Luister naar

TV Vooraf: Tientallen jaren cel voor een tiener

Nieuws
De driedelige documentaire American Justice geeft volop stof tot nadenken; over het rechtssysteem in de Verenigde Staten, dat per staat nog eens behoorlijk verschilt.
Anca Boon
donderdag 11 april 2019 om 03:00
TV Vooraf: Tientallen jaren cel voor een tiener
TV Vooraf: Tientallen jaren cel voor een tiener anp / Arie Kievit

De AVROTROS-serie werd opgenomen in 2016, het jaar dat Donald Trump tot president werd gekozen. Plaats van actie: Jacksonville, de ‘moordhoofdstad’ van Florida. Tegelijkertijd is Florida de staat met een van de strengste rechtssystemen ter wereld.

In dit derde en laatste deel van de serie, Reckoning (Afrekening), staat de controversiële wet centraal die toestaat dat zware jeugddelinquenten in Florida als volwassenen worden berecht. Concreet betekent dit dat er in deze staat geen grens is aan de gevangenisstraf die kan worden opgelegd aan tieners die terechtstaan voor moord.

De serie volgt ook Angela Corey en Melissa Nelson tijdens hun verkiezingscampagne voor officier van justitie, de persoon die namens het Openbaar Ministerie (OM) optreedt als strafeiser in rechtszaken en leiding geeft aan het opsporingsonderzoek door de politie.

Dat handhavers van de wet, van sheriffs tot rechters, in de Verenigde Staten worden gekozen door de burger, is een opvallend verschil met het Nederlandse rechtssysteem. Justitie is daarmee in Amerika een afspiegeling van de wil van het volk.

Bij de campagne voorafgaand aan de verkiezingen voor officier van justitie is de berechting van tieners als volwassenen een belangrijk thema voor Melissa Nelson. De zittende officier, Angela Corey, is uitgesproken voorstander van de harde aanpak. In de acht jaar dat ze het Openbaar Ministerie leidde, heeft ze ook geregeld gebruikgemaakt van het recht om tieners als volwassenen te straffen.

Nelson is door haar ervaringen bij het OM in Florida fel tegenstander geworden van die praktijk. Ze wijst erop dat de jongeren vrijwel zonder uitzondering uit probleemgezinnen komen en ziet veel meer in jeugddetentie.

In deze aflevering staat het verhaal centraal van Sharron Townsend: een veertienjarige straatjongen die terechtstaat voor de moord op een dakloze alcoholist. Heel wat betrokkenen bij deze zaak komen in de documentaire aan het woord: de jongen zelf, zijn moeder, familieleden van het vermoorde slachtoffer, de rechercheur, een medewerker van het Openbaar Ministerie en de rechter die uitspraak doet in Townsends zaak.

Naast deze Sharron worden in deze aflevering nog twee tieners genoemd die als volwassenen zijn berecht.

Hierbij rijst de vraag of het straffen van tieners met dertig, veertig jaar cel een maatschappij echt veiliger maakt wanneer diezelfde maatschappij niets doet aan de oorzaak van de problemen die moordende tieners opleveren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.