TV Vooraf: Watertandend genieten

Media
beeld ntr
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Wij proeven wat af, hoewel de een meer dan de ander. Het liefst zoet. Maar daarvan mag je bijna niet meer genieten in een wereld gedomineerd door angst voor kilo’s.

Chocoladetaart, toetjes van mascarpone, pannenkoeken met kristalsuiker, hete pepertjes, oude kaas, avocado, loopt het water u al in de mond? Het is maar een vreemd zintuig, onze smaak. Uniek ook. Probeer maar eens uit te leggen wat u proeft als u een hap van een rode, verse, rijpe aardbei neemt. Dat zal niet lukken. De ander kan nooit exact weten wat u proeft. Hoe dat komt? Iets in de hersenen. Een combinatie van gegevens, aangestuurd door onze reuk- en smaakpapillen.

Er is afgelopen jaren flink wat onderzoek gedaan naar onze smaak. Bijvoorbeeld naar hoe het komt dat de ene persoon met zijn …
Dit is 16% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief