Luister naar

TV Vooraf: 'Zorg dat je altijd wint'

Nieuws
Op zijn 43e jaar werd John F. Kennedy de jongste Amerikaanse president ooit. En met hem werd eigenlijk zijn hele familie president.
Wisanne van ’t Zelfde
zaterdag 19 januari 2019 om 03:00
TV Vooraf: 'Zorg dat je altijd wint'
TV Vooraf: 'Zorg dat je altijd wint' wikipedia

Het was ijskoud op 20 januari 1961, de dag van de inauguratie. Kathleen Kennedy Townsend, het nichtje van John, herinnert het zich nog goed. Met de hele familie zat ze op de perstribune. ‘Als familie waren we geweldig trots.’ Zelfverzekerd sprak de kersverse president zijn legendarische woorden: ‘Vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar vraag wat u voor uw land kunt doen.’

In zes afleveringen bespreekt de documentaire De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie het Kennedy-tijdperk, een periode waarin de ene crisis de andere opvolgde. Maar veel interessanter nog is de periode die daaraan voorafging. Want had John F. Kennedy nu echt zelf de ambitie om president te worden? In ieder geval had zijn vader die voor hem.

In de eerste twee afleveringen van de documentaire, die eerder werden uitgezonden, werd duidelijk hoe groot de hang van vader Joseph naar geld en macht was. Beide zaken had hij in overvloed, maar een zoon in het Witte Huis zou de kroon op zijn levenswerk vormen. Hij voerde dan ook actief campagne voor zijn zoon John, daarin gesteund door zijn even machtsbeluste vrouw Rose.

Dankzij machtige vrienden en een flinke zak met geld wist de familie Kennedy inderdaad een telg oppermachtig te maken. Officieel was John natuurlijk president, maar vader Joseph leverde achter de schermen een belangrijke bijdrage. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat een van zijn andere zonen, Bobby, minister van Justitie zou worden. En zo geschiedde, ook al had Bobby nog nooit een rechtszaal van binnen gezien. Opvallend genoeg werd dit ook door de pers geaccepteerd.

Al in zijn eerste jaar als president werd John uitgedaagd door de ene crisis na de andere. Zo zette hij het plan door om Cuba aan te vallen, waarna honderden mannen sneuvelden of gevangen werden genomen. Na deze ramp, die de geschiedenisboeken in ging als het Varkensbaaifiasco, barstte John in tranen uit. Hij dacht dat hij moest aftreden, en dat terwijl hij altijd de lijfspreuk van zijn familie in zijn achterhoofd had: ‘Zorg dat je wint, hoe dan ook. De tweede plaats telt niet’.

Na dit incident kreeg John onder meer te maken met de Koude Oorlog, de roep om burgerrechten door de zwarte Amerikanen en bedreigingen van de maffia. In het heetst van de strijd kon hij altijd zijn vader bellen, tot die eind 1961 getroffen werd door een zware beroerte.

Deze documentaire maakt diepe indruk, omdat duidelijk wordt dat niets menselijks de Kennedy’s vreemd was. Ze hadden een hechte familieband, macht, geld, aanzien, maar betekende dat dat ze ook gelukkig waren?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.