Luister naar

TV Vooraf: Naar de top van El Capitan

Nieuws
Tom Waes gaat een onmogelijke uitdaging aan: El Capitan beklimmen. Dat is bijna een kilometer recht omhoog.
Rick Timmermans
vrijdag 19 mei 2017 om 03:00
TV Vooraf: Naar de top van El Capitan
TV Vooraf: Naar de top van El Capitan vpro

Weet Waes waaraan hij begint als hij deze uitdaging aangaat? Neen. Een stukje klimmen, zo moeilijk zou dat toch niet zijn? Hij koopt een boekje over bergbeklimmen, gaat naar een speciaalzaak en schaft daar aan wat hij nodig heeft. Wat gaat u doen? El Capitan? Dan zal u veel ervaring hebben. Euhm, ik heb nog nooit geklommen.

Een zenuwachtig lachje. Het is gekkenwerk, dat weet hij, maar hoe gek, daar komt hij pas achter als hij halverwege El Capitan zal hangen, op zo’n vijfhonderd meter hoogte en hij aan een touw slingerend dertig meter moet overbruggen, horizontaal – het punt waar veel ervaren klimmers niet voorbij komen.

Waes krijgt hulp. Hij gunt zichzelf veertien dagen om er klaar voor te raken. Zijn klimmaten zijn de Belgen Sean Villanueva en Nicolas Favresse. Professionals en winnaars van de hoogste onderscheiding voor klimmers, de ‘Piolets d’Or’.

Eerst maar eens oefenen in de Ardennen. Leren vallen. Van een rots van veertig meter hoog. Waes is bang. Nooit eerder zo bang geweest. Je gelooft hem meteen. Stel het je voor. Aan een touw, eigenhandig vastgemaakt, naar beneden springen en dan maar hopen dat het allemaal op z’n plek blijft zitten. Vertrouwen, dat moet hij leren, in zichzelf en op het materiaal. Waes gaat, hij stort de diepte in en bungelt een fractie later vrolijk in het rond.

Maar dit was veertig meter, El Capitan is andere koek. Hij heeft zeker drie dagen nodig om boven te kunnen komen. Zal dus ook onderweg moeten slapen op een speciaal bed dat je kunt vastmaken met touwen. Het is bizar, dat gaat Waes ook wel inzien. Maar het is een echte kerel en hij gaat.

Waarom doet hij dit? Voordat Tom Waes begon met het produceren van zijn steengoede reisprogramma’s Reizen Waes, heeft hij drie seizoenen van het programma Tomtesterom gemaakt. Dat is een woordspeling van zijn naam en de woorden testen en testosteron. Eerder ging hij uitdagingen aan als: Hoe zwem je het Kanaal over? (niet geslaagd) Hoe vlieg je met een zelfgemaakt vliegtuig? (geslaagd) Hoe loop je de Marathon des Sables? (geslaagd). Maar zal hij de top van El Capitan ook bereiken?

Het concept komt wat flauw over. Als het maar extreem genoeg is, zullen er wel mensen naar willen kijken. Toch is Waes niet zo’n sensatiezoeker. Het lijkt of hij werkelijk gedreven wordt de grenzen van zichzelf op te zoeken. Dat levert mooie televisie op, hier en daar zelfs hilarisch. Je moet voor deze aflevering echter geen hoogtevrees hebben. En je moet ertegen kunnen dat iemand nogal grof in de mond is, want als hij kapot de achthonderd meter heeft bereikt, kan hij vooral nog vloeken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.