Vanavond op tv: Niet rauw, niet taai, precies goed

Media
beeld kro-ncrv
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

In een serie die culinair journalist en restaurantrecensent Joël Broekaert in 2017 maakte, besteedde hij aandacht aan de vijf basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout en umami. In de zesdelige serie De smaak van Joël die de KRO-NCRV deze zomer uitzendt, richt hij zich op processen die ons voedsel geur en smaak geven: garen, aromatiseren, rijpen, luchten, gisten en stollen.

Garen, het proces dat in de eerste aflevering aan bod komt, zou je een basisprincipe van voedselbereiding kunnen noemen. Het doodt ziektekiemen, maakt voedsel beter verteerbaar. En, zo vindt Broekaert, het maakt het eten vooral ook lekkerder.

Joël blijkt verzot te zijn op het knapperige korstje dat ontstaat bij bakken en grillen. Hij gaat langs bij bevriende chef-kok Giel Kaagman om te horen hoe je de perfecte biefstuk bereidt: met een knapperig laagje aan de buitenkant en precies goed van binnen – niet té gaar want dan wordt het vlees taai.

Hoe je vlees moet bereiden, blijkt …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?