Viral: De feitenkoning van Twitter

Media
beeld twitter
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: de populariteit van Twitteraccount @waaromweetikdit.

Een feitje: de vlaggen van Haïti en Liechtenstein waren tot 1936 hetzelfde. De overeenkomst werd bij toeval ontdekt op de Olympische Spelen van 1936. Liechtenstein paste hierop zijn vlag aan.

Nog eentje: elke keer als je van het woord ‘geleiders’ aan de achterkant een letter weghaalt, blijft het een bestaand Nederlands woord.

Tja, echt zinvol is het niet om op de hoogte te zijn van deze feitjes, maar leuk zijn ze wel, toch!? Mocht u nog veel meer van dit soort interessante en minder interessante feitjes willen lezen, neem dan eens een kijkje op het Twitteraccount ‘Waarom weet ik dit?’. Dit account dropt elke dag talloze weetjes op de tijdlijn van Twitter. Werkelijk alles komt aan bod en regelmatig werken de feitjes heel goed op de lachspieren. Temeer omdat het account soms vrij droogjes uit de hoek kan komen, bijvoorbeeld: Aan elkaar schrijf je niet aan elkaar.

Ruim 86.000 mensen volgen ‘Waarom weet ik dit’ op Twitter.

niet te serieus nemen

De grote vraag is natuurlijk: welke zelfbenoemde feitenkoning zit er achter dit account? Navraag bij het account levert iets meer informatie op, maar de persoon in kwestie wil (voorlopig) graag anoniem blijven: ‘Het bevalt me zo prima’ (gelijk heeft ’ie, want waarom zouden wij dat moeten weten?). Wel wil de beheerder iets kwijt over het wel en wee van zijn succesvolle account. ‘Ik heb liefde voor nutteloze kennis en daarom ben ik met dit account begonnen. Puur voor de lol, ik neem het dan ook niet te serieus. Wel probeer ik enigszins origineel te zijn, dus ik probeer niet te veel feitjes te posten die je overal tegenkomt.’ De feitenkenner meldt verder dat hij veel feitjes opzoekt via internet en boeken, maar dat hij ook veel tips van volgers krijgt. ‘Mede dankzij mijn trouwe volgers valt het beheren van dit account qua tijd mee, ik doe het tussen de bedrijven door. Het lijkt me leuk om ooit nog wat extra’s te doen met alle nutteloze kennis, maar hoe en wat, dat weet ik nog niet.’

Volgens de beheerder is het ‘op de een of andere manier aantrekkelijk’ om feitjes te delen op het werk of op verjaardagsfeestjes. ‘Iedereen kent wel iemand die veel nutteloze feitjes kent. Dat soort feitjes doen het ook altijd goed in de kroeg.’ En wat het favoriete feitje van de feitenkoning zelf is? Hier komt ’ie: het was zanger Stef Bos (ja, die van ‘Papa’), in de rol van Joop Mengelmoes, die er in de eerste aflevering van Samson en Gert voor zorgde dat de deurbel afbrak. Sindsdien moest iedereen kloppen, omdat de bel het niet deed.’

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?