens Bruls geleerd van de zomer. ‘In september en oktober schoten de besmettingscijfers weer omhoog.’ Ook raadt de voorzitter van het beraad aan om alleen kerstinkopen te doen op rustige momenten. Bovendien raadt hij aan zoveel mogelijk via internet te bestellen.

    MAANDAG 9 NOVEMBER:

  • 9 nov 2020, 19:28

    Sinterklaas komt dit jaar aan in fictieve dorp Zwalk

    Sinterklaas komt zaterdag met de stoomboot aan in het fictieve dorp Zwalk. Dat bleek uit de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal van dit jaar. Voor de komst van de sint is dit jaar gekozen voor een geheime intocht vanwege de coronamaatregelen. Maar deze geheime plek vinden is vrijwel onmogelijk. De optocht vindt namelijk plaats in het fantasiedorp Zwalk.

    Matthijs van Nieuwkerk is in de rol gekropen van burgemeester van Zwalk. De kersverse burgemeester van het plaatsje zei dat hij de enige was die instemde met het organiseren van de optocht. Het evenement zal volgens Van Nieuwkerk ‘Zwalk echt op de kaart zetten”.

    Op sociale media wordt over het algemeen positief gereageerd op de aankomstplek van de sint. Zo wordt onder meer geschreven van een ‘meesterlijke zet’ om de intocht op deze manier onbereikbaar te maken voor publiek.

  • 9 nov 2020, 19:11

    Artsen en klokkenluider in coronateam Biden

    Aanstaand president Joe Biden heeft maandag bekendgemaakt wie plaatsneemt in zijn twaalfkoppige team van deskundigen dat aanbevelingen gaat doen om het coronavirus onder controle te krijgen. Onder hen is Rick Bright, een klokkenluider die werd ontslagen na kritiek op het coronabeleid van de regering-Trump.

    Bright waarschuwde in mei voor de ‘zwaarste winter in de moderne geschiedenis’ van de VS als de regering haar aanpak van het virus niet zou bijstellen. De leiding van het team is in handen van de artsen David Kessler, Vivek Murthy en Marcella Nunez-Smith. Een ander lid van het team is Luciana Borio, een expert op het gebied van noodsituaties op het vlak van volksgezondheid.

    Het team moet de weg effenen voor een steviger federaal beleid als Biden het stokje in januari overneemt van president Trump. Het gaat onder meer adviseren over hoe om te gaan met toenemende infectiegraden, zeker stellen dat vaccins veilig en effectief zijn, en dat ze eerlijk worden verdeeld.

  • 9 nov 2020, 18:43

    Viral: Indrukwekkende brief van burgemeester. 'Het zorggilde heeft me gered'

    Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: de burgemeester van Enschede had corona en schrijft een indrukwekkende brief.

    ‘Ik hoop dat ze het zien en voelen. Misschien dat ik die ogen ooit ergens in de stad weer terugvind. Ik zal het nooit vergeten.' Hij looft de mensen die in het ziekenhuis voor hem zorgden. ‘Ze hebben mij gered. Zo simpel is het.’

  • 9 nov 2020, 17:56

    'Onwenselijke' buitenlandse vakantiereizen blijven mogelijk

    Reisorganisaties zijn niet van plan zomaar te stoppen met het aanbieden van vakanties naar landen met code geel. Daarmee slaan ze opmerkingen van premier Mark Rutte van afgelopen vrijdag in de wind. Die gaf toen aan dat hij het ‘onwenselijk’ vindt dat buitenlandse vakantiereizen nog worden aangeboden.

    Enkele dagen eerder gaf hij Nederlanders al een ‘dringend’ negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland tot half januari. Curaçao is een uitzondering op dat advies, zei Rutte nadrukkelijk.


    anp

  • 9 nov 2020, 17:32

    Topman WHO: bemoedigend nieuws over coronavaccin

    De topman van Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt het nieuws dat het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting ‘bemoedigend'. Tedros Adhanom Ghebreyesus verwelkomde de aankondiging van Pfizer via Twitter.

