Soms verlang je naar minder latino in de weemoed, maar mooi is het wel

Recensie
Calexico is een Amerikaans tweetal. Joey Burns en John Convertino maken dit voorjaar hun tiende studioalbum, El Mirador; een hoopvol baken, een prisma van rock, blues, weemoedige overpeinzingen en Latijns-Amerikaanse klanken.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 15 april 2022 om 02:01
Afbeelding
beeld

Al een kwarteeuw maken de heren zwartgallige woestijnmuziek, maar niet zelden verwoord in feestelijke latino muziekvormen. Binnenkort komt het duo naar Nederland; op 3 mei treffen we Calexico in Nijmegen bij Doornroosje, op 10 mei bij Paradiso in Amsterdam. Het nieuwe album kwam tot stand in de thuisstudio van voormalig bandlid Sergio Mendoza in Tucson, Arizona, en werd opgenomen in de zomer van 2021. Burns en Convertino treden al meer dan dertig jaar samen op, delen een diepe liefde voor jazz en bouwen meestal nummers op bas en drums. Tekstueel is Calexico het kruispunt aan de grens tussen de VS en Mexico. Dat hoor je vooral heel goed in twaalf songs met titels als ‘Rancho Azul‘, ‘The El Burro Song’ en ‘Cumbia Peninsula’. De titelsong ‘..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De jaren gaan tellen voor de Amerikaanse gospelzanger Michael W. Smith, blijkt uit zijn Pasen-EP

Opeens lag er kort voor Pasen een nieuwe live-EP van de bekende Amerikaanse gospelzanger Michael W. Smith. Toch tempert recensent Leon van Steensel de verwachtingen, het lijkt toch wat bijeengeraapt.

Een optreden van Vampire Weekend in San Francisco, oktober 2021.

Vampire Weekend's hoopvolle fatalisme vertaalt zich in een 'donkerder' album. Maar er blijft hoop

De kern van Vampire Weekend’s nieuwe album geeft zich niet zomaar bloot. Volgens frontman Ezra Koenig is het werk in esthetische zin ‘donkerder’. Maar hij beschouwt fatalisme als een vorm van optimisme.

Dave von Raven bij 'zijn' dansorgel, bij hem thuis. Het dansorgel was in zwang tot de vroege jaren zestig, nog voor de jukebox en de popmuziek opkwamen.

Dave von Raven brengt met The Kik een ode aan het dansorgel en 'een bijna verdwenen cultuur'

Voor een nostalgicus kijkt Dave von Raven opmerkelijk vaak vooruit. De zanger en tekstschrijver van The Kik hertaalde popsongs en vertolkte met zijn band en een orkest Boudewijn de Groot. Nu opent hij het ‘Bal Populaire’.

In 1724 was Bach organist en dirigent in Leipzig en componeerde hij een reeks van veertig koraalcantates.

Oude liederen in een nieuw jasje: hoe Bach de gezangen van Luther voor het nageslacht redde

Mensen die geen oude kerkliederen meer willen zingen, en andere die ze juist willen behouden. Klinkt bekend? Bach zat drie eeuwen geleden ook midden in die discussie. Voor hem was het een inspiratie.

Ruben Romijn: 'Ruben Romijn: 'Ik heb de neiging gehad me te verschuilen achter anderen.'

Muzikant Ruben Romijn verlangt naar heling én vindt vrede in gebrokenheid. 'Het is tegenstrijdig'

In een uniek, conceptueel werk zoekt de christelijke sessiemuzikant Ruben Romijn naar ‘het geheim van Paulus’, over 'de driehoek gebrokenheid, genade en gerechtigheid'. Het betreffen mijmeringen, gevat in liedjes.

Afbeelding

Een in Amsterdam gevestigd quartet maakt een muzikale, onderhoudende reis langs de 40e breedtegraad

Een muzikale reis langs de 40e breedtegraad voert langs landen als Griekenland, Turkije, China, de Verenigde Staten en Spanje en levert een 'bonte, afwisselende verzameling stukken op', hoort recensent Roel Sikkema.