Luister naar

Wanhopige strijd

Nieuws
Het wordt vergeleken met het landen van een mens op de maan: het sluiten van een ontplofte oliebron op de bodem van de Golf van Mexico. De BBC maakte er een spannende documentaire over.
Gerben van IJken
maandag 21 januari 2013 om 09:11
Wanhopige strijd
Wanhopige strijd

Op 20 april 2010, anderhalve kilometer onder het wateroppervlak, ontplofte een oliebron onder een boortoren van de Britse oliemaatschappij BP. Het ongeluk ging de geschiedenis in als de ramp met de Deepwater horizon, de naam van het platform. Elf mensen kwamen bij deze explosie om het leven en de olie uit de bron stroomde 87 dagen lang ongehinderd de zee in. Het was een van de grootste natuurrampen in de geschiedenis. De BBC-rubriek Horizon interviewde de mannen die de opdracht kregen om de bron af te sluiten. Een bijna onmogelijke taak omdat de bron zo diep onder het wateroppervlak lag.

Als iemand je midden in de nacht belt, dan is het nooit met goed nieuws, zo begint het verhaal van Doug Suttles (foto). Suttles is de man die BP in dienst heeft om zulke lekken te dichten. Wanneer BP een onbemande onderzeeboot naar de oceaanbodem stuurt om te kijken wat er aan de hand is en waarom er nog steeds olie in de oceaan stroomt ontdekt Suttles al snel het probleem: de automatische afsluiter die de bron zou moeten afsluiten bij een ramp werkt niet. De mannen moesten dus op zoek naar een andere oplossing. En die werd gevonden in het plaatsen van een koepel op de lekkende bron. Maar ook dat ging fout en de druk op BP om tot een oplossing te komen nam alleen maar toe.

De meest wilde plannen werden verzonnen om het lek te stoppen. Inclusief de inzet van grote scharen om de oliepijpleiding stuk te knippen. Het leverde een fascinerende strijd op tussen een groep ingenieurs en een oliebron die ze leek uit te dagen. De documentaire Deepwater Disaster geeft een mooi beeld van hun pogingen de ramp te stoppen. De kijker krijgt in heldere animaties te zien hoe de strijd onder water werd gevoerd en hoe uiteindelijk na 87 dagen de oliestroom tot staan werd gebracht. Het nadeel is wel dat de documentaire nooit in Nederland is uitgezonden. Ondertiteling ontbreekt daardoor helaas.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.