  • 9 nov 2020, 17:27

    Bibliotheken weer open voor afhalen en retourneren boeken

    Bibliotheken die voldoende ruimte en personeel hebben, gaan weer open om mensen boeken te laten afhalen en terugbrengen. Dat is het gevolg van de discussie daarover vrijdag in de Tweede Kamer, aldus de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). De bibliotheken waren vanwege de strengere coronamaatregelen sinds donderdag helemaal gesloten.

    Het is volgens de VOB niet de bedoeling dat bibliotheekabonnees zelf tussen de boeken gaan rondneuzen. Ze moeten thuis een of meer boeken reserveren en mogen die dan afhalen in een geopende vestiging. Bibliotheken mogen ook boeken aan huis bezorgen. Leestafels, computerruimtes en koffiehoekjes blijven in elk geval tot 18 november gesloten.

    De versoepeling van de regels geldt voor bibliotheekvestigingen waar een veilige looproute met voldoende afstand ingericht kan worden. Ook moet het personeel coronaproof kunnen werken. De VOB adviseert alle 150 hoofdbibliotheken om contact op te nemen met de eigen veiligheidsregio. Er zijn in Nederland ruim 900 bibliotheekfilialen.

  • 9 nov 2020, 17:00

    Fauci: vaccin Moderna zou even effectief kunnen zijn

    Het coronavaccin van farmaceut Moderna zou even effectief kunnen zijn als dat van branchegenoot Pfizer. De vooraanstaande Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci heeft dat gezegd in een reactie op de resultaten die Pfizer presenteerde.

    Moderna gebruikt een vergelijkbare techniek om tot een vaccin te komen als Pfizer. Het vaccin van dat laatste bedrijf is tot 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting volgens voorlopige onderzoeksresultaten.

  • 9 nov 2020, 16:45

    President Zelenski van Oekraïne heeft coronavirus

    De Oekraïense president Volodimir Zelenski is positief getest op het coronavirus, zei het presidentiële kantoor maandag. ‘Het staatshoofd voelt zich goed en zal zijn taken op afstand blijven uitoefenen in zelfisolatie', aldus het kantoor in een verklaring.

    ‘Er zijn geen gelukkige mensen voor wie Covid19 geen bedreiging vormt', twitterde Zelenski (42) zelf. ‘Ondanks alle quarantainemaatregelen kreeg ik een positieve test. Ik voel me goed en neem veel vitamines. Beloof me af te zonderen, maar blijf werken. Ik zal Covid19 overwinnen zoals de meeste mensen doen. Het zal goed komen!’

    Wereldwijd hebben de afgelopen maanden meerdere prominente leiders het virus opgelopen. Onder hen onder anderen de Amerikaanse president Donald Trump, het Braziliaanse staatshoofd Jair Bolsonaro en de Britse premier Boris Johnson.

  • 9 nov 2020, 16:35

    Vuurwerkverbod gaat zorg een berg werk schelen

    Het vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling, zoals het kabinet nu lijkt te willen doorvoeren, zou de door het coronavirus toch al zo overbelaste zorg veel extra werk kunnen gaan schelen.

    Afgelopen jaarwisseling bijvoorbeeld werden er 385 personen op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld wegens vuurwerkletsel. Naar schatting 900 personen gingen met vuurwerkletsel naar een huisartsenpost.

  • 9 nov 2020, 15:11

    Iets meer opgenomen coronapatiënten, ‘niet verontrustend’

    Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets toegenomen, na vijf achtereenvolgende dagen van daling. Ziekenhuizen behandelen maandag 22 mensen meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). ‘Een hele lichte stijging, niets verontrustends’, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

    In de afgelopen vijf dagen was het aantal opgenomen patiënten met 358 gedaald. Dat was iets sneller dan verwacht, aldus Kuipers. ‘Het was uit het lood en nu zie je een kleine correctie. Overall is er een daling. Stel dat morgen nog een keer plus 40 is, word ik daar niet zenuwachtig van.’

    De daling van het aantal nieuwe gevallen en het aantal opgenomen patiënten in de afgelopen dagen, betekent nog niet dat Nederland uit de gevarenzone, benadrukt Kuipers: ‘De besmettingen zijn niet over. Van de nieuwe gevallen zullen sommige mensen de komende periode de in het ziekenhuis komen. We zijn hier nog niet van af. Maar we zaten heel erg op de daling te wachten.’

  • 9 nov 2020, 15:08

    Aantal nieuwe coronagevallen fors gedaald afgelopen etmaal

    Het aantal nieuwe coronagevallen is maandag met bijna 1000 gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4709 positieve tests geregistreerd, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. In het voorgaande etmaal ging het om 5696 nieuwe gevallen. Dat betekent een afname van 987 in het afgelopen etmaal.

    Het waren er aanvankelijk 5703 tussen zaterdagochtend en zondagochtend, maar dat is maandag bijgesteld.

  • 9 nov 2020, 14:29

    Kabinet komt met vuurwerkverbod voor dit jaar

    Het kabinet komt voor dit jaar met een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat bevestigen Haagse bronnen, na berichtgeving van de NOS. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s drongen vorige week al aan op zo’n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Ook de politie en een aantal partijen in de Tweede Kamer sprak zich er al voor uit.

    Er wordt dinsdag over vergaderd en besloten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) . ‘En we hebben goed geluisterd wat er uit alle geledingen uit de maatschappij is gekomen.’ Meer wilde hij niet over de kwestie kwijt. Tot dan wordt er nog druk gesproken over compensatie voor de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel. Daarvoor worden waarschijnlijk tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken.

  • 9 nov 2020, 13:41

    Bruls: winkeliers moeten klanten nu niet lokken

    Winkeliers moeten hun klanten in deze tijd van strenge coronamaatregelen niet lokken met speciale acties voor Sinterklaas of Black Friday, dit jaar op 20 november, met extra hoge kortingen in de winkels. Het is nu zeker niet de tijd om gezellig te gaan shoppen voor de ‘fun’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio’s in het land.

    ‘Het zou ondernemers sieren als ze reisbewegingen en winkelbezoek niet aanmoedigen maar alternatieven aanbieden, zoals het bezorgen van hun producten als dat mogelijk is’, vindt Bruls. Het was in het afgelopen weekeinde tot ergernis van veel burgemeesters erg druk in winkelcentra en op woonboulevards.

    ‘Dierentuinen en de horeca zijn momenteel niet voor niets gesloten. Het is niet de bedoeling dat er dan drukte ontstaat door funshoppen bij winkels in de stad, maar ook bij tuincentra en woonboulevards. De oproep is juist om inkopen voor de feestdagen zoveel mogelijk te spreiden. Winkeliers moeten klanten dus niet naar hun fysieke winkels lokken. We zijn bezig met het bestrijden van een infectieziekte’, aldus Bruls.

  • 9 nov 2020, 13:10

    Pfizer: coronavaccin voor 90 procent effectief

    Een coronavaccin van de farmaceut Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting. ‘Dit is een historisch moment’, zei Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen volgens The New York Times. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld.

    Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten, schrijft de krant.

  • 9 nov 2020, 12:56

    GGD zet landelijk 10 mobiele coronatestbussen in

    De GGD zet landelijk tien mobiele coronatestbussen in. Het zijn omgebouwde stads- en bestelbussen die naar gebieden kunnen gaan waar plotseling meer vraag is naar testen, bijvoorbeeld omdat er daar een uitbraak van corona is.

    ‘Met de nieuwe mobiele testunits kan er overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien’, aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Afhankelijk van de vraag op de locatie, worden de bussen uitgerust met aanvullend materieel. Het gaat om vijf omgebouwde stadsbussen en vijf omgebouwde bestelbussen.

    Eerder werd in bepaalde regio’s al gewerkt met mobiele testlocaties.

  • 9 nov 2020, 12:46

    Waarschijnlijk geen volledige lockdown in zwaar getroffen regio’s

    Er komen vrijwel zeker geen extra maatregelen zoals een avondklok voor enkele regio’s waar de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn zoals in de regio’s Rotterdam en Dordrecht. Ingewijden bevestigen berichtgeving maandag hierover van het AD.

