Luister naar

Zelf spelen kan op de Nationale Orgeldag

Nieuws
Roel Sikkema
vrijdag 7 september 2018 om 03:00
Zelf spelen kan op de Nationale Orgeldag
Zelf spelen kan op de Nationale Orgeldag
Nationale Orgeldag

Op tientallen locaties in het hele land. Zie nationaleorgeldag.nl

Zelf een poosje op een groot kerkorgel spelen, welke orgelliefhebber wil dat niet eens?

Een mooie gelegenheid biedt de Nationale Orgeldag, die dit jaar voor de zeventiende keer plaatsvindt, op zaterdag 8 september.

De dag valt niet toevallig samen met de Open Monumentendag. Dan zijn altijd al veel kerken te bezichtigen. In 2001 was dat aanleiding om voor het eerst ook de orgels van deze kerken te presenteren. De verwachting was dat op deze manier ook toevallige passanten met het orgel in aanraking zouden komen. Het orgel kan juist dan anders gepresenteerd worden dan in de gebruikelijke liturgische functie. De instrumenten zijn nu elk jaar te horen met korte presentaties, terwijl het in veel kerken ook mogelijk is zelf even achter het klavier te kruipen.

Orgelpark

De dag wordt steeds officieel geopend en gesloten. Dat gebeurt dit jaar in het Amsterdamse Orgelpark. Drie organisten, Gerben Gritter, Jacob Lekkerkerker en Stephan van den Wijghert, zullen de orgels van dit muziekcentrum bespelen. Daarnaast houdt Loek Dijkman een lezing. Hij zet zich met zijn stichting Utopa in voor de orgelcultuur in het algemeen en het Orgelpark in het bijzonder. In de loop van de middag wordt een orgelwandeling langs een aantal Amsterdamse orgels gemaakt. Om 16.30 uur wordt door de drie eerder genoemde organisten een slotconcert gegeven in het Orgelpark.

aparte dagen

Een kijkje op de activiteitenlijst laat zien dat vooral in de westelijke provincies (Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht) veel kerken open zijn.

Maar er zijn ook enkele regio’s waar geen enkele kerk zich heeft aangemeld. Dat is bijvoorbeeld in de drie noordelijke provincies het geval, waar alleen de kerk van Beerta (Groningen) meedoet. Dat komt doordat het noorden een eigen Orgeldag Noord-Nederland heeft, die dit jaar op 12 mei plaatsvond.

Ook Zwolle doet niet mee. Deze stad heeft op 7 juli al een eigen orgeldag gehad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maurits Bunt: 'In de Bergkerk zat steevast een heel vriendelijke meneer achter de balie, Gerjo Lambers, beheerder van de kerk sinds jaar en dag. En die zei altijd: hier heb je de sleutel, lekker orgelspelen.'

Twintiger Bunt wordt organist in kerk waar hij als kind graag kwam. 'Die plek had echt iets magisch'

Waar regelmatige fietstochten, als jongen, van Apeldoorn naar Deventer al niet toe kunnen leiden: op je 26e benoemd worden tot titulair organist van de oudste kerk van Deventer: de Bergkerk. Zijn naam is Maurits Bunt.

Afbeelding

Justin Timberlakes dansbare muziek is aanstekelijk maar inhoudsloos en al snel 'meer van hetzelfde'

Wie van dansen houdt, kan uit de voeten met het nieuwe album van de Amerikaanse ster Justin Timberlake. Maar dat is dan ook het enige, valt recensent Gerard ter Horst op. 'De inhoud ontbreekt en het duurt maar voort.'

Afbeelding

Bob Dylan wilde niet bezeten zijn, vindt Wouter van Oorschot. Maar hij is wel de verloren broer

Een voorwoord midden in het boek. Een ‘saai maar onvermijdelijk hoofdstuk.’ Wouter van Oorschot schrijft voor iedereen, behalve voor Amerikanen, Dylanologen en ‘christen-evangelisten.’ Maar de Nobelprijs was terecht.

Afbeelding

Vivaldi zoals je hem nog nooit gehoord hebt, met nieuw werk uit zijn overgebleven oeuvre

De Franse violist Théotime Langlois de Swarte presenteert een bijzonder Vivaldi-album, dat eigenlijk een getoonzette biografie is van de Italiaanse componist. Er zijn acht wereldpremières, hoort recensent Johan Bakker.

Docent Erik Korterink oefent in de Dominicanenkerk met het Greijdanus Schoolkoor het Requiem van Mozart dat ze op 6 april zullen uitvoeren.

Hoe een schoolkoor het Requiem van Mozart ontdekt. 'Groot verschil is snelheid waarmee jongeren leren'

Het Greijdanus Schoolkoor gaat het Requiem van Mozart uitvoeren. Dus, hoezo hebben jongeren niks met klassieke muziek? De keuze voor het requiem komt echt bij hen vandaan.

Eric Cantona tijdens een optreden in het Comedie Odeon Theatre in Lyon in november 2023.

Voetballegende Eric Cantona werd na zijn carrière kunstschilder, acteur en nu ook zanger

Deze week verschijnt het debuutalbum van voetballegende Eric Cantona. Videobellen met een begenadigd zanger. ‘Ik ben opgegroeid met rock, punk en opera.’