CD: Sharon Jones & The Dap-Kings - Soul of A Woman

Muziek
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Soul of a Woman

Sharon Jones & The Dap-Kings. Daptone/V2

‘Als God waakt over een kleine mus, weet ik ook dat hij over mij waakt. Ik ben een van zijn kinderen.’ Dit soort teksten waren Sharon Jones niet vreemd. Ze deed meer van dit soort uitspraken, totdat ze ruim een jaar geleden op pas 60-jarige leeftijd overleed aan alvleesklierkanker.

Jones was gelovig en droeg dat het liefste uit via haar soul- en funkvolle songs. Jones is één van de meest bijzondere soulartiesten van de afgelopen decennia. Ze zong al van kinds af aan, in kerken en talentenshows, maar pas toen ze 45 was kwam er wereldwijde erkenning – daarvoor werd ze als dertiger te oud, te klein en te dik bevonden. Jones had het late succes te danken aan Daptone, een platenlabel uit Brooklyn, New York dat zich specialiseert in soul en funk. Dit label trok haar uit het slop en samen met Daptone-huisband The Dap-Kings ging ze van optreden naar optreden en nam ze albums op.

Nu is er een postuum album uitgekomen: Soul of a Woman, met daarop materiaal dat Jones tijdens haar ziekteperiode opnam. De elf nummers klinken doorleefd en zijn in de verste verte geen afscheidsliedjes, al komt het prachtige, gospelachtige ‘Call on God’ nog het meest in de buurt. Dat is dan ook niet voor niets de afsluiter op deze finaleplaat van Jones. Met haar krachtige en rauwe stem schreeuwt ze om God, niet langer ziet ze op tegen de dood. Daarin klinkt ze hetzelfde als Charles Bradley, die andere Daptone-exponent die in september overleed aan kanker. Ook Bradley bezong vaak de naam van God. En ook hij brak pas heel laat door.

Terug naar Jones, die verder op de plaat vooral zingt over het leven en over de gebrokenheid daarvan. In ‘These Tears (No Longer For You)’ stelt ze zich kwetsbaar op; het leven is niet gemakkelijk. In ‘Girl! (You Got To Forgive Him’) rept ze dan weer met een krachtige stem over vergeving en in ‘Rumors’ steggelt de soulzangeres over een ontrouwe partner.

Al met al is Soul of a Woman een prachtig slotstuk van Jones, waarin swingende soulnummers worden afgewisseld met stijlvolle ballads. Deze plaat is een voetdruk van Jones’ leven, waarin (ondanks alles) geloof, hoop en liefde centraal stonden. Ze had het leven lief, tot aan de mussen toe. Ze beleefde iedere noot.

+ Jones klinkt krachtig en indringend

+ The Dap-Kings is een ­formidabele band

+ inhoudelijk sterk

Links

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?