Luister naar

Een reisje door de harmoniumwereld

Nieuws
Roel Sikkema
vrijdag 31 mei 2019 om 03:00
Een reisje door de harmoniumwereld
Een reisje door de harmoniumwereld
Harmonium Atlas

Dirk Luijmes. Quintone (4cd)

In de negentiende eeuw was het harmonium niet alleen het ‘orgel voor de armen’, voor kleine kerkjes die een pijporgel niet konden betalen. En er werden ook niet alleen psalmen en gezangen in huiskamers mee begeleid. Het was een instrument dat in veel salons en hier en daar in concertzalen te horen was.

Bekende componisten, als César Franck, Saint-Saëns, Guilmant, maar ook niet-Fransen als de Tsjech Janácek, de Engelsman Elgar, de Fin Sibelius, de Rus Stravinsky en de Oostenrijker Karg-Elert schreven voor het instrument.

Dirk Luijmes is wereldwijd een van de bekendste harmoniumbespelers. In deze set laat hij werken uit allerlei Europese landen plus Amerika horen. Dat levert een boeiend, afwisselend geheel op. Ook omdat hij al die werkjes – de meeste zijn niet erg lang – op diverse instrumenten speelt. Van een physharmonica uit 1859, een wat dof klinkende voorloper van het harmonium, tot een Noors instrument uit 1952.

Het harmonium wordt onder de handen van Luijmes een beweeglijk instrument. Luister bijvoorbeeld het Alla Burka van Karg-Elert of naar de merkwaardige Marsch der Aethiopier van Arthur Bird, waarbij tegelijk heel hoge en heel lage tonen te horen zijn. Opvallend is ook een deeltje uit de Wolkengedichte van de verder onbekende Zweed Bror Beckman.

Curieus zijn twee werkjes van de Belg James Ensor. Hij is eigenlijk ­alleen als schilder bekend, maar meende zelf dat hij nogal muzikaal was. De twee werkjes zijn afkomstig uit een ‘ballet’, waarvoor hij tevergeefs choreografen probeerde te interesseren. Nederlandse componisten komen er met alleen Kint, Zagwijn en Brandt Buys wat bekaaid af. Er zijn twee ‘echte’ Belgen, Lemmens en Jongen, maar Luijmes heeft ook César Franck bij de Belgen gerekend, omdat die in Luik is geboren. Tja, maar hij heeft wel zijn hele muzikale leven in Frankrijk gewerkt. Luijmes maakte een mooi overzicht met afwisselende muziek, die bovendien prachtig gespeeld is.

+ afwisselend repertoire

+ prima uitgevoerd

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Docent Erik Korterink oefent in de Dominicanenkerk met het Greijdanus Schoolkoor het Requiem van Mozart dat ze op 6 april zullen uitvoeren.

Hoe een schoolkoor het Requiem van Mozart ontdekt. 'Groot verschil is snelheid waarmee jongeren leren'

Het Greijdanus Schoolkoor gaat het Requiem van Mozart uitvoeren. Dus, hoezo hebben jongeren niks met klassieke muziek? De keuze voor het requiem komt echt bij hen vandaan.

Eric Cantona tijdens een optreden in het Comedie Odeon Theatre in Lyon in november 2023.

Voetballegende Eric Cantona werd na zijn carrière kunstschilder, acteur en nu ook zanger

Deze week verschijnt het debuutalbum van voetballegende Eric Cantona. Videobellen met een begenadigd zanger. ‘Ik ben opgegroeid met rock, punk en opera.’

Op de gevel van Prinsengracht 506 vertelt een plaquette dat hier de grote componist en violist Locatelli woonde en stierf.

Na 260 jaar krijgt de componist Locatelli eindelijk een standbeeld in 'zijn' stad: Amsterdam

Wat deed een Italiaanse componist uit de tijd van Bach in Amsterdam? Maandag wordt daar een borstbeeld van Pietro Antonio Locatelli onthuld. Het is gemaakt door een beeldhouwer die in de zomer een heel ander leven heeft.

Afbeelding

Echt slecht spelen kunnen The Rolling Stones niet, zeker niet in zo'n mooi theater als het Wiltern

Bij sommige artiesten is er geen houden meer aan, als de archieven opengaan. Neil Young, Bob Dylan, Frank Zappa, wie niet? De Rolling Stones grossieren in livealbums, muziek en beeld. En die zijn steevast goed.

Afbeelding

De opgeschoonde opnames van Willem Mengelbergs 'Matthäus Passion' uit 1939 verbluffen

Dirigent Willem Mengelberg geldt als grondlegger van de Nederlandse traditie om jaarlijks in de lijdenstijd de Matthäus Passion uit te voeren. Van een opname uit 1939 is nu een 'verbluffende remix' in stereo uitgebracht.

De bandleden van Venice, van links naar rechts: Mark, Michael, Pat en Kipp Lennon.

Twee keer twee broers, vier neven. De Amerikaanse band Venice is in Nederland. Daar zijn ze thuis

Vlak nadat hun moeder overleed konden de jongens van de popgroep Venice hun lijflied even niet uitvoeren. ‘Heel Carré stond op en zong “Family Tree”. En wij huilden.’ Nu zijn ze terug, met gebrandschilderde muziek.