    Het kabinet liet vorige week weten extra stappen voor zwaar getroffen regio’s te overwegen. Daarbij werd naast de avondklok gedacht aan verdere sluiting van de detailhandel en sluiting van het voortgezet onderwijs. Het zou dan neerkomen op een volledige lockdown in deze regio’s.

    De cijfers geven nu geen aanleiding tot deze drastische maatregelen, is te horen. Het kabinet zal dat vermoedelijk dinsdagmiddag bekend maken na het ministerieel crisisberaad op Algemene Zaken. Coronaminister Hugo de Jonge zal het besluit dan bij zijn vertrek kort toelichten op de stoep van het ministerie.

  • 9 nov 2020, 11:51

    ‘Gemeenten mogen geld mantelzorgers niet wegbezuinigen’

    Het komt te vaak voor dat geld dat bedoeld is voor mantelzorgers wegens bezuinigingen bij gemeenten niet bij hen terechtkomt, zegt Liesbeth Hoogendijk, bestuurder bij MantelzorgNL. ‘Zeker in dit coronajaar is het belangrijk dat het geld dat gereserveerd is voor mantelzorgers, wordt ingezet voor het ondersteunen van mantelzorgers’.

    Dinsdag is het de Dag van de Mantelzorg, de dag waarop deze mensen zelf in het zonnetje worden gezet door gemeenten en zorgorganisaties. Maar door het coronavirus gaan feestelijke bijeenkomsten voor mantelzorgers dit jaar niet door. Als alternatief worden mantelzorgers wel digitaal verrast met iets leuks. Ook zijn er speciale lokale tv-uitzendingen en worden high teas aan de deur bezorgd. ‘Wanneer de kosten hierdoor lager uitvallen dan begroot, is het zaak dat het overgebleven geld wel op een andere manier bij mantelzorgers terechtkomt’, vindt Hoogendijk van de koepelorganisatie.

    In voorgaande jaren werd er voor mensen die zorg verlenen aan familie of naasten uitgepakt met onder meer om lunches, workshops, voorstellingen en andere culturele activiteiten. Volgens Hoogendijk is waardering voor mantelzorgers juist dit jaar belangrijk, gezien de extra zorg die ze door de corona-epidemie hebben geleverd. ‘En nog steeds vangen zij de ontstane tekorten in de professionele zorg op, wanneer de thuiszorg wegvalt, de dagbesteding wordt stopgezet en de eenzaamheid toeneemt.’

  • 9 nov 2020, 09:07

    Sydney past beroemde vuurwerkshow aan

    De beroemde jaarlijkse vuurwerkshow in de haven van de Australische stad Sydney gaat op de schop vanwege de coronacrisis. Het spektakel mag tijdens de jaarwisseling wel doorgaan, maar duurt nog maar een paar minuten. De beste plekken voor toeschouwers worden gereserveerd voor zorgverleners die coronapatiënten of gewonde brandweerlieden hebben behandeld.

    De autoriteiten willen voorkomen dat het coronavirus om zich heen kan grijpen tijdens het evenement. Daar komen doorgaans duizenden mensen naar kijken. Premier Gladys Berejiklian van de deelstaat New South Wales zegt dat niet iedereen zal worden toegelaten tot de plekken waar normaal gesproken veel mensen naartoe gaan tijdens de show. Bezoekers moeten een reservering hebben voor een hotel, café of restaurant.

    ‘De festiviteiten op oudejaarsavond worden een symbool van hoop en optimisme in het komende jaar’, zei Berejiklian tegen verslaggevers in de miljoenenstad. ‘Maar tenzij je een reservering hebt voor een restaurant of café, moet je er niet op rekenen dat je kan gaan.’

  • 9 nov 2020, 08:08

    Amsterdamse huisartsen nemen deel coronazorg ziekenhuizen over

    Herstellende coronapatiënten in ziekenhuizen in Amsterdam worden mogelijk eerder naar huis gestuurd, omdat huisartsen een deel van de zorg op zich nemen. Internist-infectioloog Marc van der Valk van Amsterdam UMC laat dat aan het AD weten.

