Luister naar

TV Vooraf: We komen als vrienden

Nieuws
De film We Come as Friends brengt het hedendaags neokolonialisme in Zuid-Sudan aangrijpend in beeld. De brij aan indrukken moet de kijker bewust maken van de desastreuze ‘verlossingspsychologie’ van met name blanke westerlingen.
Gerhard Wilts
donderdag 23 augustus 2018 om 03:00
TV Vooraf: We komen als vrienden
TV Vooraf: We komen als vrienden vpro

Met een zelfgebouwd vliegtuigje zoekt filmmaker Hubert Sauper desolate plekken in Zuid-Sudan op om inwoners hun verhaal te laten doen. Terwijl het jongste land van Afrika langzaam wegzakt in een stammenoorlog, stromen buitenlandse investeerders binnen om het grondgebied te exploiteren.

Onder de vlag van ‘wij komen beschaving brengen’, blijken weldoeners uit China en Amerika vooral hun eigen ideeën na te volgen. Een Chinees oliebedrijf vervuilt door boringen een waterbron. Zendelingen uit Texas dwingen kinderen ondergoed en schoenen te dragen.

Sauper brengt geen samenhangend verhaal, maar giet een stortvloed aan – vaak prachtige – beelden, indrukken en opvattingen over de kijker uit. Soms te suggestief, bijvoorbeeld als hij zonnende blanken bij een zwembad in beeld brengt na een reeks bloederige oorlogstaferelen. Het gemis aan context en wederhoor is een zwakte in deze documentaire.

Het is goed dat je verwarring en onbegrip voelt, zei Sauper daarover in een interview met OneWorld. ‘Daardoor ga je zelf zoeken.’ Dat kijkers boos reageren als hij informatie over Sudan weglaat, heeft volgens hem te maken met angst. ‘Mensen willen meer informatie. We willen omringd worden met Wikipedia-feiten. We willen een oorlogsverslaggever die ons uitlegt wat er in een Afrikaans dorp gebeurt. Maar dat is kolonialisme. Het idee dat wij de specialisten zijn, de situatie begrijpen en vrede schenken aan deze donkere mensen. Dat wilde ik weglaten.’

Sauper stelt dat wat in Zuid-Sudan gebeurt, een ‘echo van de geschiedenis’ is. ‘Dat gaat niet alleen over de opdeling van een land, maar over de lange geschiedenis van bloed en vernieling die het symboliseert.’ Want, zo zegt hij in het interview, uiteindelijk willen alle hedendaagse kolonisators hetzelfde. ‘Ze komen als vrienden, maar willen meer dan ze kunnen krijgen. Ook hebben ze allemaal de oppervlakkige gedachte dat ze niet alleen profiteren, maar ook iets teruggeven.’ En dat is precies het pijnpunt. Sauper. ‘De redenering is: Ik wil dat jij gelukkig bent, maar wel op de manier die ik denk dat goed is.’

De luttele miljarden die Amerika, China en Europa investeren voor hulp en wederopbouw, is veelal schone schijn, wil Sauper duidelijk maken. ‘Tien miljard dollar geven om “als vrienden te komen”, terwijl er 600 miljard dollar aan olie in de grond ligt. Het verschil tussen die bedragen is zo gigantisch. Alsof je een bosje bloemen geeft aan een oud vrouwtje om haar huis te kopen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.