Vanavond op TV: Spaghetti bolognese in de 'buik van Italië'

Media
beeld ntr
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In De Aardappeleters gaat omnivoor en ex-restaurateur Joris Vermeer op zoek naar de achtergronden van ons dagelijkse eten. We volgen hem, terwijl hij zoekt naar waar het gerecht vandaan kwam en als hij de oorspronkelijke bereiders treft. In deze aflevering staat spaghetti bolognese centraal.

De presentator kookt spaghetti voor zijn Italiaanse vriend Mario, die vijftig jaar geleden in IJmuiden is komen wonen. Het is vijftig jaar geleden, maar in IJmuiden weet iedereen er nog van: het spaghetti-oproer.

Toen Mario hier kwam wonen, was er geen Italiaans eten te krijgen. De pot schafte Hollandse pot: aardappels, vlees en groenten. Bij het spaghetti-oproer ging het om de zure gehaktballen, die niet te eten zijn. De mensen kwamen in opstand en vroegen om een Italiaanse kok. Met succes.

Voor het echte werk moet hij naar Italië, Bologna. Om precies te zijn, ‘restorante Donatelle’. Hij …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?