    De Amsterdamse ziekenhuizen, samen met de huisartsen en thuiszorgorganisaties in de hoofdstad, verwachten per week ongeveer 50 patiënten vervroegd naar huis te kunnen sturen. De huisartsen zullen hen dan bijstaan waar nodig.

    ‘We zien vaak dat mensen die over de berg zijn en weer herstellen, nog vrij lang wat zuurstof nodig hebben, terwijl ze verder stabiel zijn’, zegt Van der Valk in de krant. ‘Als zij zichzelf met mantelzorg of minimale thuiszorg kunnen redden, mogen ze met zuurstof eerder naar huis.’ Volgens Van der Valk kan op die manier een gemiddelde opname van 7 à 8 dagen met 2 dagen worden verkort. ‘Dat heeft een heel grote impact: zo kunnen we eerder nieuwe patiënten opnemen en de reguliere zorg beter op peil houden.’

    Van der Valk benadrukt dat het vervroegd naar huis sturen alleen met instemming van de huisarts gebeurt. ‘Als hij met een grote uitbraak kampt in zijn wijk, houden we de patiënt hier of zoeken we een andere oplossing. De huisarts moet de zorg er wel bij kunnen hebben.’

  • 9 nov 2020, 07:40

    Feestdagen op agenda burgemeesters Veiligheidsberaad

    De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s die samen het Veiligheidsberaad vormen, willen maandagavond alvast vooruitkijken naar de feestdagen in december. Ook bespreken zij de actuele coronacijfers en de effecten van de maatregelen die zijn genomen. Woensdagavond gingen aanvullende, strengere regels in. Hierdoor moeten de aantallen besmettingen en ziekhuisopnames sneller gaan dalen dan nu het geval is.

    Of mensen met Kerstmis weer uit eten kunnen, blijft ongewis. Ook is nog niet helemaal duidelijk of met de jaarwisseling vuurwerk mag worden afgestoken. Na het beraad vorige week gaven de burgemeesters al aan dat zij voorstander zijn van een landelijk verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk dit jaar, vooral om de druk op de ziekenhuizen en de hulpdiensten te verlagen. Ook de Tweede Kamer, artsen en de politie staan open voor een verbod. Het kabinet hakt binnenkort een knoop door.

  • 9 nov 2020, 07:24

    Minder coronapatiënten opgenomen, toelichting Ernst Kuipers

    Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt, de speciale afdelingen voor mensen met het coronavirus beginnen langzaamaan wat leger te worden. Daarom geeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag weer een toelichting op de laatste stand van zaken. 

    Het aantal opgenomen coronapatiënten is vijf dagen op rij gedaald. Afgelopen dinsdag behandelden de ziekenhuizen 2653 patiënten, op zondag waren dit er 2295. Op de verpleegafdelingen zijn de laatste paar dagen meer dan 300 bedden vrijgekomen. Hoe sneller dat aantal daalt, hoe sneller de reguliere zorg weer op gang kan komen en hoe sneller de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld.

  • 9 nov 2020, 07:20

    NS haalt als coronamaatregel treinen uit de dienstregeling

    De NS schrapt vanaf deze maandag in de dienstregeling. Stapsgewijs wordt het aantal treinen teruggebracht naar 90 procent van de normale dienstregeling. Op elk traject blijft minimaal twee keer per uur een trein rijden, er worden dus geen lijnen opgeheven, zo verzekert de NS.

    De aanpassing heeft te maken met de forse terugloop in passagiersaantallen, tot 30 procent van de normale bezetting, maar ook met het uitvallen van personeel door ziekmelding of quarantaine. De eerste treinen worden vanaf deze maandag al uit de dienstregeling gehaald. De meeste wijzigingen volgen in de week erna. Eind deze maand ligt de treinenloop dan op 90 procent van normaal. Volgens de NS is de maatregel tijdelijk en wordt er weer opgeschaald zodra dat kan.

    Vorige maand schrapte de NS al de extra forensentreinen en weekendnachttreinen. De spoorwegen raden reizigers aan om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

  • 9 nov 2020, 07:03

  • 9 nov 2020, 07:00

    Start liveblog week 46