Luister naar

Libertà! - Een bij elkaar geraapte opera, maar o zo mooi

Nieuws
Roel Sikkema
vrijdag 20 september 2019 om 03:00
Libertà! - Een bij elkaar geraapte opera, maar o zo mooi
Libertà! - Een bij elkaar geraapte opera, maar o zo mooi
Libertà!
Mozart et l’opéra

Pygmalion – Raphaël Pichon. 2cd.

Harmonia Mundi

De jonge Franse dirigent Raphaël Pichon (35) heeft een bijzondere hobby: neem een thema, zoek daar een aantal fragmenten uit diverse opera’s van enkele componisten uit dezelfde periode bij en maak zo een nieuw werk. Dat recept paste hij enkele malen toe met zijn ensemble Pygmalion en de muziekwereld ligt aan zijn voeten.

Overal worden de uitvoeringen met roem overladen. Zoals de uitvoering eind januari in Amsterdam van Stravaganza d’amore (buitensporigheid van de liefde) met werken van eind zestiende eeuw. De recensent van de Volkskrant was laaiend enthousiast. Terwijl Pichon zich met dit werk richtte op muziek uit de renaissance, speelt zijn nieuwe project zo’n tweehonderd jaar later. Met fragmenten – met deels ongepubliceerde aria’s uit onvoltooide opera’s – van Mozart, Paissiello en Salieri stelde Pichon een werk rond het thema vrijheid samen.

Dat thema hangt volgens Pichon samen met een belangrijke periode in Mozarts leven, de jaren 1782 tot 1786. Toen ontworstelde hij zich aan de sterke invloed van zijn vader en van de prins-bisschop van Salzburg, Colloredo. En de componist liet zich volgens Pichon sterk beïnvloeden door de tijdgeest van de Verlichting met zijn nadruk op vrijheid. Het waren bovendien jaren van een enorme productiviteit, waarin Mozart aan het ene na het andere werk begon.

Uit al die geheel en half afgemaakte opera’s maakte Pichon een keuze. Daarbij waren tal van moeilijkheden te overwinnen. Want hoe voer je een onvoltooide aria uit? De teksten en solo-melodieën waren meestal wel af, ook ontbrak een baslijn meestal niet, maar dat was het dan ook. Twee vooraanstaande arrangeurs, Pierre-Henri Dutron en Vincent Manac’h, zorgden in overleg met de instrumentalisten van Pygmalion voor een passend arrangement.

En het klinkend resultaat? Allereerst valt op dat een ensemble dat zo stijlvol muziek uit de zestiende eeuw kan uitvoeren, schijnbaar moeiteloos overstapt naar laat-achttiende-eeuwse muziek. Pygmalion maakt op deze cd zijn reputatie van een bijna volmaakte alleskunner waar. Geslaagd zijn ook de solisten die Pichon voor dit project wist te vinden. Ten slotte: evenals Stravaganza d’amore is deze set in een goed klinkende ruimte opgenomen, maar wel zo dat dit niet ten koste ging van de verstaanbaarheid van de solisten. Kortom, ook op deze cd-set laten Pichon en Pygmalion zich weer van hun beste kant zien.

+ originele opzet

+ fraaie afwerking door orkest en solisten

+ mooie, heldere opname

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maurits Bunt: 'In de Bergkerk zat steevast een heel vriendelijke meneer achter de balie, Gerjo Lambers, beheerder van de kerk sinds jaar en dag. En die zei altijd: hier heb je de sleutel, lekker orgelspelen.'

Twintiger Bunt wordt organist in kerk waar hij als kind graag kwam. 'Die plek had echt iets magisch'

Waar regelmatige fietstochten, als jongen, van Apeldoorn naar Deventer al niet toe kunnen leiden: op je 26e benoemd worden tot titulair organist van de oudste kerk van Deventer: de Bergkerk. Zijn naam is Maurits Bunt.

Afbeelding

Justin Timberlakes dansbare muziek is aanstekelijk maar inhoudsloos en al snel 'meer van hetzelfde'

Wie van dansen houdt, kan uit de voeten met het nieuwe album van de Amerikaanse ster Justin Timberlake. Maar dat is dan ook het enige, valt recensent Gerard ter Horst op. 'De inhoud ontbreekt en het duurt maar voort.'

Afbeelding

Bob Dylan wilde niet bezeten zijn, vindt Wouter van Oorschot. Maar hij is wel de verloren broer

Een voorwoord midden in het boek. Een ‘saai maar onvermijdelijk hoofdstuk.’ Wouter van Oorschot schrijft voor iedereen, behalve voor Amerikanen, Dylanologen en ‘christen-evangelisten.’ Maar de Nobelprijs was terecht.

Afbeelding

Vivaldi zoals je hem nog nooit gehoord hebt, met nieuw werk uit zijn overgebleven oeuvre

De Franse violist Théotime Langlois de Swarte presenteert een bijzonder Vivaldi-album, dat eigenlijk een getoonzette biografie is van de Italiaanse componist. Er zijn acht wereldpremières, hoort recensent Johan Bakker.

Docent Erik Korterink oefent in de Dominicanenkerk met het Greijdanus Schoolkoor het Requiem van Mozart dat ze op 6 april zullen uitvoeren.

Hoe een schoolkoor het Requiem van Mozart ontdekt. 'Groot verschil is snelheid waarmee jongeren leren'

Het Greijdanus Schoolkoor gaat het Requiem van Mozart uitvoeren. Dus, hoezo hebben jongeren niks met klassieke muziek? De keuze voor het requiem komt echt bij hen vandaan.

Eric Cantona tijdens een optreden in het Comedie Odeon Theatre in Lyon in november 2023.

Voetballegende Eric Cantona werd na zijn carrière kunstschilder, acteur en nu ook zanger

Deze week verschijnt het debuutalbum van voetballegende Eric Cantona. Videobellen met een begenadigd zanger. ‘Ik ben opgegroeid met rock, punk en opera.’